Μουσικός διάλογος συνθέσεων ψαλτικής και σύγχρονης (Σύνολο Ψαλτικής «Χοροστασία»)

Diogenes

Νέο μέλος

Μουσικός διάλογος συνθέσεων ψαλτικής και σύγχρονης (Σύνολο Ψαλτικής «Χοροστασία»)​

7 Απριλίου 2023​
Την 1η Απριλίου πραγματοποιήθηκε συναυλία στο φουαγιέ του Μουσείου Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η συναυλία ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Κάμπος/πεδίο: η ενέργεια του κενού», μια διοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.



Η συναυλία απετέλεσε μια ηχητική προοπτική της ερμηνείας του Κάμπου και του Πεδίου και το πώς αυτή έχει διαχρονικά καθορίσει την ερμηνεία του ζωγραφικού χώρου και της βυζαντινής εικόνας, περιλαμβάνοντας έναν μουσικό διάλογο συνθέσεων ψαλτικής (Ιωάννου Κουκουζέλους, Πέτρου Μπερεκέτου, Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Χαριλάου Ταλιαδώρου) με συνθέσεις σύγχρονης μουσικής (εκπροσώπων της επονομαζόμενης τάσης Ιερού Μινιμαλισμού της μεταμοντέρνας περιόδου (Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener) και των Ελλήνων δημιουργών Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis).



Η ροή του προγράμματος με τις αντιπαραθέσεις, τις αλληλοσυμπληρώσεις και κάποιες πρωτότυπες μίξεις των έργων, επιχείρησε μια ώσμωση των εννοιών και των σημείων αναφοράς τους, τόσο σε επίπεδο αισθητικής και ύφους όσο και σε εκείνο της χωροχρονικής προσέγγισης, αναδεικνύοντας τον ησυχασμό και την υποβλητικότητα.



Ερμήνευσαν:
Δημήτρης Λεοντζάκος, κλαρινέτο / Δήμητρα Κατιώνη, βιολί / Βιολέττα Λούστα, σοπράνο / Βασίλης Κίτσος, πιάνο / Σύνολο Ψαλτικής «Χοροστασία» – Σπύρος Πλούμπης, χοράρχης.

Παρέστη η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με την Αναστασία Καραδημητρίου και τους Καθηγητές τους Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιάννη Ζιώγα και Σύνθια Γεροθανασίου, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Καθηγητής π. Νεκτάριος Πάρης.

(Από https://www.pemptousia.gr/2023/04/m...eseon-psaltikis-sinolo-psaltikis-chorostasia/)
 
Top