Τροπάρια Αγίου Σπυρίδωνος στην παραδοσιακή Κερκυραϊκή ψαλτική

χριστοφόρος4

Παλαιό Μέλος
Πάντως με ένα πρώτο άκουσμα ... Είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ψάλλουμε σήμερα ... Για αυτό άλλωστε οι ψάλτες αυτοί χαρακτηρίζονται παλαιοί ...
 

χριστοφόρος4

Παλαιό Μέλος
Εάν μπορείς και γνωρίζεις θα ήθελα να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες για τα παραπάνω ακούσματα ... ( πρόσωπα , χρονολογία , ποια είναι τα τροπάρια )
 

chapanos

Νέο μέλος
http://www.youtube.com/watch?v=kX0bLXr22TM
http://www.youtube.com/watch?v=Mw8m9ggD5zU
http://www.youtube.com/watch?v=dTVHq54E8mc

Στο πρώτο link ακούμε το Απολυτίκιο του Αγίου. Στο δεύτερο ακούμε τα προσόμοια από τον μικρό Εσπερινό σε ήχο πλ. Δ', από τον μεγάλο Εσπερινό σε ήχο Α' και τα απόστιχα σε ήχο πλ. Α'. Στο τρίτο ακούμε τα προσόμοια του Εσπερινού της 11ης Αυγούστου (ανάμνηση θαύματος του Αγίου) και μερικά από τα Μεγαλυνάρια.
Τώρα, σε ότι αφορά την παραδοσιακή κερκυραϊκή ψαλτική με δύο λόγια θα προσπαθήσω να σας την περιγράψω. Είναι συνέχεια του κρητικού ιδιώματος που έφτασε στα Επτάνησα μετά την πτώση της Κρήτης το 1669. Εκεί συνάντησε την τοπική παραδοσιακή μουσική (βυζαντινή και δημώδη) και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το όμορφο εκκλησιαστικό μουσικό ιδίωμα στα Επτάνησα με κάποιες βέβαια διαφορές από νησί σε νησί. Στην Κέρκυρα άκμαζε μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα αλλά σήμερα δυστυχώς ακούγεται ελάχιστα στους Ναούς του νησιού. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες καταγραφής (μέχρι τώρα η παράδοση αυτή ήταν προφορική) με εξέχουσα αυτή του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Σουρβίνου ο οποίος διέσωσε και κατέγραψε ηχητικά όλον αυτό τον πλούτο. Εκείνος είναι που ψάλλει στα παραπάνω link.
Tέλος, πρέπει να τονιστεί πως η ψαλτική αυτή έχει άμμεση σχέση με τη Βυζαντινή μας μουσική (έχει οκτώ ήχους κανονικά όπως η Βυζαντινή) και ΔΕΝ έχει καμμιά συγγένεια με την ευρωπαϊκή πολυφωνική εκκλ. μουσική. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:http://kerkiraikipsaltiki.blogspot.gr/
 
Last edited:
Top