Θα ήθελα να μου πείτε .Είναι σωστό ή λάθος να μελοποιηθούν σε οκτάηχο Ο Ν΄ψαλμός ; Ο Τρισάγιος ύμνος ;
Στην ερωτηση σου απαντω με τα παρακατω :
Εχουμε τον Πριγγο να ψαλλει τον Ν' σε βαρυ . Τον Μαϊδανογλου σε Πλ.Δο .
Ο Καραμανης στο βιβλιο του "Ορθρος" , τον εχει γραμμενο και σε βαρυ ακομα
και τα ιδιομελα της περιοδου του Τριωδιου και βεβαια τον ψαλλει κιολας . Ο
Χρυσανθος Θεοδοσοπουλος στον δικο του ''Ορθρο'' σε πρωτο παθητικο ή
Πλ.Αο (δεν θυμαμαι ακριβως) και βεβαια τον ψαλλει και ετσι , οπως και σε βαρυ , ο Γιαννης Νεγρης εχει σε σχετικο με τον Ν' βιβλιο του γραψει σε ολους
τους ηχους , και αλλοι και αλλοι .
Σου παραθετω στην συνεχεια αποσπασμα απο μηνυμα μου σε αλλη συζητηση :
''Στο ναο (Αγια Βαρβαρα) που ψαλλω 28 χρονια τωρα ,
αντιμετοπιζω ΜΟΝΙΜΑ και το εξης προβλημα . Η ενορια μας ειναι απο τις μεγαλιτερες ( αν οχι η μεγαλυτερη) σε εκταση και πληθυσμο . Ειναι λαϊκη
συνοικια , ο κοσμος καταγεται απο χωρια και εκκλησιαζονται τακτικα . Εχω
μεγαλο εκκλησιασμα καθε Κυριακη και οχι μονο . Κυριως ναος , προναος , γυναικονιτης ειναι γεματοι παντα . Ακομα και στην μεγαλη πλατεια που υπαρχει εξω απο τον ναο , υπαρχει κοσμος . Το πρωϊ λοιπον την ωρα του Ν'
ψαλμου , υπαρχουν ηδη 150-200 ατομα εκκλησιασμα . Ελα τωρα που ο ιερεας
φερνει το ευαγγελιο λιγο πιο μπροστα απο την ωραια πυλη , για να προσκυνησει ο κοσμος (που το θελει αυτο) . Ειναι μια διαδικασια που κρατα απο
10 εως 15 λεπτα . Αντε τωρα να πεις πεντηκοστο συντομο κατα τα γνωστα
και σε ηχο Βο . Τι κανω ; Ψαλλω με τον λαμπαδαριο μου (ειμαστε 26 χρονια μαζι και εχουμε καταφερει να μην εχουμε μαλλωσει ποτε !!!) αργους πεντηκοστους στον ηχο της Κυριακης, αυτοσχεδιαζοντας .
Προς Θεου . Δεν λεω οτι ολα αυτα ειναι σωστα και βεβαια εσεις να ακολουθειτε
αυτα που εχετε μαθει . Αλλα δηστυχως σημερα ισχυει εν πολλοις το ''οτι δοξη τω προεστωτι'' . Καπου και ο ψαλτης προσαρμοζεται . Αυτο του ζητανε αυτο δινει . ''
Τωρα στον ''Τρισαγιο Υμνο'' τα ιδια και μαλιστα με πολυ μεγαλυτερη ποικοιλια .
Ο πρωτοψαλτης Μανουηλ εγραψε απο τοτε σε Αο . Ο Τριανταφυλλος Γεωργιαδης σε Γο και με κρατηματα (υπαρχει στην ''λειτουργια'' του Χρυσανθου) αλλα και σε ολους τους αλλους ηχους . Στις πανηγηρεις στο Αγιο Ορος ψαλλουν συνηθως το Δυναμις του καλογηρου Κυριακου σε Αο και με
κρατημα . Ο Πετρος Εφεσιος εγραψε σε βαρυ και το πηρε ο Νηλεας Καμαραδος και το προσαρμωσε στο γνωστο του Βου ηχου . Κλπ , κλπ .
Εδω να καμω για τα μελη του φορουμ (οσα τουλαχιστον γραφουν μηνυματα) ,
ενα , ας μου επιτραπει , διαχωρισμο σε : ''Παραδοσιολατρεις'' και ''αιρετικους''
(παρακαλω οι ονομασιες να εννοηθουν με την καλη εννοια) . Κατα την αποψη
μου και οι μεν και οι δε εχουν τα ''δικια'' τους . Κανεις δεν υποχρεωνει κανενα
να ψαλλει αυτο ή εκεινο .
Ως γνωστον ο Πριγγος παρουσιασε πρωτος , ''δυναμις'' σε ηχο Αο παθητικο
οπως επικρατησε να ονομαζεται (ή Σαμπαχ) και ακολουθησαν και αλλοι στην
συνεχεια . Και ερωτω τους ''παραδοσιολατρεις'' (εγω ανηκω στους ''αιρετικους'') , το εχουν ψαλλει ποτε ; Το ιδιο ερωτω και οσο αναφορα
το ''δυναμις'' φεραχνακ του Στανιτσα (πολυ μοδατο) . Και τα δυο δεν ειναι
παραδοση ομως τα ψαλλουν (οσοι μπορουν βεβαια) ΟΛΟΙ ή σχεδον ολοι . Το
να ψαλλει κανεις τα δυο αυτα δυναμις (εννοω να τα ψαλλει σωστα) οπως και καποια αλλα , περα απο παραδοσεις και τα σχετικα , πιστευω οτι ειναι ΤΕΧΝΗ .
Στο κατω κατω ειναι και ενα τεστ ικανοτητας του ψαλτη , αν μπορει περα απο
τα σχετικως απλουστερα της ''παραδοσης'' , να μπει και σε ''ανωμαλα ρηματα'' .
Μηπως πρεπει να το δουμε και ετσι ;
Πριν τελειωσω οφειλω να πω , οτι στο Πανσεπτο Πατριαρχικο Νοα στην Κων-λη , οταν ψαλλονταν ''δυναμις'' (κατι που δεν γινοταν συχνα) , εψαλλοντο
ΜΟΝΟ το του Γ. Κρητος και το ''συνηθεισμενο'' .
Με ολα τα παραπανω αγαπητε Ιωαννη , πιστευω οτι εχεις την δικη μου απαντηση και τις δικες μου αποψεις στο ερωτημα σου .
ΥΓ : Θα ηθελα να συζητηθει το ιδιο (παρακαλω οποιος θελει ας ανοιξει νεο θεμα σχετικα , εγω ισως τα μπερδεψω) και οσο αναφορα το ''Επι Σοι Χαιρει'' .