Σύγχρονη ψαλτική

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Γράφω τα παρακάτω γνωρίζοντας ότι πολλοί θα με κατηγορήσουν αλλά δεν με ενδιαφέρει........
Τα τελευταία χρόνια για να γίνει κάποιος καλός ψάλτης έχει τα πάντα απο ακούσματα. Εμείς παρακαλούσαμε να βρούμε να ακούσουμε Ναυπλιώτη και Πρίγγο. Σημερα γεμάτο το διαδίκτυο απο τα ακούσματα τους. Δυστυχως όμως οι νέοι ψάλτες φαίνεται ότι δεν εμπνέονται απο αυτα αλλα απο άλλα που απέχουν πολύ απο τα παραπάνω. Έτσι παρατηρώ ότι απο τα κλαψοψαλσίματα και τα άφυλα ευσεβιστικού τ ύπου ψαλσίματα, σήμερα επικρατούν οι κλαρινοψάλτες (τραγουδιστές ψάλτες) στην εκκλησιαστικη μουσικη. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών είναι νεοι και αυτό είναι που με ανησυχεί.Σας παρακαλώ να καταλάβετε ότι η εκκλησία δεν είναι πίστα. Δεν με ενδιαφέρει τι σας λενε αυτοί που σας προτιμούν και σας προσλαμβάνουν γιατί αυτοί πρώτοι- και πριν απο σας- έχουν απωλέσει κάθε αισθητήριο σχετικά με την ψαλτική. Πρέπει να αποκτήσετε ψαλτική συνείδηση αγαπητοί τέτοιου είδους ψαλτες. Πως;;;; Μα είπα, είναι εύκολο ακούγοντας το πραγματικό ψαλσιμο το απλό και μεγαλοπρεπές.Ακούγοντας το και προσπαθώντας βέβαια να το μιμηθείτε.Όχι μόνο να το θαυμάζουμε με λόγια- λόγια και τίποτε αλλο. Αυτοί που θα μου απαντούσατε στα παραπάνω με το κλισέ να κοιτάζω τα χαλια μου, σας απαντώ ότι προσπαθώ και ότι αυτά που γράφω δεν τα γράφω καν ως ιεροψάλτης αλλά ως ένας πιστός που έχει ακούσει κάτι απο την πραγματική ψαλτικη. Αν θέλετε να με κατανοήσετε συγκρίνετε τα ακούσματα των παλιών με τα καινούρια τα δικά σας και τότε θα δούμε αν είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε.... Πάντα γεια.
 
Last edited:

Maragkos Nikos

Ως ο άσωτος υιός ήλθον καγω Οικτιρμων...
Αγαπητέ κύριε ανοίξατε ένα πολύ μεγάλο θέμα που έγκειται κυρίως στην γενική έλλειψη παιδείας και συγκεκριμένα στα κοινωνικά πρότυπα,όταν ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει σαν ψάλτες κάποιους που προβάλλονται στην δημόσια και μη τηλεόραση το Υπουργείο Παιδείας προμοταρει σαν ψάλτες αυτούς που γνωρίζουμε όλοι.Οπότε γαλουχειται ο κόσμος και οι ιερείς με ότι αυτό είναι ψάλτης και ψαλτικη.Κι εμείς χαϊδεύουμε τα αυτιά μας με τραγούδια και τον εγωισμό μας σαν ψάλτες αυτοπροβαλλομενοι με λαρυγγισμούς και άριες.Γιατί μόνο έτσι γίνεσαι αρεστός ιδίως όταν κάποιοι ζουν από την ψαλτικη και Πρέπει να αποδώσουν αυτό που τους ζητείται και να υπάρξουν στον ανταγωνισμό.Όμως υπάρχουν ακόμη ψάλτες,χορωδίες και επιστήμονες που μένουν πιστοί με αγάπη και σεβασμο όσο το δυνατόν στην πατριαρχική παράδοση και στην συνέχιση της.
 

ΠΜΧ

...
Συμμερίζομαι τον πόνο σας. Ωστόσο, οι παρακάτω φράσεις σας εξηγούν το φαινόμενο, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Τα τελευταια χρονια για να γινει καποιος καλος ψαλτης εχει τα παντα απο ακουσματα. Εμεις παρακαλουσαμε να βρουμε να ακουσουμε Ναυπλιωτη και Πριγγο. Σημερα γεματο το διαδικτυο απο τα ακουσματα τους.

Σκεφτείτε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο πάει να ξεκινήσει βυζαντινή, κυριολεκτικά από το μηδέν. Αν πάει και πληκτρολογήσει κάτι σχετικό στο youtube, σαν μια πρώτη επαφή, θα εμφανιστούν αναρίθμητα βίντεο-ηχογραφήσεις. Απλώς αναρωτηθείτε τι ποσοστό των ηχογραφήσεων αυτών αξίζει πραγματικά πολύ. Όταν εσείς (γενικά μιλώντας) ψάχνατε ηχογραφήσεις κτλ, δεν νομίζω να κυκλοφορούσε όλος αυτός ο τεράστιος όγκος ηχητικών, εκτός του ότι λογικά θα υπερίσχυαν οι Πολίτικες μπομπίνες. Το δε χειρότερο έιναι ότι οι παλιοί ψάλτες έχουν πεπερασμένο αριθμό ηχητικών (τεθνεώτες οι πλείστοι εξ΄αυτών), ενώ οι τωρινοί ανεβάζουν διαρκώς νέες κατακλύζοντας το διαδίκτυο (Ας μην θεωρηθεί επίθεση στους τωρινούς ψάλτες, αρκετοί εκ των οποίων είναι άξιοι συνεχιστές των παλαιών).

Παρεμπιπτόντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όταν πρωτοξεκίνησα να ψάχνομαι στην Βυζαντινή, το πρώτο όνομα που πληκτρολόγησα, σίγουρα δεν ήταν "Ναυπλιώτης". Από πού να γνωρίζω την ύπαρξή του;

Υ.γ. Κάτι τελευταίο... Μην κοιτάτε τα views στο youtube... Υπάρχουν φορές που σε πιάνει απόλυτη θλίψη...:(:(:(
 

Giorgos Sterpis

Νέο μέλος
Κύριοι καλησπέρα,
Ψαλτική άνευ διδασκάλου δεν μαθαίνεται δυστυχώς.
Ξεκινώντας την ψαλτική με youtube δεν γίνεται.
Όπως ο καθένας ψάχνει να βρει πνευματικό για τον πνευματικό του αγώνα, έτσι πρέπει να ψάξει και να βρει δάσκαλο για την ψαλτική τέχνη.
Τόσο καιρό βλέπω αναρτήσεις μελών από τις οποίες καταλαβαίνω ότι μαθαινουν την ψαλτική διαδικτυακά.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς δάσκαλο αυτή η τέχνη δεν μαθαίνεται. Όλα τα άλλα μέσα μόνο επικουρικά μπορούν να χρησιμοποιούνται.
 

freedom10

Ἑλένη Κ.
Ευλογείτε Πατέρες και αδελφοί εν Κυρίω. Χριστός Ανέστη!!!!! θα ήθελα να εκφράσω ταπεινά και την δική μου άποψη επί του θέματος. Είμαι γυναίκα και εδώ και πολλά χρόνια, έμαθα πως όταν θέλεις κάτι, πραγματικά το μαθαίνεις. Για πολλούς, είναι απίθανο και αδύνατο να μάθει ένας άνθρωπος ψαλτική άνευ διδασκάλου! Προ 5ετίας περίπου, περνούσα από Ναό της περιοχής και άκουσα τον χορό των μοναζουσών της Ορμύλιας (οι ιερείς του Ναού είχαν βάλει cd)!! Εκείνη την στιγμή ένοιωσα να καίγομαι από Θεϊκό έρωτα... έφθασα στον Θεό!! νοερά είπα: βοήθησέ με Θεέ μου να μπορώ να σε υμνώ και εγώ!! από τότε άρχισα καθημερινά και με ζήλο, να μελετώ στο ίντερνετ, αρχικά την Αγία Γραφή, τα λειτουργικά κείμενα και σιγά σιγά, έκανα εικόνες, παραστάσεις μέσα στο μυαλό μου, όλα αυτά που διάβαζα, δεν ήταν απλά λέξεις που μελοποιούνται, αλλά αναγνώσματα, τροπάρια, καταβασίες κ.λπ., που μου έλεγαν πάρα πολλά! πολλοί που γνωρίζουν ψαλτική, με ρωτούν που έμαθα να ψάλλω, όταν τους απαντώ από το ίντερνετ, καταλαβαίνετε πως αντιδρούν!!! με τον Θεό να καθοδηγεί τα βήματα και την διάνοιά μου, έφθασα σε σημείο να διαβάζω βυζαντινά κείμενα!!!! στο αναλόγιο δεν θέλω να ακούγεται η φωνή μου, αλλά η καρδιά μου που καίγεται για τον Θεό, τον Κύριό μας, την Θεοτόκο και τους Αγίους μας. Πριν μπω στον Οίκο (και στην αγκαλιά!!!!) του Θεού, αφήνω έξω τα μάτια μου και την σκέψη μου! είμαι εκεί μόνο για Εκείνους!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΕ ΜΟΥ, έμαθα πολλά κοντά Σου και θα μάθω περισσότερα για Εσένα! ευχαριστώ και εσάς αδελφοί μου, που με ανεχθήκατε! συγχωρήσετε το θάρρος μου να πω και εγώ "κάτι". Ουδέν πράγμα θέλει είσθαι αδύνατον παρά τω Θεώ. *ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ*
 
Top