Οδηγός σύντομων προσομοίων

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#1
Παραθέτω έναν οδηγό (κυρίως για τους κατόχους του προγράμματος "Μελωδός") προσομοίων κατ' ήχον, κατά τα πρότυπα του ειρμολογίου του Ιωάννου πρωτοψάλτου. Λόγω του ότι πρόκειται για οδηγό, δεν έχω γράψει τα λόγια του ποιητικού κειμένου, τα οποία προστίθενται από τον εκάστοτε καταγραφέα και προσαρμογέα.
Σε θέσεις όπου ο Ιωάννης πρόσθετε κατ' εξαίρεση φθορές (για την λεγόμενη "κατ' έννοιαν" καταγραφή του ποιητικού κειμένου) τις αφαίρεσα, διότι πιστεύω ότι ο οδηγός δεν πρέπει να έχει εξαιρέσεις, αλλά να προσθέτονται κατά την κρίση του εκάστοτε προσαρμογέα, ανάλογα με το κείμενο. Για παράδειγμα, στο προσόμοιο "Κύριε ει και κριτηρίω" του πλαγίου του Δ΄στην συλλαβή "εκ της δουλείας" ο Ιωάννης βάζει φθορά δευτέρου ήχου, η οποία είναι δική του προσθήκη (ουσιαστικά όχι και τόσο δική του, αλλά της σχολής του Ιακώβου πρωτοψάλτου, την οποία εκφράζει και στο αναστασιματάριό του). Η φθορά αυτή πέρα του ότι δεν υπάρχει στο αναστασιματάριο του Πέτρου, δεν θεωρώ ότι μπορεί να μπει παντού ακόμη κι αν θέλει κάποιος να την πει, αν δεν την καλεί το κείμενο.
Για την δυνατότητα να δουν το αρχείο και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται, το επισυνάπτω και σε pdf.
Επίσης, για την εύκολη πρόσβαση σε κάθε προσόμοιο, έβαλα επικεφαλίδα ώστε οι κάτοχοι του μελωδού ενεργοποιόντας την επιλογη "Περιεχόμενα εγγράφου" να τους βγάλει μία λίστα από την οποία μπορούν να μεταβούν άμεσα στο προσόμοιο που ενδιαφέρονται.
Ο οδηγός φυσικά δεν είναι προς το παρόν πλήρης αλλά αν θέλει ο Θεός και ζούμε, θα γίνουν προσθήκες στο μέλλον.
 

Attachments

#3
Αδελφοί μου,
Μήπως υπάρχει σε PDF ή άλλη μορφή η σειρά των ειρμών σύντομων και αργοσύντομων κατ΄ήχον (γνωστών ή άγνωστων εἱρμῶν) όπως υπάρχει η καταπληκτική σειρά των αυτόμελων ή προσομοίων για χρήση αρχαρίων κ. Σουρλαντζή; Σας υπερευχαριστώ. π. Αμφιλόχιος Πίκιας, Ρόδος.
 
Top