Στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας»

psaltaki

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΡΤΣΙΟΣ
#1
Σας ενημερωνω οτι στην σελιδα http://www.psaltiri.org/index.php?option=com_content&task=view&id=127&Itemid=1 γινεται ενημέρωση για το Φεστιβαλ Φιλλιπων-Θασου απο τους Δομέστικους Δραμας.Παραθέτω τα σχετικα....:):):)

Ο Γρηγόρης και ο Πέτρος Παπαεμμανουήλ και η Βυζαντινή Χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας» συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου σε μια συναυλία με τίτλο «ο Βυζαντινός Παπαδιαμάντης».

Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 9 μμ στην Παλιά Μουσική (περιοχή Ιμαρέτ).

Λίγα λόγια για τη συναυλία…

Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου είναι αφιερωμένο στη μουσική του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στα τραγούδια του Θεού, στα κείμενά του. Γιορτάζει και τιμά μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα 100 χρόνια από τον θάνατο του.

Τα επτά σημεία, οι επτά τόποι του Φεστιβάλ θα υποδεχτούν συνθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, ηθοποιούς.

Όλοι θα κρατούν στην αγκαλιά τους ένα μπουκέτο, ένα κείμενο από τον κήπο του κυρ-Αλέξανδρου. Κάθε δημιουργός μαζί με το προσωπικό του έργο, θα φέρει, θα παρουσιάσει στη γιορτή το δώρο του. Με τον τρόπο που αγαπά. Θα το ξεδιπλώσει, θα το απλώσει και θα το προσφέρει στο κοινό.

Έναν αιώνα μετά το θάνατο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου, του ταπεινού ασκητή των γραμμάτων, ο Παπαδιαμάντιος λόγος συνεχίζει να συναρπάζει. Τον κάθε έναν και την καθεμιά από εμάς για διαφορετικό λόγο…

Η ψαλτική οικογένεια νιώθει ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του, καθώς ήταν και ο ίδιος του ψάλτης. Φιλακόλουθος και φιλόμουσος. Και είχε προσεγγίσει τις ιερές μελωδίες με τρόπο μυσταγωγικό-υπερβατικό, καθώς αρμόζει στα «θεία γράμματα», όπως συνήθιζε να αποκαλεί τα υμνολογικά κείμενα.

Οι πολλές μαρτυρίες για την ενεργή συμμετοχή του στη λατρευτική πράξη της εκκλησίας και οι περιγραφές για την εμφανή μεταρσίωσή του καθώς ψαλμωδούσε, δείχνουν τη βιωματική σχέση που είχε αναπτύξει με τα εκκλησιαστικά μελωδήματα και αποτελούν πυξίδα για όλους τους μεταγενέστερους και νεότερους μύστες της ψαλτικής τέχνης.

Αυτήν τη σχέση του Παπαδιαμάντη με την υμνολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας θα κοινωνήσουν με τις μελωδικές φωνές τους οι αδελφοί Γρηγόρης και Πέτρος Παπαεμμανουήλ με τον έμπειρο και καταξιωμένο σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο Βυζαντινό Χορό « Οι Δομέστικοι της Δράμας», σε όσους παραβρεθούν στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου 2011 στις 9 μμ στον όμορφο και ιδιαίτερο χώρο της «Παλιάς Μουσικής» στην περιοχή του Ιμαρέτ στην πόλη της Καβάλας.
 
Top