[Ερώτηση] Ο Ήχος των Ανοιξανταρίων

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Στο νέο Εγκόλπιο της Αποστολικής Διακονίας, στις Αγρυπνίες αναγράφονται τα Ανοιξαντάρια τα οποία λέγονται σε ήχο πλάγιο του τετάρτου. Στο Συλλειτουργικό της Σιμωνόπετρας δεν αναγράφεται ήχος. Υπάρχει κάποιο στοιχείο που να καθορίζει την αναγραφή του Νέου εγκολπίου, ώστε να επιβάλλεται ο συγκεκριμένος ήχος ή απλά καταγράφεται η σημερινή συνήθια, ως παράδοση πλέον (βλ. ΤΠΤ, με την καλή έννοια το λέω και όχι με αυτή της παραπομπής :p); Το αναφέρω, διότι υπάρχουν όχι μόνο νέες, αλλά και παλαιότερες συνθέσεις των ψαλμικών αυτών στίχων και σε άλλους ήχους.
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Στο νέο Εγκόλπιο της Αποστολικής Διακονίας, στις Αγρυπνίες αναγράφονται τα Ανοιξαντάρια τα οποία λέγονται σε ήχο πλάγιο του τετάρτου. Στο Συλλειτουργικό της Σιμωνόπετρας δεν αναγράφεται ήχος.
Το αναφέρω, διότι υπάρχουν όχι μόνο νέες, αλλά και παλαιότερες συνθέσεις των ψαλμικών αυτών στίχων και σε άλλους ήχους.

Χρήστο,
Ανοίγοντας τον πρώτο τόμο της Πανδέκτης του 1851 το πρώτο που βλέπει κανείς είναι τα "Ανοιξαντάρια" Ιωάννου του Κουκουζέλου, ήχος πλ.δ'.
Όμως έχω τη γνώμη ότι η μελοποίηση ψαλμικών στίχων δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο ήχο. Για Παράδειγμα οι πολυέλεοι. Ο δεύτερος τόμος της Πανδέκτης περιέχει 9 μελοποιήσεις του "Δούλοι Κύριον" και 5 "Λόγον αγαθόν" σε διάφορους ήχους.
Στα Ανοιξαντάρια μάλλον εθιμοτυπικά επεκράτησε ο πλ. του δ'. Έπειτα είναι και η συνήθεια των πιστών που ακούν σχεδόν πάντα τα του Φωκαέως.
Εάν ψάλλουμε πχ τον "Εξομολογείσθε τω Κυρίω" σε νενανώ του Μπερεκέτη ή λέγετο του Θ. Φωκαέως ή τον πασίγνωστο πλ.α' στην τρίτη περίπτωση θα συλλάβει το αυτί μας και κάποιο σεγόντο στο "'Οτι εις τον αιώνα":D
Συμπτωματικά ανέβασα σήμερα τα Ανοιχαντάρια του Εμμ. Βαμβουδάκη όπως τα ψάλαμε με τον μακαρίτη τον πατέρα μου στη Σάμο. Επίσης ο Φαρλέκας έχει μελοποιήσει Ανοιξαντάρια σε πλ. του α'.
Στα τελευταία χρόνια έχουν μελοποιηθεί και σε άλλους ήχους! Εδώ γράφτηκαν τρισάγια του αποστόλου σε όλους τους ήχους, τα ανοιξαντάρια θα ξέφευγαν;:D
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Στα Ανοιξαντάρια μάλλον εθιμοτυπικά επεκράτησε ο πλ. του δ'. Έπειτα είναι και η συνήθεια των πιστών που ακούν σχεδόν πάντα τα του Φωκαέως.


Προβλέπεται ο Πλάγιος του Δ΄ στο Τ.Α.Σ. [Τυπικόν Αγίου Σάββα]
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
Προβλέπεται ο Πλάγιος του Δ΄ στο Τ.Α.Σ. [Τυπικόν Αγίου Σάββα]


κεφ. β', χφφ. Σινὰ 1096 ΤΑΣ ιβ' αἰ. ἔκδ. Dmitrievskij τ. 3 σ. 21, 1097 σιναϊτικὸν τυπικὸν τοῦ ἔτους 1214 ἔκδ. ὅπ. πρ. σ. 399, Βατοπεδίου 320 τραπεζουντιακὸν τυπικὸν τοῦ ἔτους 1346 ἔκδ. ὅπ. πρ. σ. 424, Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων 311 ΤΑΣ ιf' αἰ ἔκδ. ὅπ. πρ. σ. 347.
 
Top