Το θέμα δεν είναι τι νομίζουμε ο καθένας ότι είναι σωστό, αλλά το τι λέει η τάξη της Εκκλησίας. Νομίζω (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) ότι ο π. Δοσίθεος, καθηγούμενος της Ι. Μ. Παναγίας Τατάρνης, άριστος γνώστης της τυπικής διατάξεως, μου είχε πει ότι όποιος παρεκλίνει σε θέματα τυπικού και κάνει ότι του κατέβει, είναι αιρετικός. Φανταστείτε τι έγινε μια φορά σε μία Εκκλησία που πήγα να ψάλλω ως βοηθός. Εκεί ήταν υπέρ του δέοντος ευσεβείς, από τον ψάλτη μέχρι τον παπά. Ο ψάλτης διάβασε 4 κανόνες, με στίχους για παράδειγμα του στύλ "Άγιε μεγαλομάρτυρα του Χριστού και μυροβλήτα...", είπε δεν ξέρω και γώ πόσα απολυτίκια στον όρθρο και στη Θ. Λειτουργία, ο δε παπάς στο "Σώσον ο Θεός..." κατέβασε όλο το αγιολόγιο της Εκκλησίας (εντάξει υπερβάλλω λίγο

), οπότε μετά για να μην αργήσουν, κόψε τα τυπικά, κόψε το αλληλουάριο, μη λες αργό δύναμις, οπότε τι έμεινε;...η χάρις του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου...να παραλειφθεί; Όοοοχι δα!
Είναι αυτοί ή δεν είναι αιρετικοί; Κρίμα στον κοσμάκι που τους υπομένει... Μετά αναρρωτιόμαστε γιατί δεν έρχεται ο κόσμος στην Εκκλησία. Για να ακούσει και να δει τις φιγούρες μας. Αχ! άμα κατέβει ο Χριστός τι έχει να γίνει; "Ουκ οίδα υμας!" φοβάμαι ότι θα ακούσουμε...