Χειρόγραφα Γρηγορίου Πρωτοψάλτου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Θα παρακαλούσα τους ερευνητές του forum να με ενημερώσουν για το πού μπορώ να βρω τους χειρόγραφους κώδικες του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου με τις ανέκδοτες συνθέσεις του, με συγκεκριμένους αριθμούς χειρογράφων, αν γνωρίζουν. Πρόκειται να κάνω κάποια εργασία σχετική και χρειάζομαι άμεσα την πληροφόρηση αυτή για να τα αναζητήσω. Επίσης, αν κάποιος έχει αντίγραφα του υλικού αυτού, θα με εξυπηρετούσε ιδιαιτέρως αν επικοινωνούσαμε με ΠΜ.
 
Last edited:
Καλησπέρα.
Αναλυτικά αυτή την στιγμή δεν έχω το χρόνο να περιγράψω, όμως να ανατρέξεις στο βιβλίο του Μ.Χατζηγιακουμή, Μουσικὰ χειρόγραφα τουρκοκρατίας, σ. 232. Επίσης, Ὁ καθ. Γρ. Θ. Στάθης παραθέτει στὴν ἀνὰλυτικὴ παρουσίαση τοῦ ἐξηγητικοῦ ἔργου τοῦ Γρηγορίου στὴν εἰσαγωγὴ τοῦ βιβλίου του στους καταλόγους του Αγίου Όρους, Τὰ χειρόγραφα Β΄, σσ. ιγ΄- ιδ΄, και επίσης στην βιβλιοθήκη του Κ. Ψάχου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Αθήνα.
 
"Το υψίστης για την Βυζαντινή Μουσικολογία Αρχείο του Γρηγορίου πρωτοψάλτου συναπαρτίζεται από έξι φακέλους στους οποίους φυλάσσονται εκατόν εξήντα τετράδια, μικρά ή μεγαλύτερα. Στα χειρόγραφα αυτά περιέχονται, κυρίως, Εξηγήσεις μελών σε σημειογραφία προ της Νέας Μεθόδου καθώς και σε Νέα Μέθοδο από τον ίδιο τον Γρηγόριο πρωτοψάλτη, αλλά και από τον Απόστολο Κώνστα, τον Αντώνιο λαμπαδάριο, τον Πέτρο Βυζάντιο και τον Πέτρο Πελοποννήσιο. Στο Αρχείο Γρηγορίου πρωτοψάλτου υπάγονται εννέα ακόμα φάκελοι. Στους έξι πρώτους περιέχονται το Ειρμολόγιο, το Καλοφωνικό Ειρμολόγιο και τέσσερεις τόμοι Ανθολογίας (Εσπερινός, Όρθρος, Λειτουργία) εξηγημένα στη Νέα Μέθοδο από τον Γρηγόριο πρωτοψάλτη. Οι τρεις τελευταίοι φάκελοι του Αρχείου αφορούν στο Μηνολόγιο, το Τριώδιο και το Πεντηκοστάριο σε πρωτότυπη μελοποίηση από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα."
Αυτή είναι η περιγραφή του αρχείου του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου που υπάρχει σε αυτή την διεύθυνση
http://pergamos.lib.uoa.gr/dl/navigation?pid=col:protopsaltis
Ρίξε και μια ματιά και στην Εθνική Βιβλιοθήκη εδώ:http://mss.nlg.gr/
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πολύ σημαντική η πληροφόρηση και ευχαριστώ πολύ. Έχει κανείς καμιά ιδέα πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στην "Πέργαμο";
 
Top