Τιμιωτέρα εἰς τοὺς ἤχους πλ. Α´, βαρὺν καὶ πλ. δ´ κατὰ τριφωνίαν

Ἡ Τιμιωτέρα ψάλλεται ἔστω καὶ μία φορὰ κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ ἐκκλ. ἔτους εἰς τοὺς ἤχους πλ. Α´, βαρὺν καὶ πλ. δ´ κατὰ τριφωνίαν καὶ πότε;
 
Σε πλάγιο πρώτο μπορεί να ψαλλεί την Δευτέρα και την Τρίτη μετά την Κυριακή του Τυφλού, αν υπάρχει άγιος που εορτάζεται και ψαλλούν οι καταβασίες της Αναλήψεως.
 
Φυσικά και σε όρθρους χωρίς καταβασίες, αν ο κανόνας του μηναίου είναι στους παραπάνω ήχους.
Πολύ σωστά! Θα ήθελα να αναφέρω και το ακόλουθο βιβλίο που πιθανόν σας φανεί βοηθητικό ως προς την τυπική διάταξη. Για γενικότερα θέματα που αφορούν το <<τυπικό>> της Εκκλησίας μας, μια εξαιρετικά δομημένη πρόταση είναι και το τυπικό του μακαριστού πλέον Αποστόλου Παπαχρήστου. Αν σας ενδιαφέρει και θέλετε μπορούμε να έχουμε μια περαιτέρω συζήτηση σε μήνυμα. Ευχαριστώ!
 
Η Τιμιωτέρα, όποτε ψάλλεται, ψάλλεται στον ήχο που είναι ο πρώτος κανόνας της ημέρας. Επομένως η Τιμιωτέρα τις Κυριακές θα έπρεπε να ακολουθεί τον ήχο της ημέρας αφού ο πρώτος κανόνας είναι πάντοτε ο Αναστάσιμος. Σήμερα όμως στις εκκλησίες μας ψάλλουμε μόνο την α΄και γ΄ωδή και παραλείπουμε όλες τις υπόλοιπες ωδές. Αποτέλεσμα, μένει ξεκρέμαστη η καταβασία της θ΄ωδής και έτσι σχεδόν σε όλες τις εκκλησίες ψάλλουν την Τιμιωτέρα στον ήχο της καταβασίας της θ΄ωδής.
Αυτό θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος, γιατί πάρα πολλές Κυριακές ψάλλεται η Τιμιωτέρα αποκλειστικά σε δ΄ ήχο αφού οι πιο κοινές καταβασίες είναι σε δ΄ (Ανοίξω το στόμα μου).
Προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ανακολουθία στην ακολουθία, προτείνω να ψάλλουμε την Τιμιωτέρα στον ήχο όπως πρέπει, αμέσως μετά να ψάλλουμε τον ειρμό του πρώτου κανόνα της θ΄ ωδής της ημέρας και μετά την καταβασία της θ΄ ωδής σε ότι ήχο είναι.
 
Back
Top