Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ Στανίτσα - «Σε την φαεινήν λαμπάδα» (1959)

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#1

Πρόκειται για την αργή Καταβασία της Θ' Ωδής της Κυριακής του Θωμά «Σε την φαεινήν λαμπάδα», σε ήχο α', που ψάλλεται αντί του «Άξιον εστίν» την ημέρα αυτή.

Η παρούσα ηχογράφηση είναι ιστορική. Έλαβε χώρα στις 10 Μαΐου 1959, Κυριακή του Θωμά, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Ήταν η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πατριάρχη Σερβίας Γερμανού και στην Ακολουθία έψαλε κατ' εξαίρεσιν ο χορός του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως υπό τη διεύθυνση του τότε Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας μακαριστού Θρασυβούλου Στανίτσα (ο Άρχων Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Πρίγγος είχε ήδη αποχωρήσει για λόγους υγείας).

Το πιθανότερο είναι πως η συγκεκριμένη μελοποίηση ανήκει στο χοράρχη και αποτελεί αποτύπωση της Πατριαρχικής προφορικής παραδόσεως για τις ανάγκες τις Ακολουθίας αυτής. Το παρατιθέμενο κείμενο αποτελεί προσπάθεια αποτυπώσεως του ψαλλομένου μέλους από τη μετριότητά μου, μιας και δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω κάποιο χειρόγραφο με το μέλος αυτό - και το μεταγενέστερο χειρόγραφο του Άρχοντος εν Αθήναις έχει πολλές αποκλίσεις στις αναλύσεις από την εκτέλεση αυτή. Συγχωρήστε μου τις όποιες ενδεχόμενες αστοχίες!

Ιωάννης Μπουλμπουτζής.
Επισυνάπτω την απομαγνητοφώνησή μου.
 

Attachments

Last edited by a moderator:
Top