[Ερώτηση] Ο Αναγνώστης έχει κάποια απολαβή;

lefteris111

Νέο μέλος
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής,για να πάρει κάποιος χειροθεσία Αναγνώστου χρειάζεται να έχει πτυχίο βυζαντινής??
Ποια η διαφορά Αναγνώστου με ιεροψάλτη?
Ο Αναγνώστης εχει κάποια απολαβή?
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής,για να πάρει κάποιος χειροθεσία Αναγνώστου χρειάζεται να έχει πτυχίο βυζαντινής??
Ποια η διαφορά Αναγνώστου με ιεροψάλτη?
Ο Αναγνώστης εχει κάποια απολαβή?
1) Το πτυχίο είναι ένα τυπικό προσόν, μη προαπαιτούμενο (πχ ο Στανίτσας στην Πόλη δεν είχε) και ουσιαστικά χρησιμοποιείται μόνο κατά το διαγωνισμό για μια θέση ψάλτη. Συνεπώς, για καμία θέση δεν είναι απαραίτητο, απλά πιστοποιεί κάποια γνώση. Το δίπλωμα είναι αυτό που δίνει δικαίωμα διδασκαλίας σε ωδείο, αλλά για το ναό είναι απλώς ένα παραπάνω τυπικό προσόν. Φυσικά, αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία, τα χαρτιά αυτά θα συνεπάγονταν σε παραπάνω απολαβές.
2) Ο αναγνώστης διαβάζει τα αναγνώσματα, ο ψάλτης ψάλλει. Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να δίδεται χειροθεσία αναγνώστου σε πολλούς διακονητές του αναλογίου και του ιερού, ιδίως μικρής ηλικίας. Βέβαια, στα μοναστήρια οι μη χειροθετημένοι αναγνώστες απαγορεύεται να εισέρχονται στο ιερό, αλλά στις ενορίες είναι μάλλον επιβράβευση προσφοράς και κίνητρο για περισσότερο ζήλο.
3) Ο αναγνώστης σπάνια έχει απολαβές. Εργαζόμενοι στο Ναό είναι οι δύο βασικοί ψάλτες, που φέρουν και την υποχρέωση να παρίστανται τις καθορισμένες μέρες. Γενικά, αν κάποιος αναλαμβάνει μόνιμη δέσμευση, αμοίβεται. Αλλιώς όχι, τουλάχιστον τυπικά. Πάντως υπήρχαν στο παρελθόν πολλοί Ναοί, και υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι, που έδιναν ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά για να πηγαίνουν κάθε Κυριακή στο αναλόγιο, στο δε Πατριαρχείο τα κανοναρχάκια πληρώνονταν κανονικά. Ήταν βέβαια και υποχρεωμένοι να παρίστανται πάντα, να προετοιμάζονται σωστά κλπ. Βέβαια, τα παραπάνω αφορούν γενικά στο χορό, αφού στην πράξη δε γίνεται διάκριση ανάμεσα στους χειροθετημένους αναγνώστες και στους λοιπούς διακονητές.
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
δεν απαιτείται τίποτα... σήμερα έχει γίνει "τιμητική διάκριση"...

παίρνει διπλή μερίδα πρόσφορο...............................
 

giorgosgoudi

Νέο μέλος
Έχω την αίσθηση ότι ο τίτλος του αναγνώστη δίδεται κυρίως σε άτομα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιεροσύνη και φαίνεται να λειτουργεί σαν προστάδιο προς αυτή.
 
Top