π. Μάξιμος;18372 said:
Τελικά πόσοι λέμε τό Πληρωθήτω;
Γιατί πολεμεῖται τόσο ἡ ἀναβίωσή του στίς ἐκκλησίες τοῦ κόσμου;
Θα μιλήσω για την πόλη μου που ως ένδοξος συμβασιλεύουσα ΕΠΡΕΠΕ να ΠΕΤΑΕΙ σε θέματα τυπικού, ψαλτικής παράδοσης κτλ κτλ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ σε δυο-τρεις μετρημένους στα δάκτυλα του χεριού ναούς "κάτι πάει να γίνει".
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ δεν έχει γίνει κάποιο συνέδριο 2-3 ημερών (
ΔΕΝ θέλει παραπάνω) με παρόντες ΟΛΟΥΣ τους ιερείς και τους ιεροψάλτες και να ακουστούν κάποια πράγματα και ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ;
Τώρα λέμε αυτό, ο ψάλτης λέει αυτό, μετά εκείνο και τελεία και παύλα.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η δυσκολία;
ΑΙΘΟΥΣΕΣ και ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ που μπορούν να το στηρίξουν ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΘΕΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Και για να προλάβω ορισμένους συμπολίτες, ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΛΗΣΗ
ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ.
Επίσης, ΓΙΑΤΙ βιαζόμαστε στις ακολουθίες; Η κυριότερη λειτουργία ενός Ιερού Ναού εντοπίζεται στην
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΤΕ και διαπιστώστε ότι αν κάνετε ΠΛΗΡΗ μια ακολουθία χωρίς βιασύνη, ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρόνος είναι ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15) λεπτά.
Μας κυνηγάει κανένας; Ας αρχίσει 15 νωρίτερα η ακολουθία για να τελειώσει ΣΩΣΤΑ στην ώρα της.
Το ένας μέρος βιάζεται γιατί έχει και "άλλες υποχρεώσεις" (σεβαστές αλλά ΠΡΟΕΧΕΙ η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ) και το άλλο μέρος "πρέπει να κάνει και τις κυρίως δουλειές του" ή να φύγει γρήγορα γιατί "έχει μπάλα σήμερα" (το άκουσα και αυτό
)
Υ.Γ. Το νούμερο δυο-τρεις ναοί
είναι σχήμα λόγου, φανερώνει απλώς τον μικρό αριθμό.
Υ.Γ. 2 Για να προλάβω ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ που θα πουν ότι το Τυπικό έχει πολλές περιπτώσεις και δεν λύνονται αυτά σε ένα συνέδριο και μπλα-μπλα-μπλα, ας συσταθεί μια επιτροπή που θα εντοπίσει τα ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΗΜΑΤΑ, ας ΛΥΘΟΥΝ ΑΥΤΑ σε πρώτη φάση και για το μετά
έχει ο Θεός!
Υ.Γ. 3 ΕΥΤΥΧΩΣ το φόρουμ το διαβάζουν και αρκετοί ΕΠΩΝΥΜΟΙ, με την έννοια της θέσεως που κατέχουν, συμπολίτες μου. Εγώ το περισσότερο που μπορώ να κάνω είναι να πω κάτι στους εφημέριους της ενορίας μου και μετά ότι γίνει. Οι ΕΠΩΝΥΜΟΙ όμως ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να πουν "ναι, συμφωνώ", ΑΛΛΑ ως επώνυμοι να ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ σε επίπεδο ΥΨΗΛΟ, δηλαδή ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στον Μητροπολίτη. Μια μελέτη θα συντάξουν και τελείωσε. ΑΝ θέλουν να πάει καλά η πόλη μας. Όμως από λόγια, έχουμε φάει με τη σέσουλα...
ΕΝΤΑΞΕΙ, η κατάσταση ΔΕΝ είναι τόσο δραματική, απλώς ο λόγος μου είναι αυτής της φύσεως. Τα γράφω όμως επειδή ΥΠΑΡΧΕΙ περιθώριο για ΠΟΛΛΗ βελτίωση, και στην
ακολουθία, δηλαδή στον
Θεό, δίνουμε το ΠΛΗΡΕΣ και όχι το ΒΙΑΣΤΙΚΟ-ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΚΟ.
Αυτά