Ψάλτης Χρήστος

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Κύπριος πρωτοψάλτης, γιός του Κυριάκου Ψάλτη Εξωμετοχίτη. Υπάρχει ιστορικό βίντεο που ψάλλει αριστερά στο Στανίτσα το 1985 στην Ι. Μ. Κύκκου στο θέμα Βίντεο με τον Θρασύβουλο Στανίτσα/1986-08-14 Εσπερινός της Παναγίας στην Ι. Μ. Κύκκου.

Έχουμε άλλες ηχογραφήσεις και βιογραφικά του; Ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:

PanayiotisP

Επιφάνιος Παπαντωνίου
#2
Γιός του αοίδιμου διδασκάλου Κυριάκου Εξωμετοχίτη μαζί με τα άλλα 2 αδέρφια του σε άλλους ιερούς ναούς, και τον γιό του στο Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναμέλπουν ύμνους εις τον Τρισάγιον Θεόν. (Βιογραφικά στοιχεία ίσως γνωρίζει περισσότερα το μέλος "εκκλησιαστικά διακονία".)
Σήμερα υπηρετεί το αναλόγιον του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου και διευθύνει την Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας. Εξ όσων γνωρίζω από μαθητή του απαγορεύσε να δίνει τις ηχογραφήσεις που γραφούν σε τρίτους.
Τη Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης πρώτα ο Θεός όταν θα ψάλλει στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση από εδώ (όπως και κάθε ακολουθία) http://www.imconstantias.org.cy/live.html μπορεί να το γράψει κάποιος αν θέλει. Δεν θα έχει πνευματικά δικαιώματα αφού θα προβάλεται δημόσια:)
 
#4
Ο Χρήστος Ψάλτης είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στον οποίο είχα την τιμή να μαθητεύσω και να μάθω πάρα πολλά.

Ο ίδιος υπήρξε μαθητής αρχικά στον πατέρα του Κυριάκο Εξωμετοχίτη, ακολούθως μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στην Θεολογία, την δεκαετία 60, όπου είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει κοντά στον Τιτάνα Αθανάσιο Παναγιωτίδη.

Στο αναλόγιο του εμπνέει προσευχή και αρχοντιά.

Ο Θεός να του χαρίζει υγεία και χρόνια πολλά να τον υμνεί.

Παραθέτω τη Θεία Λειτουργια 23. 05. 1999 από τον Ιερό ναό Παναγίας Παλλουριωτισσας Κύπρου συλλειτουργούντων των μακαριστών αφενός Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ' και αφετέρου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α'. όπου έψαλλε ο Χρήστος Ψάλτης.


https://www.youtube.com/watch?v=ooBbbET8Tbo
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
#5
Ωραίος ψάλτης κ' θυμίζει πολυ τον αείμνηστο Χρ. Θεοδοσόπουλο.
 
Last edited:
#6
ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΑΛΤΗΣ ΑΡΧΩΝ ΥΜΝΩΔΟΣ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε.
Με την άδεια του Άρχοντα δημοσιεύω ένα Αποστολικό Ανάγνωσμα που ερμηνεύει ο ίδιος όταν συνψάλλαμε σε μια από της επισκέψεις μου στη Κύπρο το 1995.
Η ερμηνεία του είναι όντως παραδειγματική.
 

PanayiotisP

Επιφάνιος Παπαντωνίου
#16
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου. Τους ύμνους απέδωσαν άριστα ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Χρίστος Ψάλτης ως χοράρχης στο δεξιό αναλόγιο και από το αριστερό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, Κυριάκος Ψάλτης (υιός του Άρχοντος).


Και τα πρωινά από των Καταβασιών κ.ε

 
#18

Χριστός Ανέστη και Ευλογημένη Κυριακή!

Πιο πάνω παραθέτουμε το Δοξαστικό του Εσπερινού της Κυριακής του Παραλύτου!
Ψάλλει αριστοτεχνικά σε ηλικία 85 χρονών, ο μουσικολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της ΜΧΕ κ.Χρήστος Ψάλτης.

Δόξα... ΄Ηχος πλ Α΄
Ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα, ἐπὶ τὴ Προβατικὴ κολυμβήθρα, τὴ λεγομένη κατὰ Ἰουδαίους Βηθεσδά...
 
Top