Περί του κοινωνικού Μ. Σαββάτου ''Εξηγέρθη...'' Πέτρου Λαμπαδαρίου

P

ptz

Guest
#21
-Τώρα επανήλθα στο ιντερνετ.Και γιά να μην βάζω σε κάθε έναν ξεχωριστά τκνκς σας λέω ευχαριστώ σε όλους με αυτό το μήνυμα,τόσο γιά τα καλά σας λόγια και την ανάρτηση μιάς ακόμη ηχογράφησης, αλλά ΚΥΡΙΩΣ γιά το ενδιαφέρον.Νομίζω αυτά είναι θέματα που προάγουν και την μάθηση και τον προβληματισμό και την κατανόηση πολλών πραγμάτων όταν πολλοί συν-διαλογίζονται και συνομιλούν.
-Και το ξανατονίζω έστω και αν μπορεί να γίνομαι κουραστικός ή μονότονος.Ο αοίδιμος Διδάσκαλος όλων [παλαιών και νέων] είναι όπως έγραψε και ο φίλος Δ.Σκρέκας η πέτρα που πατάει όλη η σύγχρονη ψαλτική.Αν ξανακοιτάξετε την Πανδέκτη ακόμα και το αντίφωνο''Ταις πρεσβείαις''
είναι του Διδασκάλου.Τι Δοξαστάριο,τι Αναστασιματάριο,τι Παπαδική,τι τι τι....Ολα.Και δεν
ευσταθεί ο ισχυρισμός μερικών που λένε ότι απλά κατέγραψε την τότε ψαλτική Πατριαρχική πραγματικότητα.Αν ήταν έτσι και οικοιοποιείτο άλλων η παλαιά μέλη θα τον έτρωγαν.Και είχε πολλούς αντιδίκους.Επίσης τα μέλη του δεν τα έγραψε γιά εξάσκηση.Είναι λειτουργημένα, ευλογημένα,θυμιασμένα.Τέλος πάντων.
-Τώρα γιά το συγκεκριμένο κοινωνικό.Μέχρι και την εποχή του Λαμπαδαρίου Στανίτσα αυτό έλεγαν στο Πατριαρχείο-όπου σχεδόν έλεγαν στα πλείστα Πέτρο και που πολλάκις το έχω αποδείξει.Γι αυτό και ο κυρ Ν.Δανιηλίδης συνεχίζει την παράδοση αυτή.Και αυτό δεν το λέω στο βρόντο.Μακάρι να μας κάτσει καμιά ηχογράφηση Μ.Σάββατο του Λαμπαδαρίου Στανίτσα και θα καεί ο σκληρός.Και το είχε άνετα το άνω ΚΕ τότε ο Αρχων.-
-Αυτά και συγνώμη γιά την πολυγραφία....Π.Τζ
 
#22
Αυτό το υπέροχο κοινωνικό, μπορώ να το πώ κι εγώ! ΠΑ=κάτω SOL, αφού κατ' εξοχήν ισοκράτης, έχω τον .... (-)RE:D. Πού 'σαι Βαλλή, να το ψάλλουμε μαζί!
 
#23
Αυτό το υπέροχο κοινωνικό, μπορώ να το πώ κι εγώ! ΠΑ=κάτω SOL, αφού κατ' εξοχήν ισοκράτης, έχω τον .... (-)RE:D. Πού 'σαι Βαλλή, να το ψάλλουμε μαζί!
δεν είναι κακό ! ίσα ίσα θα ακουστεί ωραίο ,πιο μαλακό .
εξάλλου , ο καθένας στην "περιοχή " του . μπάσος , βαρύτονος , τενόρος ... μέχρι και "καστράτος " !
ο Δημήτρης για παράδειγμα πιθανολογώ να το είπε από ρε# .
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
#24
δεν είναι κακό ! ίσα ίσα θα ακουστεί ωραίο ,πιο μαλακό .
εξάλλου , ο καθένας στην "περιοχή " του . μπάσος , βαρύτονος , τενόρος ... μέχρι και "καστράτος " !
ο Δημήτρης για παράδειγμα πιθανολογώ να το είπε από ρε# .
Re (Φυσικό)
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#26
Κοινωνικόν Μ. Σαββάτου ''Εξηγέρθη'', Πέτρου Πελ/νησίου ( διασκευή)

Ψάλλει χορός υπό τον μακαρίτη Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο.

Αφιερούται αντί βίντεο στον φίλτατο δάσκαλο κυρ Π. Τζανάκο

με αναστάσιμες ευχές,

Δ.

Υγ Προσέξτε βάση που έχει πιάσει ο μακαρίτης...
 

Attachments

fisheye

Ανδρέας Ψαρομμάτης
#27
αλλά αναρρωτιέμαι ποιος λάρυγγας έχει τόσο μεγάλη έκταση για να εκτελέσει το δοξαστικό της Κασσιανής του Χουρμουζίου ....
κάτω ΝΗ μέχρι ανω ΚΕ αν δεν απατώμαι

Α.Ψ.
 

Dimitris Fakinos

Παλαιό Μέλος
#28
Αυτή είναι η σωστή τονικότητα για την εκτέλεση του παρόντος κοινωνικού.

Σε κάθε άλλη υψηλότερη, και κόντρα τενόρος να είναι ο ψάλτης (π.χ. αοίδιμος Δημήτριος Σουρλαντζής) θα ακούγεται σαν "Μάτσας" (στα αρβανίτικα=γάτα που την πιάνεις από τον λαιμό) πράγμα το οποίο δεν συνάδει με την Θεία Λατρεία.
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
#29
Τις χρινιές 2000-2001 που πήγαινα στο Νεοχωρίτη έλεγε αυτό και το επαναλάμβανε καθώς ο κόσμος που μεταλαμβάνει είναι συνήθως πολύς. Αν και δεν είμαι και πολύ φαν αυτού του τύπου των κοινωνικών, θυμάμαι πως ενώ στο "Εις άγιος..." είχε φασαρία (δυστυχώς ο πλείστος όχλος συμπεριφέρεται όπως στην ουρά των ταμείων των σούπερ μάρκετ) πολύ σύντομα τους καθήλωσε. Μέχρι να τελειώδει η θ. κοινωνία (περίπου μισή ώρα) υπήρχε απόλυτη τάξη και ησυχία χωρίς να γίνει καμία παρατήρηση.
Σημειωτέον ότι ψάλλει συνήθως τα παπαδικά μέλη με πολύ αργή χρονική αγωγή.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#30
Ευχαριστώ πολύ για το όντως εξαίσιο κοινωνικό αυτό και το ωραίο θέμα. Κάθε χρόνο αν και μόνος το «λέω» (σε εισαγωγικά, χωρίς άτακτη υποχώρηση πάντα αλλά πάντα με πολλές ...απώλειες λόγω κόπωσης και αμαθείας). Δεν μου πάει να πώ τίποτα άλλο εκείνη τη μέρα και εκείνη την ώρα και ας με συγχωρεί ο διδάσκαλος Πέτρος για την απόδοση και ας κρατήσει την τιμή και την προτίμηση. Κάποιοι νεώτεροι ίσως προσπαθούν να δημιουργήσουν δραματικότητα στα εκκλησιαστικά μέλη μέσω δυτικών λυρικών προτύπων. Ο Πέτρος το καταφέρνει υπέροχα χωρίς αυτά. Πραγματικά εξηγέρθη, πραγματικά ως ο υπνών, πραγματικά ανέστη, πραγματικά σώζων ημάς! Αριστούργημα.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
#33
Η σελίδα ieropsaltis.com έχει ζωντανή ηχογράφηση με τον κύριο Κετσετζή και γράφει εκεί πως το μέλος είναι Π. Λαμπαδαρίου. Όμως έχει κάποιες διαφοροποιήσεις. Και τη γνωστή δύσκολη θέση με το άνω ΚΕ λόγω και της κούρασης προφανώς αλλά και της ζωντανής ηχογράφησης την αποφεύγει διακριτικά.

Για να ακούσουμε τον κ. Κετσετζή πάμε εδώ:
http://www.ieropsaltis.com/psalt_ketsetzis.htm
και αφού έχουμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl πατάμε το πλήκτρο F και στο χώρο που μας ανοίγει γράφουμε:
Εξηγέρθη ως ο υπνών Κύριος... Κοινωνικό
Έτσι θα μας πάει κατευθείαν στο κοινωνικό χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε ολόκληρη τη σελίδα καθώς έχει πάρα πολλά αρχεία του κ. Φώτη Κετσετζή.
 
Top