Αφού ξαναευχαριστήσω τον κ. Θεοτοκάτο για τη συμβολή του, ανεβάζω κι εγώ αυτά που είχα προαναγγείλει (υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες, ανυπέρβλητες, γι’ αυτό καθυστέρησα). Είναι από την Κυριακή των Αγίων πατέρων (Μάϊος του 2008), η λειτουργία από το τέλος του Χερουβικού έως και το Άξιον εστί (αν και η Κυριακή είναι πλ. Β΄, τα λειτουργικά είναι του πλ. Α΄, με έντονα ωστόσο χρωματικά στοιχεία). Μου άρεσαν τόσο τα λειτουργικά που τα μετέγραψα, ωστόσο εντελώς τυχαία τα ξανάκουσα σε άλλο ναό, οπότε εικάζω ότι είναι από το βιβλίο του Χρυσάνθου. Στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος τα έχει και μπορεί (ειδικά αν είναι «χρυσανθοπωρωμένος»….), θα μου έκανε πολύ μεγάλη χάρη αν τα ανέβαζε.
Σημειώσεις: 1. Ο ναός του αγ. Δημητρίου λόγω κατασκευής έχει αρκετή αντήχηση. Ζητώ συγνώμη. 2. Παρατηρήστε πόσο ωραίες είναι οι εκφωνήσεις. Έτσι είναι οι κληρικοί στη Θεσσαλονίκη; 3. Τι γνώμη έχετε για το ισοκράτημα στο Πα όταν η κατάληξη είναι στον κάτω Κε; 4. Σε άλλη ευκαιρία θα ανεβάσω το δοξαστικό των αγίων Πατέρων και το χερουβικό. Καλό μήνα σε όλους!
Αγαπητε Γιωργο (και λοιοποι Φιλοι)
Τα λειτουργικα που αναφερεις ειναι οντως του αειμνηστου Αρχωντα Πρωτοψαλτη Χρυσανθου Θεοδοσοπουλου και περιεχονται στο βιβλιο του ''Θεια
Λειτουργια'' στις σελιδες 146-148 . Τα επισυναπτω σε ΖΙΠ .
Ειναι Πλ.Δος χρωματικος (μακαμι Χιτζιασκιαρ-Κιουρδι οπως τα ονομαζε ο ιδιος)
και συνηθως τα εψαλλε στην επταφωνια τους σε Κυριακες Πλ.Βου ή Πλ.Δου .
Ομως μπορουν να ψαλλουν και σε αρμονια εκφωνησεων του Πλ.Αου (οπως αυτα που ανεβασες) , εαν ψαλλουν ως ΝΗ' = ΚΕ των εκφωνησεων , οποτε και
ο ΝΗ = κε ή αν προτιμας ΓΑ = ΠΑ . Ειναι οντως πολυ ωραι και πολυ τεχνικα λειτουργικα . Τα επισυναπτω και εγω , οπως εψαλλησαν στην εφετεινη πανηγυρη του Αγιου Δημητριου (26-10-08) , απο την χορωδια του ναου (ειναι
στην ουσια η παλια χορωδια επι Χρυσανθου) υπο την διευθυνση του κ. Βασιλη
Σπυριδοπουλου , σημερινου πρωτοψαλτη του ναου . Τα διπλα ισα στις καταληξεις (προσωπικα μου αρεσουν) Γα του κειμενου = Πα της ψαλλωμενης αρμονιας και ΝΗ = κε , ειναι μια ''πατεντα'' του αειμνηστου Χρυσανθου . Ετσι
εψαλλωντο ανεκαθεν (καποια στιγμη θα τα ανεβασω απο τον Χρυσανθο) στον
Αγιο Δημητριο επι πρωτοψαλτιας Χρυσανθου και οι μαθητες τους ειναι αξιοι συγχαρητηριων που συνεχιζουν πιστα την παραδοση του δασκαλου τους . Να πω οτι η χορωδια ειναι τοσο εξοικοιωμενη με αυτα που εψαλλωντο τοτε , ωστε
οι ισοκρατες (και εν πολλοις και οι του μελους) ξερουν απεξω τι ισο θα καμουν
και που . Διπλα ισοκρατηματα χρησιμοποιουσε ο αειμνηστος Χρυσανθος και σε αλλες περιπτωσεις . Ενδεικτικα αναφερω τα λειτουργικα σε Δευτεροπρωτο και τα του Πλ.Αου του Πριγγου Πα'-Πα (Κε-κε) .