Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος»

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε μόλις χθες βράδυ, 22/12/13, στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, στην εορταστική εκδήλωση για τα άγια Χριστούγεννα, η επανασυσταθείσα χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Κορινθίας, «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος».

Όπως διαβάζουμε εδώ: http://sillogosieropsaltonkorinthias.blogspot.gr/ η χορωδία ιδρύθηκε πριν δεκαετίες, στην πράξη όμως πρόκειται για νέα χορωδία, αφού ο διευθυντής της, κ. Αναστάσιος Γκιούλης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης πλέον του καθεδρικού ναού, το προεδρείο, καθώς και τα περισσότερα μέλη της είναι καινούργια.

Οι πρόβες διήρκησαν ίσως και λιγότερο από δύο μήνες και όμως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Μεγάλη χορωδία με περισσότερα από σαράντα άτομα, πιθανότατα γύρω στα πενήντα, όλοι τους ιεροψάλτες των ιερών ναών της μητροπόλεως Κορίνθου, απέδωσαν με μοναδικό τρόπο χριστουγεννιάτικους ύμνους.

Θετικότερο όλων δε, είναι τα εύσημα που δέχτηκαν από το ιερατείο, τον ίδιο τον επίσκοπο και τον πρωτοσύγκελο, γεγονός που δηλώνει πως η τοπική εκκλησία, ο κλήρος γενικότερα, όχι μόνο δε βλέπει τους ψάλτες ως αναγκαίο κακό, αλλά είναι δίπλα τους, αναγνωρίζει το έργο τους, τους στηρίζει και τους εμψυχώνει και όλοι μαζί πλέον κλήρος και λαός αγωνίζεται από κοινού, «ὥσπερ κοινοῦ σώματος» όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην ομιλία του σχετικά με την προς Κορινθίους επιστολή: «ἵνα μάθωμεν ὅτι σῶμά ἐσμεν ἅπαντες ἓν, τοσαύτην ἔχοντες πρὸς ἀλλήλους διαφορὰν, ὅσην μέλη πρὸς μέλη καὶ μὴ τὸ πᾶν ἐπὶ τοὺς ἱερέας ῥίπτωμεν». Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίσκοπος, προσέφερε όχι μόνο στον χοράρχη, αλλά και σε κάθε ένα μέλος της χορωδίας ξεχωριστά, αναμνηστικό δώρο ένα καλαίσθητο βιβλίο νέας έκδοσης διακοσίων σελίδων με τη ζωή και το έργο του αποστόλου Παύλου, και ένα ημερολόγιο του 2014.

Για μένα η ανασυγκρότηση πλέον του βυζαντινού χορού της μητρόπολης, και η πιθανώς επερχόμενη επαναφορά του στην παλαιά εκείνη κατάσταση της δεκαετίας του ’90 που όπως διαβάζουμε εδώ έδιναν συναυλίες μέχρι και στο εξωτερικό, αποτελεί το σημαντικότερο ψαλτικό γεγονός των τελευταίων ετών της περιοχής.

Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι εύχομαι όμως κάποια στιγμή, μέλη της χορωδίας να μας πουν περισσότερα και να ανεβάσουν υλικό, ηχητικό, οπτικοακουστικό, φωτογραφίες και άλλα σχετικά από τη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση.

Πολλά συγχαρητήρια στο χοράρχη και στα μέλη της χορωδίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» Περιμένουμε και άλλες ανάλογες εμφανίσεις. Αν δε κάνω λάθος η δεύτερη εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29/12/13 όπου και θα ψαλλουν επίκαιροι ύμνοι στον ιερό ναό του αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
 
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Αναρτήθηκαν ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα της ιεράς μητροπόλεως πολλές φωτογραφίες με τη χορωδία και βρίσκονται εδώ:
http://www.imkorinthou.org/index.php/2010-12-16-11-25-58/2010-12-17-17-09-04/view-album/924
Δύο τρεις επισυνάπτονται και εδώ καθώς και κάποια σχόλια που διαβάζουμε στη σχετική σελίδα ότι ο βυζαντινός χορός "Άγιος Κυριακός Ο Υμνογράφος": "έψαλλε επιτυχώς Χριστουγεννιάτικους Ύμνους εκ των Μεγάλων Ωρών, του Εσπερινού και του Όρθρου των Χριστουγέννων" και ο επίσκοπος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον χοράρχη και τους χορωδούς.
Ανέβηκαν επίσης βίντεο, και συγκεκριμένα τέσσερα οπτικοακουστικά αρχεία μέχρι αυτή τη στιγμή όπου μπορεί κανείς να βρει εδώ, στο κανάλι του συλλόγου προφανώς, ενσωματώνοντας και ένα δύο στο παρόν μήνυμα καθώς επίσης και σε απλή ηχητική μορφή έτσι για την ιστορία



Πρόκειται για ερασιτεχνική λήψη...



Αλλά για επαγγελματική εκτέλεση...


 

Attachments

  • ApolitikionXristougennon_AgiosKiriakosOYmnografos22122013.mp3
    1.2 MB · Views: 3
  • 01AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    01AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    118.3 KB · Views: 14
  • 02AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    02AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    125.4 KB · Views: 10
  • 03AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    03AgiosKiriakosOYmnografos22122013.jpg
    217.2 KB · Views: 9

ΦΩΤΙΟΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ

Παλαιό Μέλος
Θετικότερο όλων δε, είναι τα εύσημα που δέχτηκαν από το ιερατείο, τον ίδιο τον επίσκοπο και τον πρωτοσύγκελο, γεγονός που δηλώνει πως η τοπική εκκλησία, ο κλήρος γενικότερα, όχι μόνο δε βλέπει τους ψάλτες ως αναγκαίο κακό, αλλά είναι δίπλα τους, αναγνωρίζει το έργο τους, τους στηρίζει και τους εμψυχώνει και όλοι μαζί πλέον κλήρος και λαός αγωνίζεται από κοινού, «ὥσπερ κοινοῦ σώματος» όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην


Αδελφέ μου εις πολλά τα έτη σου.Συγχαρητήρια σε εσένα για τις αναρτήσεις σου,στην χορωδία και στο σωματείο ιεροψαλτών της τοπικής Μητροπόλεως...Όλοι οι σύλλογοι ή σωματεία υπάγονται σε κάποια Μητρόπολη.Η ίδια η Μητρόπολη λοιπόν ανέκαθεν στήριζε και στηρίζει τις προσπάθειες,κινήσεις,εκδηλώσεις κ.λ.π. των Σωματείων Ιεροψαλτών μέσω της αγαστής συνεργασίας εκατέρωθεν.Άρα αδελφέ μου κανένας δεν βλέπει τους ιεροψάλτες ως αναγκαίο κακό.Αλίμονο.Σκεφτείτε μόνο πως θα αισθάνεται ο κλήρος που διαβάζει αυτήν την φράση ή ο π.Μάξιμος ειδικότερα που ξημεροβραδιάζεται πάνω από το Ψαλτολόγιον ελέγχοντας τα πάντα.Μας βλέπουν ως αναγκαίο κακό; Μή γένοιτο...Απλά πολλές φορές ας δεχτούμε επιτέλους ότι εμείς είμαστε τα στραβόξυλα.Εμείς τα παίρνουμε όλα στραβά.Εμείς δεν θέλουμε Δεσποτάδες και ιερείς στα πόδια μας διότι ελεγχόμαστε.Εμείς είμαστε αυτοί που τα θέλουμε όπως τα θέλουμε.Δεν καταλάβαμε ότι το παίζουμε ειδήμονες και ¨κάποιοι¨ ενώ στην πραγματικότητα είμαστε απλά κοινοί θνητοί με όλη την σημασία της λέξεως.Καλή συνέχεια με δύναμη και κουράγιο....
 
Top