Ραδιοφωνικές εγγραφές χορωδίας Θεοδοσίου Γεωργιάδη (Αρχείο Laura Boulton)

ybulbu

δ. Ιερώνυμος Μπουλμπουτζής
Οι ηχογραφήσεις του παρόντος θέματος είναι από τα στούντιο του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στα πλαίσια της Εκπομπής των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής και προέρχονται από το αρχείο της Laura Boulton, για το οποίο έγραψα εδώ πληροφορίες για την προέλευση και λεπτομέρειες για τον τρόπο που δούλεψα για τις αναρτήσεις αυτές. Οι εκπομπές του Θεοδοσίου Γεωργιάδου που δημοσιεύονται εδώ προέρχονται από το πακέτο AWM 15004, για την χρονολόγηση του οποίου έγραψα στον παραπάνω σύνδεσμο ότι, χρονολογείται μεν στα 1960, όμως δεν αποκλείεται οι εγγραφές να είναι κατά τι παλαιότερες.

Μεταξύ των ηχογραφήσεων αυτών, συγκαταλέγονται και δύο εκπομπές με τη χορωδία του Θεοδοσίου Γεωργιάδου. Στο logbook που συνοδεύει τις εγγραφές, αποδίδει και άλλες στην ίδια χορωδία, όμως πρόκειται για προφανή σύγχυση.

Ύμνοι Κυριακής της Πεντηκοστής (AWM RL 15004-4)
Ό,τι είχαμε ως τώρα από τη χορωδία του Θεοδοσίου Γεωργιάδου, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων του forum μας και της εκπομπής αυτής του Γεωργίου Σπανού, προέρχονται από (μάλλον εξωτερική) εγγραφή μετάδοσης της παρακάτω ηχογράφησης με ύμνους της Πεντηκοστής από το αρχείο του συλλέκτη ιατρού κ. Μανώλη Χναράκη, μόνο που εδώ είναι καθαρότερος ο ήχος ως αντίγραφο από το πρωτότυπο.

Σε ανεπίσημες χειρόγραφες σημειώσεις που συνοδεύουν την ανάρτηση (βλ. εδώ) και είναι σωστότερες πολλές φορές ως προς την ταυτότητα των χορωδιών του πακέτου σε σχέση με το logbook και τα technical notes, αναφέρεται και ένα ακόμη μέλος μετά το Χερουβικό, το Κοντάκιο «Ότε καταβάς». Αυτό, όμως, δεν υπάρχει ούτε στο καρούλι της Boulton, ούτε στην εκπομπή του Σπανού. Ίσως να μην μεταδόθηκε. Ισχυρή ένδειξη γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι το Χερουβικό κόβεται στο «προσάδοντες», που σημαίνει ότι το υπόλοιπο μάλλον ξεπερνούσε τον χρόνο της εκπομπής. Η έλλειψη, όμως, αποφώνησης, δε μας αφήνει να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.
 

Attachments

  • 01 Ευλογητός ει Χριστέ.mp3
    2.9 MB
  • Χορωδία Θεοδοσίου Γεωργιάδη - Ύμνοι Κυριακής της Πεντηκοστής (AWM RL 15004-4).mp3
    46.1 MB
  • 08 Χερουβικόν (β΄).mp3
    11.5 MB
  • 07 Όσοι εις Χριστόν - Δύναμις.mp3
    7.4 MB
  • 06 Χαίροις άνασσα.mp3
    4.2 MB
  • 05 Γλώσσαι ποτέ.mp3
    8.8 MB
  • 04 Η του Πνεύματος πηγή.mp3
    4.6 MB
  • 03 Είδομεν το φως.mp3
    2.5 MB
  • 02 Πάντα χορηγεί το Πνεύμα.mp3
    4.2 MB
Last edited:
Δεύτερη εκπομπή της χορωδίας του Θεοδοσίου Γεωργιάδου.
Προέρχεται από το καρούλι (AWM RL 15004-8). Χρονολογείται στα 1960, αλλά είναι από το πακέτο AWM 15004 για τη χρονολόγηση του οποίου έγραψα ήδη εδώ.

Το Χερουβικό αποδίδεται εσφαλμένα στον Γρηγόριο Πρωτοψάλτη. Πρόκειται για μέλος του χοράρχου και ταυτίζεται με αυτό που ακούγεται και στην προηγούμενη εκπομπή, από άλλη όμως εκτέλεση, με διαφορετικό μονωδό. Το μέλος μπορεί κανείς να το βρει στις εκδόσεις:
- Χαραλάμπους Καρακατσάνη, «Οκτάηχον Μουσικόν Λειμωνάριον», Τόμος β΄ - Ήχος β΄, Αθήναι 1986 (και πρόσφατα επανεκδοθέν συμπληρωμένο, με νέα στοιχειοθεσία) και
- Φώτη Θεοδωρακόπουλου, «Χερουβικάριον», Αίγιο 2010.

Θα άξιζε να ταυτοποιηθούν οι μονωδοί από όποιον γνωρίζει.
 

Attachments

  • 01 Μακάριος ανήρ, Μανουήλ Πρωτοψάλτου.mp3
    14 MB
  • 02 Λόγον αγαθόν, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.mp3
    5.9 MB
  • 03 Θ΄ Ωδή Πάσχα μετά της καταβασίας.mp3
    5.3 MB
  • 04 Χερουβικόν σύντομον (β΄).mp3
    12.8 MB
  • Χορωδία Θεοδοσίου Γεωργιάδη (AWM RL 15004-8).mp3
    37.9 MB
Last edited:
Γράφει ο Θεοδόσιος Γεωργιάδης στον πρόλογο του έργου του «Ο Βυζαντινός Μουσικός Πλούτος - Νέα Μέθοδος της καθ΄ ημάς Εκκλησιαστικής Μουσικής», Αθήναι 1960:
«... Ἡ ἐμφάνισις αὕτη ἐξετιμήθη ὑπὸ τῶν παρακολουθησάντων τότε διευθυντῶν τοῦ Ε.Ι.Ραδιοφωνίας, οἱ ὁποῖοι μετ' ὀλίγας ἡμέρας μὲ ἐκάλεσαν εἰς τὰ γραφεῖα καὶ μοὶ ἀνὲθεσαν νὰ κάμνω ἐκπομπὰς μετὰ τοῦ χοροῦ μου ἐν τῷ Ραδιοσταθμῷ Ἀθηνῶν. Ἔκτοτε ὁ χορὸς οὗτος ἐξηκολούθησε τὰς ἐκπομπάς του μέχρι τοῦ 1958».
Ο πρόλογος γράφηκε στις 19 Ιουλίου 1959. Σύμφωνα με τα γραφόμενα, οι παραπάνω εκπομπές είναι προ του 1958, εκτός και αν τον ξανακάλεσαν να ηχογραφήσει αφού το βιβλίο είχε στοιχειοθετηθεί, οπότε δεν πέρασε η πληροφορία στην έκδοση.
 
Last edited:
Εαν και εκτώς θέματος, το εκπληκτικό υλικό της Μπόλτον προσφέρει και άλλες ηχογραφήσεις απο την τότε ΕΙΡ, στα στούντιο της οποίας πήγαιναν συχνά οι χορωδίες του Γεωργίου Σύρκα, Νικολάου Κακουλίδη, και Γεωργίου Χατζηθεοδώρου. Το εν λόγω ηχητικό αρχείο προσφέρει πολλές ώρες ωραίων μαρτυριών της ωραίας εποχής της ψαλτικής τότε. Μπορούν οι παλαιοί να συγκρίνουν τις νεανικές φωνές μεγάλων και ονομαστών πρωτοψαλτών που άφησαν εποχές μεγάλες στα σύγχρονα χρόνια.
 
Εαν και εκτώς θέματος, το εκπληκτικό υλικό της Μπόλτον προσφέρει και άλλες ηχογραφήσεις απο την τότε ΕΙΡ, στα στούντιο της οποίας πήγαιναν συχνά οι χορωδίες του Γεωργίου Σύρκα, Νικολάου Κακουλίδη, και Γεωργίου Χατζηθεοδώρου. Το εν λόγω ηχητικό αρχείο προσφέρει πολλές ώρες ωραίων μαρτυριών της ωραίας εποχής της ψαλτικής τότε. Μπορούν οι παλαιοί να συγκρίνουν τις νεανικές φωνές μεγάλων και ονομαστών πρωτοψαλτών που άφησαν εποχές μεγάλες στα σύγχρονα χρόνια.
Είναι έτοιμα προς ανάρτησιν. Κόλλησα λίγο γιατί τα έχω ονοματίσει Ελληνικά και πρέπει να τα μετονομάσω σε greeklish, μήπως και κατεβούν με σωστά ονόματα, γιατί τώρα κατεβαίνουν κινέζικα...
 
Back
Top