Μελέτη εκτελέσεων του 50στού ψαλμού

E

emakris

Guest
Σας έχασα λίγο. Έχετε υπόψη σας εκτελέσεις του Ν' Ψαλμού κατά τον τύπο της εμμελούς απαγγελίας;
Μάλλον δεν εννοούμε το ίδιο ως "εμμελή απαγγελία". Τα δύο παρακάτω παραδείγματα (έχουν αναρτηθεί στο Ψ.) είναι σε αυτό το ύφος, με την έννοια ότι το μέλος είναι μεν συλλαβικό, αλλά χωρίς σταθερό "χρόνο".
 

Attachments

 • N΄ ψαλμός, Τσολακίδης.mp3
  3.6 MB · Views: 100
 • Ν΄ ψαλμός, Δασκαλούδης.mp3
  2.4 MB · Views: 80
Last edited:
E

emakris

Guest
Το πραγματικά "διαφορετικό" στη συγκεκριμένη εκτέλεση δεν είναι ούτε η χρονική αγωγή (αργό-γρήγορο), ούτε η αλληλοεπικάλυψη κατάληξης στίχου και αρχής επομένου. Αυτές είναι συνήθειες που εύκολα μεταβάλλονται στη ροή του χρόνου. Η ουσιώδης διαφορά είναι η ύπαρξη σταθερού ρυθμικού παλμού ("χρόνου"), κατά τον τύπο σύντομου ειρμολογικού μέλους, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική της εμμελούς απαγγελίας ("χύμα" ψαλμώδησης).
Και ερωτώνται οι ειδικοί του πατριαρχικού ύφους: Πόσο παλαιά είναι αυτή η συνήθεια; Υπάρχουν στοιχεία για αυτό; Σε τι βαθμό διατηρείται σήμερα;

Ούτε αυτή η ανάρτηση λύνει το πρόβλημα. Ο Τσολακίδης, που αναφέρεται εκεί ως "ο πλέον αξιόπιστος επίγονος κατά το ύφος του Ι. Ναυπλιώτη", το λέει χωρίς σταθερό χρόνο, ενώ ο κ. Αστέρης σε ένα μάλλον μικτό ύφος ("ρυθμοειδές" θα το έλεγα). Να υποθέσω ότι η "ρυθμική" απόδοση είναι μια καινοτομία των Πρίγγου-Στανίτσα, λόγω και των παιδιών που συμμετέχουν, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός;;;
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Χωρίς να μπορώ να πω με βεβαιότητα από που έχω εμπεδώσει το άκουσμα του Ν΄Ψαλμού, μου είναι πιο οικεία η απόδοση από τους Αστέρη-Χαριατίδη (στην ανάρτηση του ΟΦΕΛΠ). Κάπως έτσι το λέει και ο Στανίτσας στην συνημμένη ηχογράφηση.
 

Attachments

 • Στανίτσας - Ν΄ ψαλμός.mp3
  3.9 MB · Views: 115

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
E

emakris

Guest
Άλλη μία ερμηνεία από το Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο το 1930 εδώ.
Ακριβώς αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης είχα υπόψη μου ως παραδοσιακό. Τον "έγχρονο" (ειρμολογικό) τρόπο, για να είμαι ειλικρινής, τον άκουσα για πρώτη φορά στις ηχογραφήσεις που ανέβηκαν εδώ. Ίσως είναι λογική η υπόθεση που έκανα στο μήνυμα #3.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Αξιοσημείωτη η μαρτυρία του κ. Σταμάτη Παπαμανωλάκη σε μία από τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στον κ. Δαμαρλάκη. Επισυνάπτω ένα εκτενές απόσπασμα όπου μιλάνε για διάφορα θέματα πάνω στην τάξη και τον τρόπο εκτέλεσης του Ν' Ψαλμού στο Πατριαρχείο. Το απομόνωσα από την εκπομπή αυτή.
 

Attachments

 • Σταμάτης Παπαμανωλάκης - Περί Ν' Ψαλμού.mp3
  1.6 MB · Views: 63
Top