Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ. Στανίτσα - Λειτουργικά πλ. α', Κων. Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για τα Λειτουργικά που μελοποίησε ο αοίδιμος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος σε ήχο πλ. α' επτάφωνο, στο μακάμι ατζέμ κιουρδί. Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθεται η ηχογράφηση του μέλους αυτού από τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως στην εκδήλωση για το Ιωβηλαίον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 1962. Το χορό διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας.

Το καλαίσθητο κείμενο προέρχεται από την εξαιρετική έκδοση του φίλου Βασίλη Μαυραγκάνου «Ανθολογία Λειτουργικών», του οποίου είναι μεν πηγή τα φυλλάδια του Βασιλείου Νικολαΐδη, όμως έχει αλλάξει επί το συντηρητικότερον κάποια ισοκρατήματα κατά την κρίση του και αφαίρεσε και κάποια σημεία αναπνοής. Όταν τον παρακάλεσα να χρησιμοποιήσω το κείμενό του, δέχτηκε με προθυμία, και μάλιστα επανέφερε τους σταυρούς που είχε ο Νικολαΐδης (προφανώς από το χορό των Κωνσταντινουπολιτών). Επίσης, απεκατέστησε τα ισοκρατήματα βάσει της ηχογραφήσεως (γιατί και ο Νικολαΐδης είχε κάποιες διαφορές). Τον ευχαριστώ θερμότατα για την όλη ανταπόκριση και το μεράκι του!

Η ηχογράφηση προέρχεται από πομπίνα του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργου Πετρίδη, ενώ μια μικρή παύση στο «Άξιον εστίν» αποκαταστάθηκε από άλλη πηγή.

 
Top