Πρώτα Γενέθλια του Φόρουμ - Σπάνιες Ηχογραφήσεις

George

Ιεροψάλτης
Οἱ ἐνημερωμένοι ἀπευθύνουν τίς δέουσες εὐχαριστίες καί εὐχές σέ τρία ἀρχικά πρόσωπα, ὅπως φαίνεται ἐδῶ κι ἐδῶ.


Ευχαριστώ για την διόρθωση Πάτερ μου, και εγώ διορθώνω, Χρόνια πολλά στους δημιουργούς του φόρουμ.
 

ρόδι

Super Moderator Team
Χρόνια πολλά σε όλους σας που προσφέρετε γνώσεις και υλικό και το χρόνο σας κάνοντας το Ψαλτολόγιον μια ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και έντονη παρουσία στο διαδίκτυο.

Να τα εκατοστήσει!
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αγαπητοί φίλοι,
Το πόσα μπορούμε να διδαχθούμε αλλά και να αντλήσουμε από το φόρουμ αυτό όλοι σιγά σιγά το καταλαβαίνουμε και δοξάζουμε τον Θεό.
Θα ήθελα με την επετειακή αυτή αφορμή να θέσω δύο θέματα, όχι εν είδει απολογισμού, αλλά εν είδει προοπτικής για το δεύτερο έτος ζωής του φόρουμ. Το πρώτο είναι θέμα αρχών και το δεύτερο εφαρμογών.

Α) Στη διάρκεια του ενός έτους ζωής του φόρουμ (εγώ το έζησα μόλις τέσσερις μήνες) έγιναν και λάθη από τα οποία διδαχθήκαμε πολύ και τώρα μπορούμε πια να φυλαχθούμε. (Μάλιστα φάνηκε τελευταία πως το φόρουμ ανέπτυξε έναν εσωτερικό μηχανισμό άμυνας απέναντι σε δυσάρεστα φαινόμενα). Υπάρχει λοιπόν κατά τη γνώμη μου μία αρχή που νομίζω θα βοηθούσε σημαντικά στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Να αποδεχτούμε όλοι το γεγονός ότι εδώ μέσα εκπροσωπούνται διάφορες σχολές και αντιλήψεις γύρω από θέματα ψαλτικής τέχνης και μουσικής θεωρίας. Όλοι τον ίδιο σκοπό (την ύμνηση του Θεού) υπηρετούν από διαφορετικές σκοπιές. Κάθε φορά λοιπόν που κάποια άποψη άπτεται ενός ευαίσθητου θέματος που αφορά σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις, να την εκφράζουμε, αν γίνεται, με πολλή διακριτικότητα και χωρίς καμιά διάθεση εμπάθειας ή επιμονής.

    Β) Ένας στόχος πρακτικός για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να δαμαστεί το συνεχώς αυξανόμενο υλικό του φόρουμ (ηχογραφήσεις, κείμενα, εκπομπές). Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος αρχειοθέτησης, π.χ. σε μορφή βάσης και σύμφωνα με ορισμένη κωδικοποίηση, έτσι ώστε το υλικό να οργανωθεί και να δίνει δυνατότητες συγκεκριμένης αναζήτησης για όποιον το θέλει. Κάποιο άνθρωποι έχουν ήδη προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Θα ήθελα να προτείνω να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, και κυρίως να καλέσω τα μέλη του φόρουμ που ασχολούνται με βάσεις ή με προγραμματισμό να προτείνουν εκείνοι συγκεκριμένες ιδέες με βάση τις γνώσεις τους.

Εύχομαι η δεύτερη χρονιά να μας βρει όλους πιο φωτισμένους ανθρώπους και πιο άξιους διακόνους αυτής της ευλογημένης τέχνης.
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
ΥΓ : Προχθες Τεταρτη 5 του μηνα , πεθανε βραδινες ωρες στην Γαλλια , η αδελφη ενος αξιολογου μελους του φορουμ , σε ηλικια μολις 42 ετων , μετα απο πολυμηνη μαχη με την επαρατη νοσο .
Ο Θεός να την αναπαύσει, συνάδελφε, στη νεαρή ηλικία που έφυγε και να δίνει υπομονή σε σε σας, τους συγγενείς, να τη θυμάστε και με τον δικό σας αγώνα να δικαιώσετε τα όσα εκείνη σας προσέφερε όλα τα χρόνια, που επέτρεψε ο Θεός να είναι σωματικά κοντά σας. Αν ο συνάδελφος κ. Βαγγέλη δεν έχει αντίρρηση, πείτε μας το όνομα -δημόσια ή και με ΠΜ- να το δώσουμε για μνημόνευση στην εκκλησία που ψέλνουμε και να πούμε κι ένα Κύριε Ελέησον για την ψυχή της αδελφής μας.
Panagiotis said:
Εμείς αύριο θα προσφέρουμε "γλυκά" μετά τη Θ. Λειτουργία λόγω της ονομαστικής εορτής του αειμνήστου πατέρα μου Μιχαήλ (+21-02-2005)
Ο Θεός να έχει καλά και τον πατέρα σου, Παναγιώτη. Ευχόμαστε να ευφραίνεται από ψηλά, ακούγοντας το γιό του να δοξάζει με την ψαλμωδία του το Θεό!
Γιώργος Μ. said:
Ένας στόχος πρακτικός για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να δαμαστεί το συνεχώς αυξανόμενο υλικό του φόρουμ (ηχογραφήσεις, κείμενα, εκπομπές). Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος αρχειοθέτησης, π.χ. σε μορφή βάσης και σύμφωνα με ορισμένη κωδικοποίηση, έτσι ώστε το υλικό να οργανωθεί και να δίνει δυνατότητες συγκεκριμένης αναζήτησης για όποιον το θέλει.
Συμφωνώ. Θα προσπαθήσω να κάνω μια αρχή σ' αυτή την κατεύθυνση με κάτι που δουλεύω ακόμα. Μόλις τελειώσω φυσικά θα το διαθέσω ελεύθερα από το φόρουμ αυτό.
Ετοιμάζω κι εγώ ηχογραφήσεις - δώρα για τα γενέθλια του Ψαλτολογίου μας, αλλά θα τις δημοσιεύσω εν καιρώ εν τω αρμοδίω threadί!!
 

petros

Παλαιό Μέλος
Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ελλάδος <Ρωμανός ο μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός> και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού
Αγαπητοί συναναγνώσται στο forum ,χρόνια πολλά καλά ευλογημένα,να το χαιρόμαστε το forum, καθώς και τους εμπνευστές και κεκοπιώτας του
Βασίλη Ζάχαρη,Shota Gugushvili,Δημήτρη Κουμπαρούλη,
όπως επίσης και τους Κυριακή Κουμπαρούλη ("ρόδι"),Μαγδαληνή Κουμπαρούλη ("Magdalene"),Ευάγγελο Λιναρδάκη ("vagelis").
Ο Κύριος να σας δίνει υγεία προσωπική οικογενειακή ,αγιοπνευματική φώτιση και να ευωδώνει τους αγαθούς πόθους σας. Η προσφορά σας στον Ιεροψαλτικό κόσμο και τα δρώμενα είναι πολύ σημαντική.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
.


Ένα μεγάλο συγχαρητήρια κατά πρώτον στον Διαχειριστή, στους συντονιστές που μας ενώνουν με το υπέροχο site τους και δεύτερο σε όλους εσάς που με την αγάπη σας για την βυζαντινή μουσική μας καταρτίζεται μουσικά
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Να είστε καλά όλοι! Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα του Ψαλτολογίου! Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω σε όλους που προσέφεραν και προσφέρουν αφιλοκερδώς και απλόχερα από αγάπη για την Ψαλτική. Ο Θεός να μας φωτίζει να γινόμαστε καλύτεροι.

Ο Θεός να αναπαύει τον πατέρα σου Παναγιώτη (Σόμαλη) και την αδελφή του συναδέλφου που ανέφερε ο κ. Βαγγέλης.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα, Μιχάληδες/λίες, Γαβρίληδες/λίες κτλ. Ο Αρχάγγελοι βοήθειά σας και σε όλους μας.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Το μελος του φορουμ που πεθανε η αδελφη του σε ηλικια 42 ετων , ειναι ο Αποστολος Κομπιτσης που μενει στο Νιου Τζερσεϋ των ΗΠΑ . Το ονομα της Μακαριτισσας ΜΑΡΙΑ . Παρακαλουνται οι ιερεις μελη του φορουμ , να την μνημονευσουν σε καποια λειτουργια .
Η ταφη θα γινει στις ΗΠΑ περιπου σε μια εβδομαδα .
Θερμα συλληπητηρια στον συναδελφο και φιλο Αποστολο
 

petros

Παλαιό Μέλος
Το μελος του φορουμ που πεθανε η αδελφη του σε ηλικια 42 ετων , ειναι ο Αποστολος Κομπιτσης που μενει στο Νιου Τζερσεϋ των ΗΠΑ . Το ονομα της Μακαριτισσας ΜΑΡΙΑ . Παρακαλουνται οι ιερεις μελη του φορουμ , να την μνημονευσουν σε καποια λειτουργια .
Η ταφη θα γινει στις ΗΠΑ περιπου σε μια εβδομαδα .
Θερμα συλληπητηρια στον συναδελφο και φιλο Αποστολο

Mερικές φορές τα λόγια είναι τόσο φτωχά ... μπροστά στο θάνατο :eek: Ο Θεός να του δώσει κουράγιο να συνεχίσει την ζωή του .
Θεος σχωρέστην.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Το μελος του φορουμ που πεθανε η αδελφη του σε ηλικια 42 ετων , ειναι ο Αποστολος Κομπιτσης που μενει στο Νιου Τζερσεϋ των ΗΠΑ . Το ονομα της Μακαριτισσας ΜΑΡΙΑ . Παρακαλουνται οι ιερεις μελη του φορουμ , να την μνημονευσουν σε καποια λειτουργια .
Η ταφη θα γινει στις ΗΠΑ περιπου σε μια εβδομαδα .
Θερμα συλληπητηρια στον συναδελφο και φιλο Αποστολο
Μέσα στίς ἑορτές καί στίς ἐπετείους καί ἡ μνημόνευση τῆς κοιμήσεως προσφιλῶν μας προσώπων δέν μᾶς ξενίζει, καθ᾿ ὅτι δι᾿ ἡμᾶς· «Οὐκ ἔστιν οὖν, Κύριε, τοῖς δούλοις σου θάνατος, ἐκδημούντων ἡμῶν ἀπὸ τοῦ σώματος καὶ πρὸς σὲ τὸν Θεὸν ἐνδημούντων, ἀλλὰ μετάστασις ἀπὸ τῶν λυπηροτέρων ἐπὶ τὰ χρηστότερα καὶ θυμηδέστερα, καὶ ἀνάπαυσις καὶ χαρά».
«Θλιβόμενοι» σαφῶς, «ἀλλ᾿ οὐ στενο-χωρούμενοι», ἀνοιγόμενοι στό ἔλεος, τήν ἀγάπη καί τήν εὐσπλαχνία τῆς ἀῤῥήτου ἀγκάλης τοῦ Κυρίου μας, μέ πολύ συμπάθεια ἀγκαλιάζουμε καί τόν φίλτατο καί ἀγαπητό μας κύριο Ἀπόστολο, πού τόση ἀγάπη ἔχει δείξει καί σέ μᾶς, μέ λόγο εὐγενείας καί συμπαθείας, ἤθους καί ἀριστοκρατίας, γνωρίσματα τῶν Κωνσταντινουπολιτῶν.

Ἀγαπητέ μου κύριε Ἀποστόλε,
Γι᾿ αὐτό μᾶς ἔλειψες ἀπό τό Ψαλτολόγιον κάμποσο καιρό, ἄν καί σέ ἀνεζητήσαμεν.
Ἄν διαβάσεις αὐτό τό μήνυμά μου, σοῦ ἀπευθύνω θερμότατα συλλυπητήρια καί νά ξέρεις ὅτι ἡ ἀγαπημένη σου ἀδελφή ἀπό αὔριο καταγράφεται στά δίπτυχα τοῦ Ναοῦ μας, πρός μνημόνευσιν.
Ἐσύ μέ τήν ἐξ ὕψους παρηγορίαν πού μᾶς χαρίζει ὁ Κύριός μας «ὁ τὰ παρόντα χρησίμως οἰκονομῶν καὶ τὰ μέλλοντα λυσιτελῶς διοικῶν· ὁ τοὺς θανάτου κέντρῳ πληγέντας, ἀναστάσεως ἐλπίσι ζωογονῶν» νά ἐνδυναμώνεσαι ἐν τῇ χάριτι αὐτοῦ καί νά ξέρεις ὅτι ἔχεις καλούς φίλους στό Ψαλτολόγιον πού θά εἶναι νοερά πάντα κοντά σου, ἀλλά καί μέ τήν συγκεκριμένη δυνατότητα πού ἔχουμε, θά σέ περιμένουμε νά ξαναεπικοινωνήσουμε -ὅποτε κρίνεις- καί διά τοῦ Ψαλτολογίου, τό ὁποῖο θά σοῦ χαρίζει συντροφιά καί ἀγάπη.

Ὁ Θεός νά τήν ἀναπαύσει.
Καλό κουράγιο καί δύναμη.

 
Last edited:

Μιχάλης Τζωρτζής

Παλαιό Μέλος
Θερμές ευχαριστίες στους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Ψαλτολογίου και ακούραστους συντηρητές του. Δημήτρη και λοιποί σας ευχαριστούμε. Ευχαριστίες στους συντονιστές και σε όλα τα μέλη του Ψαλτολογίου, για τις γνώσεις, τις συζητήσεις, τις απόψεις, τα ηχητικά αρχεία, τα κείμενα, τις πηγές και τόσα άλλα που καταθέτετε χωρίς κανένα ίδιον όφελος. Να 'στε πάντα όλοι καλά.

Οι εντάσεις και οι μικροπαρεξηγήσεις είναι μέρος της ζωής και φανερώνει ένα Ψαλτολόγιον αυθεντικό, ακαλούπωτο και ζωντανό.

Φίλε Παναγιώτη (Σόμαλη), ξανακάναμε κατ' ιδίαν λόγο για τον πατέρα σας, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να την κατατάξει εν σκηναίς δικαίων.

Φίλε Απόστολε (Κομπίτση), τα θερμά μου συλλυπητήρια και ευχομαι ο Θεός να απαλύνει τον πόνο και τη θλίψη σε τέτοιες στιγμές. Ο Θεός να την αναπαύσει.
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Θερμές ευχαριστίες στους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Ψαλτολογίου και ακούραστους συντηρητές του. Δημήτρη και λοιποί σας ευχαριστούμε. Ευχαριστίες στους συντονιστές και σε όλα τα μέλη του Ψαλτολογίου, για τις γνώσεις, τις συζητήσεις, τις απόψεις, τα ηχητικά αρχεία, τα κείμενα, τις πηγές και τόσα άλλα που καταθέτετε χωρίς κανένα ίδιον όφελος. Να 'στε πάντα όλοι καλά. Οι εντάσεις και οι μικροπαρεξηγήσεις είναι μέρος της ζωής και φανερώνει ένα Ψαλτολόγιον αυθεντικό, ακαλούπωτο και ζωντανό.

Πολύ πετυχημένο αυτό το κείμενο του αγαπητού Μιχ. Τζωρτζή [χρόνια πολλά για χθες, φίλε μου]. Όντως, πολλές ευχαριστίες ανήκουν σ' όσους ξεκίνησαν και συνεχίζουν αυτόν τον ευλογημένο διαδικτυακό τόπο συνάντησής μας.
Μια μικρή συνεισφορά κι από μένα. Πρόκειται για δύο ηχογραφήσεις από την λαμπρή χορωδία "Εργαστήρι ψαλτικής" με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Παϊβανά.
 

Attachments

  • Αγαπήσω Σε [Ιακώβου, ήχος β'].mp3
    2.8 MB · Views: 21
  • αναβαθμοί πλαγίου α' [Στανίτσα].mp3
    3 MB · Views: 14

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Έχοντας αποκτήσει τη ρετσινιά του παρορμητικού δεν θα γίνω δυστυχώς πιστευτός αν πω ότι αυτή η χορωδία είναι ίσως, αν όχι η καλύτερη, πάντως από τις 2 ή 3 καλύτερες που έχω ακούσει.
Μακάρι να είχαμε κι άλλα ακούσματα, αγαπητέ κ. Λεωνίδα.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
κ. Βαγγέλη, σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες αυτές (επετειακές γαρ) ηχογραφήσεις.
Ερώτηση : από την εξαιρετική ηχογράφηση του Στανίτσα του 1959 (Μακαρισμοί σε πρωτόβαρυ), διασώζεται κάτι άλλο ; Αν ναι, θα μπορούσατε να το ανεβάσετε ; Γνωρίζετε περισσότερα για την εν λόγω ηχογράφηση (τόπο/Εκκλησία, ακριβή ημερομηνία) ;
Σας ευχαριστώ πολύ.

"Χρόνια πολλά"! και ευχαριστούμε όσους κέρασαν. Κύριε Ζαγκανά, η ηχογράφηση των μακαρισμών του βαρέος ήχου είναι από την ακολουθία των αγίων Πατέρων (Αθήνα, 1959, ίσως στον Ι.Ν. Χρυσοσπηλιώτισσας). Κάποιος φίλος μου είπε ότι ήταν τότε φοιτητής και πήγε να τον ακούσει. Το δοξαστικό που έχει στην ιστοσελίδα του Σ.Μ.Κ. (όπου για ένα δευτερόλεπτο στην λέξη παραδείσου κόβεται η ηχογράφηση είναι από εκείνη την ηχογράφηση. Επίσης ένα Άξιόν εστιν του Χ''Αθανασίου, το οποίο νομίζω κυκλοφορεί και στο Ψαλτολόγιον. Ακόμη μια αδύνατη ηχογράφηση (ίσως να υπάρχει και στο ψαλτολόγιον) του "Έφριξε γη" σε μια καταπληκτική εκτέλεση. Επίσης η ηχογράφηση του Στανίτσα -σίγουρα υπάρχει στο ψαλτολόγιον- όπου ψάλλει αντί κοινωνικού τον πολυέλεο¨"Λόγον αγαθόν" εις ήχον βαρύν. Συγκρίνοντας κάποιος τις φωνές μπορεί να το διαπιστώσει.

Κυριε Ζαγκανα (και λοιποι φιλοι)
Επειδη κατι μου θυμιζε το ''Κυριακη Βαρεως και των Αγιων Πατερων'' με τον
αειμνηστο Στανιτσα , μετα απο πολυωρο ψαξιμο στο ακαταστατο (μη αρχειοθετημενο) αρχειο μου , βρηκα την εν λογω ηχογραφηση , την οποια και ανεβασα στ Ψαλτολογιον'' και θα την βρειτε στα ακολουθα λινγκς :

http://www.analogion.com/forum/showpost.php?p=19408&postcount=1

http://www.analogion.com/forum/showpost.php?p=19410&postcount=2

Αν και οι σημειωσεις μου γραφουν 1959 Κωνσταντινουπολη , πρεπει να εχει δικιο ο αγαπητος κ. Λαμπρου , που μας πληροφορησε οτι ηταν το 1959 στον
Ιερο Ναο Χρυσοσπηλιωτισσας Αθηνων . Τουτο επιβεβαιβεωνεται απο το οτι ο αειμνηστος ψαλλει και τον πολυχρονισμο των Βασιλεων (δεν τον αφαιρεσα για να φαινεται οτι η ηχογραφηση εγινε εν Ελλαδι) .
Καλη Ακροαση .
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Έχοντας αποκτήσει τη ρετσινιά του παρορμητικού δεν θα γίνω δυστυχώς πιστευτός αν πω ότι αυτή η χορωδία είναι ίσως, αν όχι η καλύτερη, πάντως από τις 2 ή 3 καλύτερες που έχω ακούσει.Μακάρι να είχαμε κι άλλα ακούσματα, αγαπητέ κ. Λεωνίδα.

Φίλε Γιώργο, η χορωδία "Εργαστήρι ψαλτικής" του κ. Αθανασίου Παϊβάνα εμφανίστηκε το 2005 στο Αγρίνιο για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά [ιδιαίτερη πατρίδα μου]. Όλοι οι φιλόμουσοι έμειναν κατάπληκτοι. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Νομίζω ότι γίνεται πολύ καλή εργασία. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι, να κάνουν κι άλλες εκδηλώσεις και να ηχογραφήσουν κι άλλους ψηφιακούς δίσκους. Ήδη ο πρώτος έχει εκδοθεί.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Δεν είναι και τυχαίο αφού ο κ. Παϊβανάς είναι ένας εκ των ελαχίστων μαθητών του Στανίτσα. (2-3 μαθητές είχε ο αείμνηστος, δε δίδασκε σε σχολές. Βέβαια αργότερα και ειδικά μετά τον θάνατό του εμφανίστηκαν μερικές δεκάδες "αυτόκλητοι" μαθητές!). Είναι βασικό για μια χορωδία να γνωρίζει ο χοράρχης τα βυζαντινά διαστήματα και ειδικά την σημερινή εποχή της "ακούσιας" παγκοσμιοποίησης που τα διαστήματα φολκλορικής μουσικής όλων των λαών ολισθαίνουν προς τα ευρωπαϊκά.
 

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
Μιάς και οι γιορτές κρατούν 40 μέρες (!), γιατί όχι και τα γενέθλια ;
Να προσθέσουμε και μεις τις θερμότερες ευχές μας προς όλους σε όσους φρόντισαν να γεμίσουν την ψαλτολογική μας τράπεζα με τόσα ωραία εδέσματα, ώστε όλοι μας – νηστεύσαντες και μη….- να κερνιόμαστε και να ευφραινόμαστε !
Κι αν σε ορισμένους κάποια φαγητά ξινίζουν, μπορούν να τραταριστούν απ’ τα υπόλοιπα. Δεν είναι προς θάνατον. Γούστα είναι αυτά. Δεν παρεξηγάμε κανέναν…Μόνο μη μας χαλάνε τη διάθεση.
Γιατί σε μια κοινή τράπεζα – έστω και…μουσική – το παν είναι να προσέρχεσαι με καλή διάθεση και προαίρεση…Παρατράγουδα μπορεί ν’ ακούσεις, αλλά θα έρθει κι η σειρά αυτών που αγαπάς ! Θα βάλλουμε και Μέλη , θα βάλλουμε και Δημοτικά και Λαϊκά και κάνα «Ευρωπαϊκό», έ τι άλλο θέτε ;
Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε υπομονή και κατανόηση ΚΑΙ για τους άλλους.
Να τα εκατοστίσετε, όλοι μας !
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Πολύ πετυχημένο αυτό το κείμενο του αγαπητού Μιχ. Τζωρτζή [χρόνια πολλά για χθες, φίλε μου]. Όντως, πολλές ευχαριστίες ανήκουν σ' όσους ξεκίνησαν και συνεχίζουν αυτόν τον ευλογημένο διαδικτυακό τόπο συνάντησής μας.
Μια μικρή συνεισφορά κι από μένα. Πρόκειται για δύο ηχογραφήσεις από την λαμπρή χορωδία "Εργαστήρι ψαλτικής" με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Παϊβανά.

Έχοντας αποκτήσει τη ρετσινιά του παρορμητικού δεν θα γίνω δυστυχώς πιστευτός αν πω ότι αυτή η χορωδία είναι ίσως, αν όχι η καλύτερη, πάντως από τις 2 ή 3 καλύτερες που έχω ακούσει.
Μακάρι να είχαμε κι άλλα ακούσματα, αγαπητέ κ. Λεωνίδα.

Δεν είναι και τυχαίο αφού ο κ. Παϊβανάς είναι ένας εκ των ελαχίστων μαθητών του Στανίτσα. (2-3 μαθητές είχε ο αείμνηστος, δε δίδασκε σε σχολές. Βέβαια αργότερα και ειδικά μετά τον θάνατό του εμφανίστηκαν μερικές δεκάδες "αυτόκλητοι" μαθητές!). Είναι βασικό για μια χορωδία να γνωρίζει ο χοράρχης τα βυζαντινά διαστήματα και ειδικά την σημερινή εποχή της "ακούσιας" παγκοσμιοποίησης που τα διαστήματα φολκλορικής μουσικής όλων των λαών ολισθαίνουν προς τα ευρωπαϊκά.

Αγαπητοι Λεωνιδα , Γιωργο , Δημητρη (και λοιποι φιλοι)
Οντως η χορωδια Β.Μ. ''Εργαστηρι Ψαλτικης'' του εκλεκτου συναδελφου και καλου φιλου Θαναση Παϊβανα ειναι εξαιρετικη . Οι υμνοι που ανεβασε ο αγαπητος Λεωνιδας ειναι απο το σιντι ΑΣΜΑΤΙΚΟΝ , το οποιο και επισυναπτω
ολοκληρο .
Καλη Ακροαση .
 

Attachments

  • Εργαστηρι Ψαλτικης(Θανασης Παϊβανας=Ασματικον.ZIP
    10.4 MB · Views: 162
  • ΑΣΜΑΤΙΚΟΝ (περιεχωμενα).jpg
    103.3 KB · Views: 61
Top