Ενδιαφέρουσα μελέτη παρά το ''ατόπημα'' που εντόπισε ο π.Μάξιμος. Συμπληρώνω τα εξής:
Καταρχήν η μελωδία του Σακελλαρίδη στο Απολυτίκιο του Αγ. Σπυρίδωνα είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που εμπεριέχεται στην μελέτη. Έπειτα το βιβλίο του Καλοκύρη απ΄ ότι θυμάμαι, πουθενά δεν αναφέρει ανάμιξη του Σακελλαρίδη με την Κέρκυρα και κυρίως δεν αναφέρεται πουθενά (ούτε στον κατάλογο με τα ΑΠΑΝΤΑ έργα του) ότι έγραψε τέτοιο βιβλίο. Δεν μπορώ να καταλάβω πού το βρήκε. Αν όντως δεν υπάρχει τέτοιο έργο, θα πρέπει να προβεί σε διορθώσεις (προς αποφυγήν των γνωστών παρεξηγήσεων). ΑΝ όμως υπάρχει (και αν παρεμπιπτόντως κάποιο μέλος του φόρουμ το έχει υπ΄όψιν) ας μας παραπέμψει να το βρούμε γιατί σίγουρα μας ενδιαφέρει ιστορικά.
Τέλος όπως έγραψε και ο π.Μάξιμος, στις μεταφορές που έκανε ο Σακελλαρίδης στο πεντάγραμμο, στον πρώτο ήχο δεν χρησιμοποιεί ΠΟΤΕ αρμονία. Ιδίως στα απολυτίκια των ήχων.
Αναφέρω και προσωπική μαρτυρία από την ζωντανή Σακελλαριδική παράδοση, που είναι ενδεικτική της όλης εναρμονιστικής συνείδησης των Σακελλαριδικών: Πριν κάποιους μήνες βρέθηκα συμψάλλων με την χορωδία που ίδρυσε ο Σακελλαρίδης στην Αγ.Ειρήνη τότε, παρέλαβε ο Καψάσκης και στην συνέχεια - σήμερα - ο Μπετίνης. Πήγα ο άμοιρος να κάνω μια διφωνία (!) στον πρώτο ήχο! Ε, λέω αυτοί δεν θα 'χουν πρόβλημα!

Κι όμως η Κική Καψάσκη, γυρνάει και μου λέει αυστηρά : Δεν έχει διφωνίες στον πρώτο ήχο!!!!
Αυτή ήταν η αντίληψη του Σακελλαρίδη όπως φαίνεται τόσο στα βιβλία του όσο και από τους συνεχιστές της παραδόσεως του.
Ξαναλέω όμως πως αν υπάρχει τέτοιο βιβλίο (4φωνης) πολυφωνίας του Σακελλαρίδη, με ενδιαφέρει, όχι για χρήση βέβαια, αλλά ιστορικά.