[Ερώτηση] Συνθέσεις Σακελλαρίδη επι χούντας

phokaeus

Παλαιό Μέλος
Άκουσα σήμερα σε συνέντεξη στη Πειραική Εκκλησία οτι, εν ολίγοις, έγινε επι χούντας προσπάθεια να περιοριστεί αποκλειστικά το λειτουργικό ρεπετόριο σε μουσικά του Ιω. Σακελλαρίδη. Ξέρει κανείς αν είναι αλήθεια η άλλο σχετικό;
 

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Αν και τότε δεν είχα καν γεννηθεί ("παιδί της μεταπολίτευσης" με αποκαλούν οι μεγαλύτεροι φίλοι μου :)), μού φαντάζει ολίγον τι υπερβολικό και δύσκολα κατορθωτό αυτό. Πώς θα μπορούσε να επιβληθεί κάτι τέτοιο;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Να σας πω για την πόλη μου τη Θεσσαλονίκη. Μετά από το 1952 που εκτοπίστηκε η τετράφωνη χορωδία από την Αγία Σοφία όταν πήγε ο Ταλιαδώρος (ο Παναγιωτίδης και ο Δάφφας έψαλλαν μόνο Όρθρο όταν ήταν πρωτοψάλτες στο ναό, τη Λειτουργία την έλεγε χορωδία), η επόμενη εμφάνιση της πολυφωνίας έγινε επί του μακαριστού κυρού Λεωνίδου Παρασκευοπούλου, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης επί Ιερωνύμου, ο οποίος αξίωνε από το Χρύσανθο το Θεοδοσόπουλο να ψάλλει στον Άγιο Δημήτριο τη Θεία Λειτουργία πολυφωνικά, και ο Χρύσανθος δεν το αρνιόταν, τουλάχιστον όταν λειτουργούσε ο δεσπότης. Υπάρχει και ηχογράφηση στο forum, μάλλον μεταγενέστερη, με το χορό του Χρυσάνθου σε πολυφωνία.

Απ' ότι έχω ακούσει, γενικά υπήρχε αυτή η τάση την περίοδο εκείνη. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Ιερώνυμος ήταν ιερέας των ανακτόρων, όπου κατά κανόνα επικρατούσε η πολυφωνία. Ακόμη, στελέχη των αδελφοτήτων που ανήλθαν στην ιεραρχία προωθούσαν τέτοιες πρακτικές ως πιο λαοφιλείς. Πάντως, οι μεγάλες συναυλίες του Στανίτσα, των Θεσσαλονικέων και άλλων βυζαντινών χορών έγιναν με στόχο την ανάδειξη του κάλλους της βυζαντινής μουσικής ώστε να μην εκτοπιστεί και, κατά πώς φαίνεται, πέτυχαν το στόχο τους!

Αν μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει πληρέστερα, ας το πράξει, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα.
 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Αυτό που συνέβη ήταν ότι στην Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α΄ υποχρέωσε τον Περιστέρη να ψάλλει τη λειτουργία του πλ. δ΄ του Σακελλαρίδη κάθε Κυριακή.
 
Last edited:

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Το θέμα όπως έχει τεθεί με πολιτικές προεκτάσεις νομίζω ότι δεν αρμόζει στο Φορουμ. Ίσως ένα θέμα περί χρήσεις συγκεκριμένων συνθέσεων στην λατρεία θα ήταν χρησιμότερο.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αυτό που συνέβη ήταν ότι στην Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Α΄ υποχρέωσε τον Περιστέρη να ψάλλει τη λειτουργία του πλ. δ΄ του Σακελλαρίδη κάθε Κυριακή.

Δεν γνωρίζουμε αν συνεμορφώθη τοις πάσι ο μακαρίτης. Προσωπικά το θεωρώ απίθανο-και μάλλον απλώς βρήκε τη μέση οδό.... Μια ανεύρεση ηχογραφήσεων θα διαφωτίσει, μαζί και με τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και τον ίδιο και τις τότε καταστάσεις.

δ.
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ως αυτήκοος, αλλά και αυτόπτης (μέσω TV) όντως ο μακαρίτης από την αρχή της λειτουργίας έψαλε τα πάντα Σακελλαριδιστί.... Ο Ιερώνυμος ήθελε να ψάλει και το εκκλησίασμα με τους ψάλτες και .... βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα.
Βλέπαμε λοιπόν τότε τον μακαρίτη να ... διευθύνει τις ... κυρα-Μαρίτσες από το "Ταις πρεσβείαις" μέχρι το "Δι ευχών".... Για δύναμις "Άγιος ο Θεός" ούτε λόγος.... Χερουβικό πρίμο - σεγόντο όπως και τα λειτουργικά με "Άξιόν εστιν" το του δ' ήχου χωρίς ... έλξεις!!!:wink:
 
Top