Διαφέρουν μεταξύ τους αλλά ποτέ δεν θα μπερδέψεις το στυλ τους με το αγιορείτικο για παράδειγμα.
Επειδή πολλά λέγονται και αντιμετωπίζονται μονόπλευρα, το πατριαρχικό ύφος δεν ορίζεται μονοσήμαντα ως "απλό, απέριττο, μυστικοπαθές". Ο μεγαλωμένος στο Φανάρι και ιδιαίτερος μαθητής του Πρίγγου Κωνσταντινουπολίτης πρωτοψάλτης κ. Σταμάτης Παπαμανωλάκης, στη βιογραφία του δασκάλου του δίνει τον εξής ορισμό, που προέρχεται από τα χείλη του Πρίγγου και χρησιμοποιείται από όλους τους μεταγενεστέρους:
(Από εδώ).
Αν δεν αφορά η μεγαλοπρέπεια και η ηγεμονική εκτέλεση στη Δοξολογία, τότε για ποια μέλη λέγονται; Δοξολογία και μυστικοπάθεια συνάδουν; Ο κ. Παπαμανωλάκης αναφέρει ενδεικτικά μέλη που ψάλλονται ηγεμονικώς και μέλη που ψάλλονται με το μυστικοπαθές ύφος. Προφανώς δεν μπορεί να τα γράψει όλα, αλλά σε κατ' ιδίαν συζητήσεις μπορεί να σας κατατοπίσει. Μιλάει και περί ενδεδειγμένου χρόνου, που προφανώς εννοεί τα παραδεδομένα.
Η διαφορά του τί και πώς ψάλλεται στο Όρος και στο Πατριαρχείο είναι πολύ χαρακτηριστική και συγκεκριμένη.
Καταρχάς ψάλλονται πολύ συχνά διαφορετικοί συνθέτες π.χ. Φιλανθίδης κλπ.
Οι αγιορείτικες αναλύσεις και οι διανθίσεις των μελών είναι πολύ χαρακτηριστικές σε σημείο που να τις καταλαβαίνει ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει μουσική. Θα μπορούσα εύκολα να φέρω παραδείγματα αλλά δεν νομίζω να χρειάζεται.
Πέραν τούτου όμως είναι γνωστό ότι ακόμα και το αγιορείτικο ψάλσιμο έχει ρίζες στο πατριαρχικό με τις επιρροές να είναι ορατές και ως εκ τούτου να μας δημιουργεί μια αίσθηση ομοιότητας και παραδοσιακότητας.
Και αυτό γιατί και στο Όρος επιδιώκουν το απλό απέριττο ύφος.
Μιλώντας για τους ίδιους τους Πατριαρχικούς οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολλές. Ο Στανίτσας με τον Ναυπλιώτη διαφέρουν χαρακτηριστικά. Περισσότερα κοινά βρίσκω στο ύφος μεταξύ Στανίτσα Νεοχωρίτη παρά Στανίτσα Ναυπλιώτη. Ο Πρίγγος ψάλλει επίσης διαφορετικά. Αλλά όλοι έχουν μια κοινή αναφορά. Διαφέρουν μεταξύ τους αλλά ποτέ δεν θα μπερδέψεις το στυλ τους με το αγιορείτικο για παράδειγμα.
Έχεις απόλυτο δίκαιο. Την είχα ακούσει και παλαιότερα αλλά την διέγραψα από την μνήμη μου Ο κυριότερος λόγος είναι το φρικτό ισοκράτημα![]()
Είναι είκοσι και βάλε έτη παλιά...
Δεν βλέπω κάτι άσχημο εδώ πέραν του ότι ακούγεται να είναι μάλλον άρρωστος...
Σε τί χρονική αγωγή ψάλλεται εδώ η Δοξολογία;
Όπως προσπάθησα να εξηγήσω σε προηγούμενες αναρτήσεις αυτές οι δοξολογίες έχουν την ιδιαίτερη ομορφιά να μπορούν να ψαλλούν ανάλογα με την περίσταση πιο γρήγορα ή πιο αργά.
Ζητώ συγγνώμη αλλά θα ήθελα να αποφύγω να γίνω πιο κουραστικός από ότι έγινα ήδη και να συνεχίσω τις μακροσκελείς απαντήσεις![]()
Πράγματι. Πολύ όμορφη εκτέλεση!Να᾽σαι καλά! Θα ξέρεις κι αυτήν εδώ.
Να᾽σαι καλά! Θα ξέρεις κι αυτήν εδώ.
Ο μεγαλος Αθ. Καραμανης είναι δάσκαλος των δασκάλων του δασκάλου.Οπότε την ξέρουμε..Και μια παρατήρηση: είναι ζωντανη ηχογράφηση όχι μάθημα ή στούντιο. . .
Τις αργές, όμως, τις λένε πάντοτε με άνεση και αρχοντιά στο χρόνο.
ἄκουε πολλά said:[...]πουθενά δεν με είδες να επικροτώ π.χ. την επιλεχθείσα χρονική αγωγή του Ν. στην πρόσφατα αναρτηθείσα αργή Δοξολογία σε β΄ ήχο.
Περισσότερα κοινά βρίσκω στο ύφος μεταξύ Στανίτσα Νεοχωρίτη παρά Στανίτσα Ναυπλιώτη.
Οι δε συγκρίσεις με τον Στανίτσα του '39 που έξωθεν εκλήθη ως Λαμπαδάριος απέναντι στον μέγιστο Πρίγγο ασέβεια και άγνοια μόνο τεκμαίρουν!
Όσο για τη χρονική αγωγή στη δοξολογία που ακούσαμε, τη θεωρώ υπερβολικά σύντομη.
Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης said:Η προσαρμογή ενός ψάλτου στο καθιερωμένο αυτό ύφος του ψάλλειν αποτελεί μήπως τροχοπέδη στην έκφραση των προσωπικών ιδιομορφιών και των φωνητικών του ικανοτήτων, όταν τούτο είναι εφικτό; Νομίζω όχι.
ἄκουε πολλά said:Όχι πάντοτε, μόνος σου τα έγραψες. Ίδια χρ. αγωγή έχουν...
https://www.youtube.com/watch?v=DizBQAxkjio
Γι' αυτό σου λέω, απόψεις είν' αυτές:
Πόσο ίδια;
Καλά, εκτός του ότι πρόκειτααι για εμφανώς παραμορφωμένο ήχο από ανεβασμένες στροφές, καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με το συνεπτυγμένο και ταχύτατο χρόνο του Νεοχωρίτη...ἄκουε πολλά said:Όχι πάντοτε, μόνος σου τα έγραψες. Ίδια χρ. αγωγή έχουν...
Καλά, εκτός του ότι πρόκειται για εμφανώς παραμορφωμένο ήχο από ανεβασμένες στροφές, καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με το συνεπτυγμένο και ταχύτατο χρόνο του Νεοχωρίτη...
Καλά, εκτός του ότι πρόκειται για εμφανώς παραμορφωμένο ήχο από ανεβασμένες στροφές, καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με το συνεπτυγμένο και ταχύτατο χρόνο του Νεοχωρίτη...
[...]ο κ. Νεοχωρίτης κλήθηκε στο Πατριαρχείο διότι εκτιμήθηκε η ψαλτική του τέχνη, έτσι ακριβώς όπως ήταν. Να την αλλάξει επειδή άλλαξε ναό; Επειδή δεν ικανοποίησε το αίσθημα κάποιων; Επειδή δεν ψέλνει πια στην Θεσσαλονίκη;
ἄκουε πολλά said:Φυσικά και εκτιμήθηκε η ψαλτική του τέχνη, και καλώς.
Αλλά, ναι, εκεί που πήγε οφείλει να επιδείξει στάση μαθητείας.
Όπως το ακούς. Στάση μαθητείας.
Έγινε δάσκαλος της πατριαρχικής μουσικής παραδόσεως με μερικούς μήνες θητεία στον Π.Ν.;