Περί των χειρογράφων της Ι. Μ. Σταυρουπόλεως

Vladimir

Παλαιό Μέλος
#1
Τα ηλεκτρονικά αυτά αντίγραφα ψαλτικών χειρογράφων μας παραδόθηκαν στην Ιερά Μονή Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι, που πέρυσι μετείχαμε στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών. Οι αδελφές της Μονής αυτής φιλόφρονα μοιράστηκαν αυτά τα αντίγραφα μαζί μας, και επί πλέον, επέτρεψαν να ανεβάσουμε αυτά χειρόγραφα εδώ στο φόρουμ εις κοινήν ωφέλειαν. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα (μάλλον παράξενο για τις μέρες μας) παράδειγμα προς μίμηση για άλλους :).

Τώρα ανέβασα αυτά που περιέχουν το Ελληνικό υμνογραφικό κείμενο. Υπάρχουν και άλλα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα με τη βυζαντηνή παρασημαντική, αλλά είναι στα Ρουμανικά, γιαυτό δεν τα ανεβάζω εδώ (αν ενδιαφέρεστε όμως, να μου γράψετε, μπορώ να ανεβάσω και αυτά· αλλά απαιτούν «χώρο δίσκου» :)).

Δυστυχώς δεν έχω σχεδόν καμία πληροφορία γι΄αυτά, εκτός των στοιχείων που περιέχουν τα ονόματα αρχείων. Θα μπορούσαν κάποιοι εκ των παρόντων εδώ να δώσουν κάποιες λεπτομέριες γι΄αυτά;

A propos: Αν έχει ενδιαφέρον ποιοί είμαστε "εμείς" :), το έγραψα εδώ.
 
Last edited:

Vladimir

Παλαιό Μέλος
#3
Θέλει λίγο υπομονή :). Θα δημιουργήσω τα ξεχωριστά θέματα για κάθε χειρόγραφο (ως πρότινε ο Δημήτρης).
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
#4
Μάλλον διέλαθε η επισύναψή τους...
Δημήτρη, ο φίλος Vladimir μάλλον εννοεί τα χειρόγραφα που επισύναψε στα άλλα υποθέματα, στο γενικότερο θέμα "Μουσικά Χειρόγραφα Ι.Μ. Σταυρουπόλεως Βουκουρεστίου.

Εξαιρετικοί κώδικες!!! αυτός που κατεβάζω τώρα το "Στιχηράριο Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου Χρυσάφου του Νεου" είναι θησαυρός. Οι δικοί μας τα κλειδαμπαρώνουν στις βιβλιοθήκες και οι αδελφοί μας από το Βουκουρέστι τα ανεβάζουν προς "κοινόν όφελος". Τι να πω; εγώ πραγματικά νιώθω συγκίνηση!

Ευχαριστούμε θερμά και ολόψυχα αδελφέ Vladimir, συνέχισε το θεάρεστο έργο σου!!!

Χαραλάμπης
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#5
Θα δημιουργήσω τα ξεχωριστά θέματα για κάθε χειρόγραφο (ως πρότινε ο Δημήτρης).

Εὐχαριστοῦμε. Ὄντως «επισύναψε στα 3 άλλα υποθέματα».
Κάτι γίνεται ὅμως μετά τό ἄνοιγμά τους μέ τόν Internet Explorer (γιά μᾶς πού ἔχουμε τέτοιο). Ἄς τό δεῖ ὁ Διαχειριστής.


 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#6

Εὐχαριστοῦμε. Ὄντως «επισύναψε στα 3 άλλα υποθέματα».
Κάτι γίνεται ὅμως μετά τό ἄνοιγμά τους μέ τόν Internet Explorer (γιά μᾶς πού ἔχουμε τέτοιο). Ἄς τό δεῖ ὁ Διαχειριστής.


Δεξί κλικ save as ( ή αντιστοίχως ελληνιστί) , πάτερ, και ανοίγει το pdf...
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#7
Δεξί κλικ save as ( ή αντιστοίχως ελληνιστί) , πάτερ, και ανοίγει το pdf...
Εὐχαριστῶ πολύ. Δέν ὑπάρχει κανένα πρόβλημα. Ἐγώ ἔφταιγα σέ κάτι.
Εὐχαριστοῦμε πάρα πολύ τόν Βλαδίμηρο καί φαντάζομαι ὅτι πολλά ἔχει νά μᾶς προσφέρει. Ἱστορικές στιγμές γιά τό Ψαλτολόγιον!


 
Last edited:

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#8
Μπράβο, μπράβο, μπράβο!

κ.καθηγητές βλέπετε; βλέπω να λέτε... Ακούτε; ακούω να λέτε...

Αλλά, "οφθαλμους εχουσι και ουκ οψονται, ωτα εχουσι και ουκ ενωτισθησονται"...

...λεει σοφά ο ψαλμωδός που εκτός των άλλων προφήτευε εσάς μάλλον τότε...
 

Vladimir

Παλαιό Μέλος
#10
Αλλά, Ευφύμιε, αν θυμάμαι καλά, έστειλα και σένα ένα γράμμα τω καιρώ εκείνω :wink:...
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#11
Αλλά, Ευθύμιε, αν θυμάμαι καλά, έστειλα και σένα ένα γράμμα τω καιρώ εκείνω :wink:...
Κάτι θυμάμαι...

Πρέπει να είχα κοιτάξει για αυτό που ζητούσες και (τελικά) δεν το βρήκα...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
#12
Ευχαριστούμε για τη ΜΕΓΙΣΤΗ και ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ αυτή προσφορά!!! Είναι ένα πρώτης τάξεως μάθημα κυρίως σε όσους δημιουργούν προβλήματα τελευταία με τις ηχογραφήσεις των ιερών τεράτων της μουσικής μας, ηχογραφήσεις που οι ίδιοι οι εκτελεστές τους ποτέ δεν διανοήθηκαν να περιορίσουν τη διάδοσή τους! Αυτό που έκαναν οι μοναχές από τη Ρουμανία είναι πραγματική "αποστολική διακονία"...
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
#13
Αδελφές, αδελφές, Χαραλάμπη, δεν έκανα λάθος (νομίζω :)). Είναι η γυναικεία μονή.
Σωστά Vladimir, κοίταξα στην Wikipedia και βρήκα αυτό για τον Ναό Σταυρουπόλεως στο Βουκουρέστι, ενώ στην ιστοσελίδα της Μονής επισημαίνεται :
...τον Απρίλιο του 2008 η εκκλησία Σταυρουπόλεως έγινε Ιερά Μονή Σταυρουπόλεως, με μια μοναστική κοινότητα που αριθμεί: 4 καλόγριες, 3 αδελφές και 1 ιερέα - πνευματικό.
Στην ιστοσελίδα υπάρχουν ωραιότατες φωτογραφίες, συλλογή εικόνων, και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες ενώ στα ψαλτικά τους βρήκα αυτή τη δίγλωσση (Ελληνικά-Ρουμάνικα) Α' στάση των Τυπικών, καθώς και κάλαντα Ηπείρου, Πόντου Α' και Β', Κρήτης και Θράκης. Μεταξύ άλλων και το Τρισάγιον - Δύναμις (με το Τεριρέμ) του Καλογήρου στα Ρουμάνικα.

ΧΣ
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#14
Vladimir, αν και στα έχω πεί και προσωπικά, ευχαριστώ και εγώ για τη βόμβα 2.5 γιγαβιτόνων... είμαι και εγώ συγκινημένος με αυτή την προσφορά της Ι. Μ. Σταυρουπόλεως και τη δική σου στην ψαλτική κοινότητα. Μετάφερε σε παρακαλώ τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στις αδελφές και εκ μέρους όλων όσοι όχι μόνο θα αποθηκεύσουν αυτη την κληρονομιά στο δίσκο τους αλλά και θα μελετήσουν και θα κερδίσει έτσι κάτι η ψαλτική από αυτό. Ακόμα και να φυλλομετρά ηλεκτρονικά κάποιος τέτοια χειρόγραφα και να αναλογίζεται την ιστορία και την εποχή που το καθένα μεταφέρει μαζί του, δημιουργεί δέος στον αναγνώστη και μορφώνει.

Περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλια/μελέτες των μελών για τα χειρόγραφα της Ι. Μ. Σταυρουπόλεως στα αντίστοιχα θέματα που άνοιξε ο Vladimir!

Όσο για χώρο δίσκου; υπάρχει. Υπάρχουν αρκετοί Ρουμάνοι ψάλτες και όχι μόνο που πιστεύω θα ενδιαφέρονται και για τα Ρουμανικά χφφ.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#16
Αλλά, Ευφύμιε, αν θυμάμαι καλά, έστειλα και σένα ένα γράμμα τω καιρώ εκείνω :wink:...
Μετά από λίγο ψάξιμο βρέθηκε...

Το "Του Δείπνου Σου" του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού που ζητάς δεν το έχω στο αρχείο μου, είναι από τις σελίδες που λείπουν.

Επίσης ζητάς "κείμενα της αρχαίας παπαδικής του πλ β΄ και ειδικότερα χερουβικά" και σου λείπει του Κλήμεντος ιερομονάχου κάποιο που δεν είναι ολόκληρο.

Ούτε αυτό το έχω, δυστυχώς...

Μπορείς πιο καλά όμως να τα ζητήσεις από κάποιους άλλους (μέλοι του φόρουμ ίσως, δεν το γνωρίζω όμως, υποθέσεις κάνω...) που λόγω θέσεως που κατέχουν ή γνωριμιών μπορούν ίσως να σε βοηθήσουν, αν και έπρεπε από μόνοι τους να είχαν φιλοτιμηθεί...

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις με το ίδιο ενδιαφέρον για την αναζήτηση των μελών αυτών μήπως και φιλοτιμηθούν οι κατέχοντες (χλωμό...) και δημοσιεύσουν τίποτε... (ή τίποτα :wink:).
 

Vladimir

Παλαιό Μέλος
#17
Ευθύμιε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σε έγραψα ενα προσωπικό. Απλά παράξενο μου φάνηκε τότε :). Να είσαι καλά και εσύ!
 

Vladimir

Παλαιό Μέλος
#19
... Μετάφερε σε παρακαλώ τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στις αδελφές και εκ μέρους όλων όσοι όχι μόνο θα αποθηκεύσουν αυτη την κληρονομιά στο δίσκο τους αλλά και θα μελετήσουν και θα κερδίσει έτσι κάτι η ψαλτική από αυτό. ...
Μετέφερα τα θερμά λόγια από όλους ψάλτες που έγραψαν εδώ σε μια γνωστή μας στο Βουκουρέστι, με τη βοήθια της οποίας επικοινωνώ με τη Μονή αυτή. Θα τα μεταφέρει στις αδελφές.

Όσο για χώρο δίσκου; υπάρχει. Υπάρχουν αρκετοί Ρουμάνοι ψάλτες και όχι μόνο που πιστεύω θα ενδιαφέρονται και για τα Ρουμανικά χφφ.
Ανέβασα τα υπόλοιπα Ρουμανικά εδώ.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
#20
Ανέβασα τα υπόλοιπα Ρουμανικά εδώ.
Μήπως μπρείτε να γράψετε τους τίτλους των χειρογράφων αυτών και στα ελληνικά, όπως κάνατε και στα υπόλοιπα, γιατί εφόσον και το περιεχόμενο είναι ως επί το πλείστον στα ρουμάνικα δεν καταλαβαίνω τι μέλη περιέχονται στο καθένα.
 
Top