Πολυτονικά σε κινητά τηλέφωνα με android

#21
Με την εφαρμογή Font Changer, στην advanced λειτουργία, αντικατέστησα τις γραμματοσειρές DroidSans, DroidSerif, Roboto με την Unicode πολυτονική γραμματοσειρά που ήθελα (android 4.04 EOS stable release 2).
Περιγράφω αναλυτικά τη διαδικασία που ακολούθησα σε rooted συσκευή με λειτουργικό android 4.2.2 jelly bean.

1) Εγκατέστησα την εφαρμογή Font Changer από το Google Play.
2) Κατέβασα το πακέτο γραμματοσειρών GNU FreeFont από εδώ (δεξί κλικ και αποθήκευση). Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά δεν μου έχει εμφανίσει καθόλου προβλήματα, δείχνει καλά σε φορητές συσκευές και δεν υπάρχουν κωλύματα τύπου copyright.
3) Αφού αποσυμπίεσα το αρχείο, αντέγραψα τις γραμματοσειρές FreeMono, FreeSans, FreeSansBold, FreeSerif, FreeSerifBold, FreeSerifBoldItalic, FreeSerifItalic στο φάκελλο .fontchanger
4) Ανοίγουμε την εφαρμογή Font Changer, επιλέγουμε την καρτέλα ADVANCED και αντικαθιστούμε τις γραμματοσειρές του συστήματος ως εξής:
DroidSansMono > FreeMono
DroidSerif-Bold > FreeSerifBold
DroidSerif-BoldItalic > FreeSerifBoldItalic
DroidSerif-Italic > FreeSerifItalic
DroidSerif-Regular > FreeSerif
Roboto-Bold > FreeSansBold
Roboto-Regular > FreeSans

Η αρχική γραμματοσειρά συστήματος αποθηκεύεται ως backup, και έτσι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να την επαναφέρουμε.
Στο διάλογο που εμφανίζεται σε κάθε αντικατάσταση πατάμε Reboot later μέχρι να ολοκληρώσουμε όλες τις αντικαταστάσεις, οπότε πατάμε Reboot now.

Μετά την επανεκκίνηση μπορούμε να διαβάζουμε πολυτονικά στη συσκευή μας.
 
#22
να ρωτήσω ρε παιδιά, γραμματοσειρά πως μπορούμε να βάλουμε σε android και το ρωτώ αυτό μήπως και μπορούμε να βάλουμε γραμματοσειρές π.χ. ΒΖ ΕΖ κλπ για μουσικά κείμενα με βυζαντινή μουσική..
Τα layouts των γραμματοσειρών της βυζαντινής μουσικής πρέπει να είναι ενσωματωμένα σε μία καθολική γραμματοσειρά που να περιέχει και τους χαρακτήρες των γλωσσών, των συμβόλων, κτλ.
Στα Symbol Ranges της γραμματοσειράς που ανέφερα πιο πάνω (GNU FreeFont), περιλαμβάνεται και Byzantine Music. Δεν ξέρω όμως αν περιλαμβάνονται όλοι οι χαρακτήρες ποιότητας, ποσότητας, κτλ.
 
#23
2) Κατέβασα το πακέτο γραμματοσειρών GNU FreeFont από εδώ (δεξί κλικ και αποθήκευση). Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά δεν μου έχει εμφανίσει καθόλου προβλήματα, δείχνει καλά σε φορητές συσκευές και δεν υπάρχουν κωλύματα τύπου copyright.
Δυστυχώς και αυτή είχε ελλείψεις.

Μία άλλη οικογένεια γραμματοσειρών που βρήκα είναι η Noto από την Google. Συγκεκριμένα μας ενδιαφέρουν η Noto Sans και η Noto Serif. Και οι δύο προέρχονται από τις γραμματοσειρές Droid, συμπληρώνουν όμως τα layouts ώστε να εξαλειφθούν τα «TOFU» (τα κενά τετραγωνάκια που εμφανίζονται όταν λείπει ένας χαρακτήρας). Είναι δηλαδή ό,τι ακριβώς ψάχναμε. Τις κατέβασα από εδώ και τις επισυνάπτω.

Οι αντικαταστάσεις στο FontChanger πρέπει να γίνουν ως εξής:

DroidSerif-Bold > NotoSerif-Bold
DroidSerif-BoldItalic > NotoSerif-BoldItalic
DroidSerif-Italic > NotoSerif-Italic
DroidSerif-Regular > NotoSerif-Regular
Roboto-Bold > NotoSans-Bold
Roboto-BoldItalic > NotoSans-BoldItalic
Roboto-Italic > NotoSans-Italic
Roboto-Regular > NotoSans-Regular

Οι δύο αυτές γραμματοσειρές έπρεπε να είναι default στο android, ώστε να μην χρειαζόταν να κάνουμε εμείς αυτήν τη συζήτηση. Μέχρι να γίνει αυτό (αν γίνει ποτέ) θεωρώ ότι το θέμα έχει ουσιαστικά κλείσει.

Υ.Γ: Διαβάζω πολυτονικά άψογα, χωρίς εκπτώσεις στο οπτικό αποτέλεσμα.
 

Attachments

Last edited:
#24
Ελληνικά πολυτονικά σε ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android

Προβολή πολυτονικών
 1. Αποκτήστε πρόσβαση Root (αυτόματα χάνεται η εγγύηση της συσκευής). Η διαδικασία είναι διαφορετική για κάθε συσκευή (ψάξτε στο διαδίκτυο για τη δική σας συσκευή). Φροντίστε να έχετε κάνει ένα καλό backup στα δεδομένα σας πριν ξεκινήσετε.
 2. Εγκαταστήστε την εφαρμογή Font Changer από το Google Play (επισυνάπτεται).
 3. Τρέξτε την εφαρμογή Font Changer. Στο Home Directory θα δημιουργηθεί ένας φάκελλος .fontchanger (θα μας χρειαστεί αργότερα). Αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο το busybox, η εφαρμογή θα σας προτρέψει να το εγκαταστήσετε. Διαφορετικά τα δύο επόμενα βήματα μπορούν να παραλειφθούν.
 4. Εγκαταστήστε την εφαρμογή BusyBox από το Google Play.
 5. Τρέξτε την εφαρμογή BusyBox. Πατήστε το κουμπί Install. Κάντε την επιλογή Normal Install.
 6. Κατεβάστε τις γραμματοσειρές NotoSans (NotoSans-Regular.ttf, NotoSans-Bold.ttf, NotoSans-Italic.ttf, NotoSans-BoldItalic.ttf) και NotoSerif (NotoSerif-Regular.ttf, NotoSerif-Bold.ttf, NotoSerif-Italic.ttf, NotoSerif-BoldItalic.ttf) από εδώ.
 7. Αντιγράψτε τις γραμματοσειρές και επικολλήστε τις μέσα στο φάκελλο .fontchanger.
 8. Τρέξτε ξανά την εφαρμογή Font Changer, επιλέξτε την καρτέλα ADVANCED και αντικαταστήστε τις γραμματοσειρές του συστήματος ως εξής:
  DroidSerif-Bold > NotoSerif-Bold
  DroidSerif-BoldItalic > NotoSerif-BoldItalic
  DroidSerif-Italic > NotoSerif-Italic
  DroidSerif-Regular > NotoSerif-Regular
  Roboto-Bold > NotoSans-Bold
  Roboto-BoldItalic > NotoSans-BoldItalic
  Roboto-Italic > NotoSans-Italic
  Roboto-Regular > NotoSans-Regular
  Και σε όποιες εκδόσεις υπάρχουν:
  DroidSans-Bold > NotoSans-Bold
  DroidSans > NotoSans-Regular
  Στο διάλογο που εμφανίζεται σε κάθε αντικατάσταση πατάμε Reboot later μέχρι να ολοκληρώσουμε όλες τις αντικαταστάσεις, οπότε πατάμε Reboot now.
Μετά την επανεκκίνηση μπορείτε να διαβάζετε ελληνικά πολυτονικά χωρίς προβλήματα. Η γραμματοσειρά Noto επειδή προέρχεται από τις DroidSans και DroidSerif, δεν αλλάζει η εμπειρία προβολής των γραμματοσειρών στο Android, εκτός βέβαια από τη δυνατότητα προβολής πολυτονικών και άλλων χαρακτήρων που δεν υπάρχουν στις εργοστασιακές γραμματοσειρές.


Πληκτρολόγηση πολυτονικών (root, γραμματοσειρές Noto)
 1. Ολοκληρώστε τον οδηγό «Προβολή πολυτονικών» όπως περιγράφτηκε πιο πάνω.
 2. Εγκαταστήστε την εφαρμογή Multiling Keyboard.
 3. Τρέξτε την εφαρμογή Πληκτρολόγιο MultiLing. Πατήστε με τη σειρά τα κουμπιά.
 4. Enable Multiling. Στις ρυθμίσεις που εμφανίζονται, τικάρετε την επιλογή Πληκτρολόγιο MultiLing.
 5. Switch IME to MultiLing. Στο παράθυρο που αναδύεται, επιλέξτε το Πληκτρολόγιο MultiLing.
 6. Enable Languages. Βρείτε την γλώσσα Ελληνικά και επιλέξτε την.
 7. Ρυθμίσεις πληκτρολογίου > Επιλογές εισόδου. Τικάρετε την επιλογή Dead key first.

Πλέον μπορείτε να πληκτρολογείτε πολυτονικά. Όλοι οι τόνοι βρίσκονται στο πλήκτρο της οξείας και μπορούν να πληκτρολογηθούν με παρατεταμένη πίεση. Πληκτρολογούμε πρώτα τον τόνο και μετά το γράμμα. Αν θέλουμε να πληκτρολογήσουμε τόνο και υπογεγραμμένη, πληκτρολογούμε τον τόνο, την υπογεγραμμένη και μετά το γράμμα. Τα αρχαία αριθμητικά στίγμα, κόππα και σαμπί, βρίσκονται στο κόμμα και μπορούν να πληκτρολογηθούν με παρατεταμένη πίεση.

Πληκτρολόγηση πολυτονικών (χωρίς root και αλλαγή των γραμματοσειρών συστήματος)
 1. Εγκαταστήστε την εφαρμογή Multiling Keyboard και το πρόσθετο MyAlpha.
 2. Τρέξτε την εφαρμογή Πληκτρολόγιο MultiLing. Πατήστε με τη σειρά τα κουμπιά.
 3. Enable Multiling. Στις ρυθμίσεις που εμφανίζονται, τικάρετε την επιλογή Πληκτρολόγιο MultiLing.
 4. Switch IME to MultiLing. Στο παράθυρο που αναδύεται, επιλέξτε το Πληκτρολόγιο MultiLing.
 5. Enable Languages. Βρείτε την γλώσσα Ελληνικά και επιλέξτε την.
 6. Ρυθμίσεις πληκτρολογίου > Γλώσσες εισόδου. Τικάρετε την επιλογή Use MyAlpha Font.
 7. Ρυθμίσεις πληκτρολογίου > Επιλογές εισόδου. Τικάρετε την επιλογή Dead key first.

Πλέον μπορείτε να πληκτρολογείτε πολυτονικά, όμως δεν μπορείτε να τα διαβάσετε στη συσκευή σας. Μόνο σε εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολυτονικές γραμματοσειρές όπως η Office 2012: TextMaker Mobile, μπορείτε να διαβάσετε αυτό που γράφετε, εφόσον έχετε εγκαταστήσει την αντίστοιχη γραμματοσειρά.
 

Attachments

Last edited:

ernani

Νέο μέλος
#25
Πολύ καλός οδηγός! Ευχαριστούμε πολύ! Θα ήθελα ωστόσο να υποβάλλω 2 ερωτήσεις:

* Το πρόγραμμα FontChanger δεν κατάφερα να το βρω στο PlayStore. Ακολουθώντας το link που μας δώσατε μου βγάζει "We're sorry, the requested URL was not found on this server". Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Font Installer tool του ROM Toolbox?

* Σχετικά με το τελευταίο, έχω δυστυχώς πικράν πείραν. Σε μια προσπάθειά μου να εγκαταστήσω μια πολυτονική γραμματοσειρά της Magneta, χωρίς να έχω σκοπό να αντικαταστήσω τις βασικές γραμματοσειρές του συστήματος, έτρεξα το παραπάνω εργαλείο, δυστυχώς επέλεξα να μην κάνει backup και κατέληξα μετά το reboot το μοναδικό font που χρησιμοποιούνταν να είναι το πολυτονικό που εγκατέστησα. Για να μην τα πολυλογώ κατέληξα να κάνω re-flash τη ROM μου γιατί το τηλέφωνο πλέον δεν ξεκινούσε.

Η παραπάνω διαδικασία είναι ασφαλής; Άκόμα κι αν αποφασίσω να κάνω revert στα original fonts του συστήματος;

Τέλος, αν αντικαταστήσω μόνο την οικογένεια DroidSerif, και δεν πειράξω τη Roboto, θα έχω πολυτονικά σε browsers και e-mail clients;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
#26
Ευχαριστώ και εγώ.
Επισύναψα στο προηγούμενο μήνυμά μου την εφαρμογή FontChanger.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του προγραμματιστή.
Όσα αφορούν στο Font Installer δεν τα γνωρίζω.
Όπου χρησιμοποιείται γραμματοσειρά τύπου Sans, χρησιμοποιείται η Roboto (περιεχόμενο περιηγητή, email και άλλες εφαρμογές). Όπου χρησιμοποιείται γραμματοσειρά τύπου Serif, χρησιμοποιείται η DroidSerif (περιεχόμενο περιηγητή). Άρα η αντικατάσταση μόνο της μίας από πολυτονική γραμματοσειρά δεν θα επιφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα (θα βλέπουμε κουτάκια όπου χρησιμοποιείται ακόμα η εργοστασιακή γραμματοσειρά).
 
Last edited:
#29
Σύμφωνα με αναφορά χρήστη, το πρόβλημα διορθώνεται στην έκδοση 4.3 (prerelease) και τα πολυτονικά προβάλλονται κανονικά.
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=26037 #102

Αναμένουμε επιβεβαίωση και από άλλους χρήστες.
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=26037 #111

Υπάρχει πλέον επιβεβαίωση ότι υποστηρίζεται εγγενώς σε android 4.3 (λόγω της ενημέρωσης της γραμματοσειράς DroidSerif) η προβολή πολυτονικών για τις γραμματοσειρές τύπου Serif. Για τις λοιπές (Sans, Mono), αν κατάλαβα καλά, χρησιμοποιείται ως fallback η DroidSerif (προχειροδουλειά :mad:), καθώς οι γραμματοσειρές Roboto, DroidSansMono συνεχίζουν να μην υποστηρίζουν πολυτονικά.
 
#30
Σε tablet (Samsung Tab 2, GT-P5100) με Android 4.0.3, ο Firefox εμφανίζει τα πολυτονικά κανονικά, κάτι που οι άλλοι browsers δεν κάνουν.
 
#32
Όχι όμως στο Samsung GT-S7625 κινητό και ας τρέχει 4.0.4
Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Εγώ το κατέβασα δωρεάν από το Play Store και τα εμφανίζει κανονικά. Δοκίμασα λίγες ιστοσελίδες έως τώρα, αλλά υποθέτω ότι αφού τα βλέπω σε μερικές, θα είναι έτσι και στις άλλες. Αντιθέτως, πάλι με τον Firefox στο κινητό Samsung έχω πρόβλημα.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
#33
Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Εγώ το κατέβασα δωρεάν από το Play Store και τα εμφανίζει κανονικά. Δοκίμασα λίγες ιστοσελίδες έως τώρα, αλλά υποθέτω ότι αφού τα βλέπω σε μερικές, θα είναι έτσι και στις άλλες. Αντιθέτως, πάλι με τον Firefox στο κινητό Samsung έχω πρόβλημα.
Πολλές φορές κάποιες συσκευές, αυτές τουλάχιστον που δεν τρέχουν 4.1, 4.2 έχουν άλλες ενημερώσεις εφαρμογών και ανάλογα τον κατασκευαστή. Μπορείτε να δείτε πια έκδοση firefox "φοράει" το tablet;
 
#34
Πολλές φορές κάποιες συσκευές, αυτές τουλάχιστον που δεν τρέχουν 4.1, 4.2 έχουν άλλες ενημερώσεις εφαρμογών και ανάλογα τον κατασκευαστή. Μπορείτε να δείτε πια έκδοση firefox "φοράει" το tablet;
Την ίδια κατέβασα και στα δύο αυτές τις μέρες. Δεν γράφει αριθμό έκδοσης (εκτός κι αν είναι αυτό που βλέπω μέσα στο πρόγραμμα: 23.0) αλλά στο Store δίνει ημερομηνία 6 Αυγούστου 2013
 

fathergeo

Νέο μέλος
#35
Η λύση τελικά ήρθε με το android 4.3 και τον firefox 23! Επιτέλους πολυτονικά σε android!
 
#36
Η λύση τελικά ήρθε με το android 4.3 και τον firefox 23! Επιτέλους πολυτονικά σε android!
Ευχαριστούμε .
Αν μπορείτε δώστε περισσότερες λεπτομέρειες
π.χ αν το τάμπλετ μου φοράει παλαιότερη έκδοση 4.1.1
μπορώ να του περάσω την καινούρια ;
Για τον firefox , πιθανολογώ πως ναι
 
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
#37
Ευχαριστούμε .
Αν μπορείτε δώστε περισσότερες λεπτομέρειες
π.χ αν το τάμπλετ μου φοράει παλαιότερη έκδοση 4.1.1
μπορώ να του περάσω την καινούρια ;
Για τον firefox , πιθανολογώ πως ναι
Νομίζω πως θα μπορούσα και εγώ να σε βοηθήσω, ωστόσο δε ξέρω κατά πόσο επιτρέπονται τέτοιες αναλύσεις σε αυτόν εδώ το χώρο. Ας κάνουμε μια προσπάθεια και βλέπουμε.
Αυτό που έχω καταλάβει, καθώς δεν είμαι ειδικός, έτσι ζητώ συγνώμη σε ότι κάνω λάθος, είναι πως για να ανανεώσεις το λειτουργικό σύστημα, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να έχεις επέμβει στη συσκευή σου (κινητό, tablet) από πριν. Είναι αυτό που λένε root. Το λειτουργικό σύστημα, μιας συσκευής αγορασμένης από κατάστημα, είναι κατά κάποιο τρόπο κλειδωμένο και η όποια ανανέωση γίνεται μόνο και εφόσον το αποφασίσει η ίδια η εταιρεία στην οποία ανήκει η συσκευή σου και ο κάτοχος δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέγει από μόνος του την έκδοση που επιθυμεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, το 4.3 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση. Το πιθανότερο είναι πως η συσκευή σου, ακόμα και αν ανανεωθεί δε θα φτάσει τόσο ψηλά εκτός και είναι κάποια από τις πρόσφατες και με σχετικά μεγάλο κόστος.
Αλλά και πάλι για να μην εξαρτάσαι από την εταιρεία κάθε φορά, μπορείς να διαλέγεις εσύ την έκδοση του λειτουργικού σου κάνοντας root στη συσκευή σου. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί 2 - 3 λεπτά, ωστόσο, αν κάτι πάει στραβά υπάρχει η πιθανότητα να αχρηστευτεί ολοκληρωτικά η συσκευή σου χωρίς καμία δυνατότητα να ξανα λειτουργήσει. Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο επειδή τα βήματα είναι πολύ εύκολα σχεδόν όλοι τα καταφέρνουν, και είναι πολύ μικρά τα ποσοστά αυτών που κατέστρεψαν τη συσκευή.
Έτσι ψάξε στο google για το πως κάνουν root τη δική σου συσκευή, ή διάβασε την πιο έγκυρη κοινότητα σχετικά με το θέμα: http://forum.xda-developers.com έχουν αναλυτικότατους οδηγούς για κάθε μία συσκευή ξεχωριστά ή αλλιώς πες μας το μοντέλο της συσκευής σου να σου δώσουμε τον ανάλογο σύνδεσμο, και μετά θα σου βρούμε ή βρες ένα πειραγμένο λειτουργικό που να έχει δοκιμαστεί με τη συσκευή σου.
Το πιο γνωστό και απλό που είναι συμβατό με τις περισσότερες συσκευές της αγοράς είναι το cyanogenmod.
Έχει διάφορες εκδόσεις, τελικές που σημαίνει ότι είναι σταθερές και δουλεύουν τα πάντα, σχεδόν σταθερές που μπορεί κάτι να μην πολύ δουλεύει σωστά, δοκιμαστικές κλπ.
Πας εδώ: http://www.cyanogenmod.org/
Μετά πατάς εκεί στα δεξιά που γράφει: Get Cyanogenmod
Μετά πατάς το κουμπάκι το πρώτο από τα τρία που γράφει Vendor και διαλέγεις τη μάρκα της συσκευής σου, και τέλος από τις εκδόσεις που σου εμφανίστηκαν πατάς το τελευταίο εικονίδιο με το S που σημαίνει stable .
Εκτός από το λειτουργικό θα χρειαστείς όμως και μερικά βασικά προγράμματα της google για να μπορέσει να δουλέψει σωστά η συσκευή σου καθώς όλα αυτά ουσιαστικά είναι σα να κάνουμε format. Δηλαδή σβήνεται οτιδήποτε υπάρχει και αρχίζουμε τη συσκευή μας από το μηδέν. Εκτός από το λειτουργiκό χρειάζεσαι και τα προγράμματα της google. Πας εδώ http://goo.im/gapps και κατεβάζεις την ανάλογη έκδοση.
Εν συντομία τα έγραψα αυτά. Αλλά νομίζω είναι ότι απαντούν την ερώτησή σου. Να είσαι καλά.
 
Last edited:
#38
Άλλος τρόπος πιο εύκολος, είναι να αγοράσεις εξ αρχής Google Experience Device. Αυτά έχουν πάντα την τελευταία ενημέρωση λογισμικού. π.χ. Google Nexus 7 (tablet) και Nexus 4 (κινητό). Όσον αφορά την τιμή πώλησης, αυτά έχουν μία μέτρια τιμή, αρκετά πιο φθηνή από αντίστοιχες συσκευές τρίτων.
 
Last edited:
#39
Η λύση τελικά ήρθε με το android 4.3 και τον firefox 23! Επιτέλους πολυτονικά σε android!
Ορίστε και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό:

Στην έκδοση android 4.3, η DroidSerif γραμματοσειρά έχει αναβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζει πολυτονικά, όχι όμως και η Roboto (η αντίστοιχη γραμματοσειρά συστήματος τύπου Sans). Έτσι, μέχρι τώρα μπορούσε κανείς να διαβάζει στον περιηγητή όσα κείμενα ήταν γραμμένα σε γραμματοσειρά Serif όχι όμως και σε Sans.

Αυτό αλλάζει όμως από την έκδοση 23 του Firefox καθώς προστέθηκε η δυνατότητα (από εδώ):
Added Serif/Sans Serif font toggle to Reader Mode
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#40
Ας ελπίσουμε η αναμενόμενη έκδοση 4.4 (κιτκατ) να έχει εν γένει υποστήριξη πολυτονικών και όχι μέσω ... τρίτων :)
 
Top