Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ. Στανίτσα - «Προκαθάρωμεν εαυτούς», Κων. Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#1

Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής της Απόκρεω «Προκαθάρωμεν εαυτούς αδελφοί» σε ήχο α', όπως το μελοποίησε ο αοίδιμος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος. Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθεται η ηχογράφηση του μέλους αυτού από τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως στην εκδήλωση για το Ιωβηλαίον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 1962. Το χορό διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας.

Το γνήσιο κείμενο του χορού δεν μας ήταν διαθέσιμο. Ως εκ τούτου, βασιστήκαμε στις αποτυπώσεις του μέλους που διασώζουν στα Τριώδιά τους οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας και Βασίλειος Νικολαΐδης και κάναμε μια προσαρμογή στην παρούσα εκτέλεση. Ακόμη, διατηρήσαμε κάποιες ορθογραφικές ιδιαιτερότητες που απαντώνταν και στους δύο άρχοντες διότι μάλλον έτσι γράφονταν και στο πρωτότυπο μέλος. Η καλαίσθητη δακτυλογράφηση ανήκει στο φίλο Βασίλη Μαυράγκανο, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για την αποτύπωση αυτή. Τον ευχαριστώ θερμότατα για το μεράκι και την υπομονή του!

Η ηχογράφηση προέρχεται από πομπίνα του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργου Πετρίδη. Εφαρμόσαμε μερική αποθορυβοποίηση. Περαιτέρω αφαίρεση του βόμβου θα συνεπαγόταν και σε αισθητή αφαίρεση του όγκου του χορού.
Επισυνάπτεται το αρχείο ήχου σε mp3 και το κείμενο σε pdf.
 

Attachments

Last edited:
Top