Περί των βιβλίων Λ. Πετρίδη

#2
Τα βιβλία του Πετρίδη καταγράφουν ακούσματα πατριαρχικού ναού,κων/πολιτικα,ή ( και) κάτι άλλο?
Τυγχάνει να 'χω, το Βιβλίο Θ. Λειτουργία έκδ. 1982, που μου 'χε χαρίσει στα τελευταία του, ο τ. πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Καλαμαριάς "Κατιρλή", αείμνηστος Μόσχος Καλαμπουρίδης ή Καλαμπουρτζίδης και κατά τον εκδότη, στο πρόλογό του τα "Μαθήματα", που παρουσιάζει σ' όλα του τα Βιβλία, είναι:"ποικίλες μουσικές θέσεις και ιδιαίτερα του Άρχ. Πρωτ. της Μ. Τ. Χ. Εκκλησίας Θρ. Στανίτσα, τον οποίο ζήσαμε χρόνια πολλά κοντά στην Πόλη και την Ελλάδα..."
Ειδικότερα για το Βιβλίο "Θ. Λειτουργία", μεταξύ των άλλων, αναφέρει:"Εδόθη ιδιαιτέρα προσοχή, ώστε να διατηρηθεί όλη η κλασσικότης των αρχαίων μελωδημάτων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της ιεροπρέπειας και την απαράμιλλη μουσική τέχνη των παλαιών Βυζαντινών μουσικοδιδασκάλων ...."
 
#3
Kοιταζοντας τη Μ Εβδομαδα του και ακουγοντας ηχογραφηση στο πατριαρχειο με Στανιτσα - Δανιηλιδη παρατηρησα οτι τα ψαλλομενα -ιδιως του Στανιτσα- πλησιαζονται στο μουσικο κειμενο.
δεν εχω πολλες ηχογραφησεις απο εσπερινο και ορθρο παλιες, για αυτο ρωτω αν γνωριζει καποιος αν αποτυπωνει τα ψαλλομενα στον πατριαρχικο ναο ή πιο πολυ θεσεις νεωτερες του Στανιτσα.
 
Top