Πρωινές αναμεταδόσεις ΠΕ: Γρ. Νταραβάνογλου

#1
(Έφτιαξα αυτό το νέο thread με στόχο την ομοιομορφία με αντίστοιχα που έχουν ήδη γίνει για τις πρωινές αναμεταδόσεις και για να μεταφερθεί εδώ, σε συνεννόηση με τους συντονιστές, και το ψαλτικό υλικό από εδώ όπου έγιναν κι άλλες παράλληλες συζητήσεις).

Επιτρέψτε μου μια σημείωση: Υπάρχει μια ομοφωνία ως προς την ποιότητα και την ωφελιμότητα της ψαλτικής ορισμένων ιεροψαλτών και με βάση αυτή γίνονται και οι αναρτήσεις των αναμεταδόσεων, όσων μπορούμε, αλλά εννοείται πως ευνοούμαστε από το γεγονός πως είναι εύκολη η ηχογράφηση μέσω ραδιοφώνου και γι' αυτό προσπαθούμε να μην το αφήνουμε αυτό ανεκμετάλλευτο.
Υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι και πανάξιοι ιεροψάλτες για τους οποίους δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Στο σημείο αυτό θα διαφοροποιηθώ από τον πολύ αγαπητό μου φίλο που έγραψε ότι οι κ. Κετσετζής και Νταραβάνογλου είναι οι δύο δάσκαλοι της εποχής μας (δεν θυμάμαι την ακριβή διατύπωση), προφανώς θα εννοούσε, και με αυτό θα συμφωνήσω μαζί του, ότι χάρη στην εκτεταμένη τους επαφή με τον εν μαθητεία ψαλτικό κόσμο (μέσω ηχογραφήσεων, μουσικών σχολών, αναμεταδόσεων κ.λπ.) μπορούν να ωφελήσουν ή να μεταδώσουν την τέχνη τους πολύ πιο μαζικά από άλλους κι αυτό είναι πολύ μεγάλο κέρδος για την ψαλτική μας (θα έλεγα ότι είναι ευλογία Θεού).
 
#2
Από τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία της Τετάρτης 23-6-2010 (μνήμη της αγίας μάρτυρος Αγριππίνης). Αριστερά ψάλλει το μέλος του φόρουμ Ιωάννης Αθανασίου.
Ανεβάζω για αρχή ειρμολογικά μέλη του Όρθρου (τα οποία συχνά δεν τα προσέχουμε αλλά και σε αυτά φαίνεται η ψαλτική) και θα ακολουθήσουν μέλη της Θ. Λειτουργίας.
Όπως σχολιάζαμε με τον dimitris σε ΠΜ και οι δὐο παρέδωσαν μαθήματα.
 

Attachments

#3
Συνεχίζω με τα μέλη της Θ. Λειτουργίας.

Τοὺς κοπιῶντας καὶ ψάλλοντας Κύριε φύλαττε εἰς πολλὰ ἔτη.
 

Attachments

dimitris

Παλαιό Μέλος
#4
Λόγω εορτής του δασκάλου των χριστιανών Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου και του προστάτη των ζευγαριών και οικογενειών Αγ. Ακύλα του Αποστόλου έγραψα την σημερινή εκπομπή ολόκληρη (στο α' Μέρος ο Ορθρος στο β΄μέρος η Θ. Λειτουργία).

Αφιερούται στα ζεύγη του φόρουμ με ευχές δια πρεσβειών των Αγίων.
http://psaltiri.org/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&sobi2Id=1172&Itemid=
 
#5
Αγαπητοί φίλοι, αξίζει να ακούσετε την παρακάτω επισύναψη για τρεις λόγους.

α) Ο ένας λόγος υποκειμενικός: πιστεύω ότι ο κ. Νταραβάνογλου αφενός διανύει την πιο ακμαία φωνητική του φάση, αφετέρου τα μαθήματα είναι υποδειγματικά εκτελεσμένα, με τρόπο που αφίσταται του παλαιού, κάπως νευρώδους προσωπικού ύφος του κ. Νταραβάνογλου (που εμένα προσωπικά μου άρεσε) και προσεγγίζει κριτήρια πιο κλασικά, περισσότερο αποδεκτά ίσως από το σύνολο των ψαλτικών τάσεων. Κλείνει η παρένθεση.
β) Τα λειτουργικά έχουν συντεθεί επι τη βάσει του ιδιόρρυθμου αλλά υπέροχου Άξιον εστί του Μ. Μισαηλίδη σε ήχο βαρύ εναρμόνιο, μικτό με χρωματικές θέσεις. Το άκουσμα του ήχου αυτού θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι πλήρες χαρμολύπης, καθώς κινείται σαν εκκρεμές από τη διαστολή του ήθους (στις υψηλές περιοχές) στη συστολή του (στις χαμηλές περιοχές και τις καταλήξεις). Εμένα, βέβαια, με παραπέμπει πιο πολύ σε μικτό εναρμόνιο πλ.α (να θυμίσω ότι έτσι το έχει καταχωρίσει αυτό το Άξιον εστί και ο Καραμάνης), αλλά και πάλι τα ιδιώματά του δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα απλό σχήμα ήχου. Όπως έγραψε με τον πάντα γλαφυρό του τρόπο ο κ. Γιάννου (μιλώντας για ομόηχα λειτουργικά):
Αλήθεια σε ... ποιον ήχο ανήκουν; Χρωματικό έχουν, εναρμόνιο έχουν, μινοράκι έχουν, αλλά και διατονικό έχουν! σουβλάκι απ' 'ολα.
Δεν θα πέσουμε έξω αν πούμε "Ήχος πλάγιος ... κόκκινος" (Ή ότι χρώμα επιθυμεί τις):D
γ) Θα με ενδιέφερε να μου πείτε από πού είναι η συγκεκριμένη καταγραφή των λειτουργικών.

Να σημειώσω ότι το χερουβικό και το κοινωνικό είναι σε ήχο βαρύ διατονικό ( ο κ. Νταραβάνογλου τον τελευταίο καιρό, δεν ξέρω αν είναι περιστασιακό ή όχι, εκτελεί τα παπαδικά μαθήματα με σχετικώς γεωμετρικό ρυθμό και σε πιο σύντομο χρόνο), αλλά θα προσέξετε ότι στο Ταις αγγελικαίς ο ήχος προσαρμόζεται στο εναρμόνιο των λειτουργικών που ακολουθούν.

ΥΓ 1: Ζητώ συγγνώμη που σε κάποιο σημείο στο χερουβικό το σήμα του ραδιοφώνου δεν είναι πολύ καλό.
ΥΓ 2: Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Αθανασίου, μέλος του φόρουμ, για το άψογο ισοκράτημα και την εν γένει παρουσία του ως λαμπαδαρίου.
 

Attachments

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#6
Μήπως εντόπισε κανείς την πηγή του Κοινωνικού που ψάλλει ο κ. Νταραβάνογλου; Είναι κάποιο από τα κλασικά; Εγώ έκανα μια πρόχειρη έρευνα σ΄αυτά που είχα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#7
Κοινωνικό υπό κ.Γρηγορίου Νταραβάνογλου στις 21-7-2010: "Ποτήριον σωτηρίου.." ήχου βαρέως, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Γ.Δαρλάσης
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#9
Και στην αναμετάδοση από την Π.Ε. στις 28-7-2010 στην Αγ.Τριάδα Πειραιά, το χερουβικό και κοινωνικό σε ήχο πλ.δ΄ ήταν επίσης, από τον ίδιο (Γρ.Νταραβάνογλου) σε μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
 
#10
Ναι, και φαίνεται πως ακολουθεί πια συστηματικά ο άρχοντας έναν διαφορετικό τρόπο ερμηνείας των παπαδικών μαθημάτων: με ρυθμό και αρκετά σύντομη χρονική αγωγή. Θα ανεβάσω τα μαθήματα αυτά σύντομα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#11
Κοινωνικό υπό κ.Γρηγορίου Νταραβάνογλου στις 21-7-2010: "Ποτήριον σωτηρίου.." ήχου βαρέως, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Γ.Δαρλάσης
Είμαστε σίγουροι για την παραπάνω πληροφορία; Έλαβα από φίλο την παρατήρηση οτι λέει το του Γρηγορίου (ενώ αυτοσχεδιάζει εν πολλοίς), πρβλ. Τ.Ανθ.Γρ.-Τομ.Β' σελ.387 ή Πανδέκτη Τομ.Δ' σελ 814 και οτι ο Πέτρος μάλλον δεν έχει γράψει σε Βαρύ «Ποτήριον». Δεν έχω το χρόνο να ελέγξω, απλά μεταφέρω εδώ προς το παρόν. Ευχαριστώ.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#12
Το κοινωνικό αυτό βρίσκεται στη σελίδα 814 της «Μουσικής Πανδέκτης» (1850). Και επιγράφεται «του αυτού» δηλ. Γρηγορίου Λαμπαδαρ., όπως και το προηγούμενο «Ποτήριον» σε πλ.β΄. (σ.811).
 

Attachments

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#13
Από παραδρομή αναφέρθηκα εσφαλμένως " ... μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου" ενώ το ορθόν είναι: "Γρηγορίου Λαμπαδαρίου"
Ζητώ συγνώμη από τα αγαπητά μέλη και φίλους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κ.κ. Κουμπαρούλη και Λευκόπουλο για την επισήμανση αυτή.
Γ.Δαρλάσης
 
Last edited:

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#14
Από τον αγαπητό Πρωτοψάλτη και συνάδελφο κ.Γρηγόριο Νταραβάνογλου είναι οι παρακάτω ύμνοι από τη Θ.Λειτουργία της Προηγιασμένης που μετέδωσε στις 23-3-2011 ο Ρ.Σ.της Πειραϊκής Εκκλησίας
 

Attachments

Last edited:
Top