[Ψάχνω] Κανόνες όρθρου του ενιαυτού

Galopoulos

Νέο μέλος
Καλησπέρα γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή κανόνες Αγίων του ενιαυτού. Σας ευχαριστώ.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Απέσυρα αυτό το θέμα χθες και ζήτησα εξηγήσεις με ΠΜ για να γίνει κατανοητό το αίτημά του.
Μετά από την απάντηση του, που επισυνάπτω, επανέφερα το θέμα σε ειδική ενότητα και παρακαλώ για την προαιρετική σας απάντηση (συνέχιση διαλόγου).

Συγγνώμη,
Λοιπόν θέλω να μάθω αν υπάρχουν κανόνες των Αγίων της ημέρας στη βυζαντινή τουλάχιστον η Ωδή Ά
Βρίσκω συνήθως τους κανόνες χωρίς μουσική βασισμένους σε προσόμοια που δεν γνωρίζω καλά. Θα μου ήταν πιο εύκολο αν διάβαζα την μουσικη
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Στο Ειρμολόγιο θα βρεις αρκετούς ειρμούς κανόνων και στους 8 ήχους. Ειδικά το Ειρμολόγιο του Ιωάννη έχει ολόκληρο τον κανόνα από διάφορες εορτές του ενιαυτού (του Σταυρού αν θυμάμαι καλά και βεβαίως και άλλων εορτών). Επίσης, υπάρχουν τα βιβλία "Μουσική παρακλητική" του Κωνσταντίνου Παπαγιάννη που περιέχουν τους ειρμούς και τους κανόνες κάθε ημέρας όπως περιέχονται στη Παρακλητική.

Και μια προσωπική συμβουλή αν μου επιτρέπεις: Μη πας να ψάλλεις κανόνα από βυζαντινή σημειογραφία, δεν θα ακουστεί ωραίος. Μάλλον μάθε καλά τους ειρμούς (διαβάζοντάς τους από σημειογραφία ή ακούγοντας) και με βάση τους ειρμούς λέγε τα τροπάρια του κανόνα. Και απόλυτα σωστά να μην τα πεις, θα είναι πιο αεράτα και θα ακούγονται καλύτερα.
 
Top