Λεξικό, πηγές, σχετικές με τη ζωή και το έργο αρχαίων ποιητών και μουσικών

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Σούδα, και Σουΐδας· Βυζαντινός λεξικογράφος, που έζησε πιθανόν τον 10ο αι. μ.Χ., γύρω στα 960-970.
Είναι γνωστός από το Λεξικό που φέρει το ονομά του (Σουίδα Λεξικόν ή απλά Σουΐδας ή Σούδα). Το Λεξικό αφορά την αρχαία Ελλάδα και είναι γραμμένο με την ακόλουθη αλφαβητική σειρά (σύμφωνα με την προφορά των διφθόγγων και των φωνηέντων): α, β, γ, δ, αι, ε, ζ, ει, η, ι, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, ω, π, ρ, c, τ, υ, φ, χ, ψ. Περιέχει μεγάλο αριθμό λημμάτων, 12.000 λέξεις, ονόματα, εκφράσεις κτλ., μαζί με 900 βιογραφικά σημειώματα, συλλεγμένα χωρίς ιδιαίτερη κριτική προσοχή από προηγούμενα παρόμοια έργα. Είναι, ωστόσο, ένα πολύτιμο έργο αναφοράς και πληροφοριών, ιδιαίτερα σχετικά με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για τα βιογραφικά σημειώματα χρησιμοποίησε στοιχεία από παλαιότερες πηγές, που τώρα έχουν χαθεί. Σε αυτό το υλικό βρίσκονται διάσπαρτες αρκετές πληροφορίες σχετικές με τη ζωή και το έργο αρχαίων ποιητών και μουσικών, με μουσικά όργανα, όρους και εκφράσεις.
Σε μια σημείωση μετά τον τίτλο αναφέρεται: "Το παρόν βιβλίον Σουΐδα [ή Σούδα]· οι δε συνταξάμενοι τούτο, άνδρες σοφοί· Εύδημος ρήτωρ, Ελλάδιος επί Θεοδοσίου του νέου· Ευγένιος Αυγουστοπόλεως της εν Φρυγία, Ζώσιμος Γαζαίος, Καικίλιος Σικελιώτης, Λογγίνος ο Κάσσιος", κτλ. Μετά από κάθε όνομα, αναφέρεται το θέμα καθενός. Από όλους αυτούς τους συγγραφείς (παλαιότερους από την εποχή του) και από άλλους, όπως ο Παυσανίας, ο Διονύσιος και ο Ησύχιος , ο Σουίδας πήρε υλικό για το Λεξικό του.
Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν τώρα ότι δεν υπήρξε λεξικογράφος με το όνομα Σουίδας· υποστηρίζουν ότι το υλικό του Λεξικού έχει συλλεγεί από έναν άγνωστο συγγραφέα και ότι το όνομα Σουίδας προήλθε από το όνομα Σούδα της συλλογής.
Έχουν γίνει πολλές εκδόσεις της Σούδας, από τις οποίες παρατίθενται οι ακόλουθες:

Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, Μιλάνο 1499.
Aemilius Portus, ελληνικό και λατινικό κείμενο, Κολωνία 1619 (Γενεύη 1630, τόμ. 1-2).
L. Kusterus, Παρίσι 1700.
Th. Gaisford, με λατινική μετάφραση, Οξφόρδη 1834, τόμ. 1-3.
G. Bernhardy (1834).
I. Bekker, Βερολίνο 1854 (επιτομή).
Ada Adler (Λιψία, Teubner, 1925-1935· τόμ. 1-5 με προσθήκες, διορθώσεις και πίνακα περιεχομένων).

Αυτή την τελευταία έκδοση χρησιμοποίησε ο Σόλων Μιχαηλίδης για την Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

http://www.musipedia.gr/

http://www.stoa.org/sol/
Suda On Line: Byzantine Lexicography
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Πολυδεύκης, Ιούλιος· γραμματικός και λεξικογράφος του 2ου αι. μ.Χ., γενικά γνωστός ως Pollux. Γεννήθηκε στη Ναύκρατη της Αιγύπτου και σπούδασε με το ρήτορα Αδριανό, μαθητή του σοφιστή Ηρώδη του Αττικού, στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του, σε ηλικία 58 χρόνων. Αφού εξάσκησε το επάγγελμα του σοφιστή και του δασκάλου της ρητορικής, διορίστηκε (το 178 μ.Χ.) στην έδρα της ρητορικής από τον αυτοκράτορα Κόμμοδο (161-191). Το σπουδαιότερο έργο του είναι το Ονομαστικόν, ένα λεξικό που αποτελείται από δέκα βιβλία, στο οποίο περιέχονται γνώσεις για κάθε άποψη της ζωής· οι λέξεις (στην αττική διάλεκτο) δεν είναι ταξινομημένες κατά αλφαβητική σειρά, αλλά, ανάλογα με τα θέματα, τα βιβλία χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και τάξεις. Το τέταρτο βιβλίο περιέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μουσική, γεγονός που καθιστά το λεξικό αυτό σπουδαία πηγή για την αρχαία ελληνική μουσική, καθώς και για την όρχηση και το θέατρο· στην εγκυκλοπαίδεια αυτή συχνές είναι οι αναφορές στο Ονομαστικόν.
Φαίνεται πως το σωζόμενο λεξικό είναι επιτομή ενός μεγαλύτερου έργου· η επιτομή αυτή σώθηκε από το μητροπολίτη Καισαρείας Αρέθα (850-935 μ.Χ.), ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα αντίγραφο. Έχουν δημοσιευτεί πολλές εκδόσεις του Ονομαστικού (με τη μορφή αυτή)· ανάμεσα σε αυτές: πρώτη έκδοση από τον Α. P. Manutius (Βενετία 1502)· ακολούθησαν άλλες εκδόσεις: των R. Gualther - W. Seber (Φραγκφούρτη 1608), του Gulielmus Dindorfius (Λιψία 1824), του I. Bekker (Βερολίνο 1846), του Ε. Bethe (Λιψία, T., Lexicographi Graeci IX, 1900).
Παρατίθενται χαρακτηριστικά κεφάλαια του τέταρτου βιβλίου, ικανά να δώσουν μια ιδέα των περιεχομένων και της δομής του Ονομαστικού:

Κεφ. VII.
Περί ασμάτων εθνικών·
Περί μουσικής και των προσφόρων αυτή ονομάτων.
Κεφ. VIII.
Περί μουσικών οργάνων και μουσικών και των περί αυτά.
Κεφ. IX.
(α) Περί κρουομένων οργάνων
(β) Περί οργάνων ευρεθέντων έθνεσιν·
(γ) Περί μερών των κρουομένων οργάνων·
(δ) Περί αρμονιών και νόμων
(ε) Περί εμπνευστών οργάνων·
(ζ) Περί αυλοποιού και της ύλης αυτού.
Κεφ. Χ.
(α) Είδη οργάνων·
(β) Περί αρμονιών αυλητικών, μελών και νόμων Ολύμπου και λοιπών
(γ) Περί διαφοράς αυτών·
(δ) Περί αυλημάτων και μαθημάτων
(ε) Περί των πέντε Πυθικών αγώνων.
Κεφ. XI. Περί σάλπιγγος.
Κεφ. XIII. Περί ορχηστού καί ορχήσεως.
Κεφ. XIV. Περί ειδών ορχήσεως.
Κεφ. XV. Περί χορού, χορευτών και των τοιούτων.
Κεφ. XVI. Περί χορικών ασμάτων.
Κεφ. XVII. Περί υποκριτών και υποκρίσεως.

http://www.musipedia.gr/

http://www.archive.org/stream/onomasticon01polluoft#page/n0/mode/1up
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ησύχιος, (5ος αι. μ.Χ.)· γραμματικός και λεξικογράφος από την Αλεξάνδρεια, γνωστός ως Αλεξανδρεύς.
Το Λεξικό του θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφοριών για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη ζωή και τις τέχνες. Ανάμεσα στο πλούσιο υλικό του Λεξικού βρίσκουμε πληροφορίες σχετικά με τη σημασία και τη χρήση αρχαίων μουσικών όρων, οργάνων κτλ.
Ο πλήρης τίτλος του Λεξικού στα ελληνικά είναι: "Ησυχίου γραμματικού Αλεξανδρέως συναγωγή πασών λέξεων κατά στοιχείον εκ των Αριστάρχου και Απίωνος και Ηλιοδώρου".
Η πρώτη έκδοση του Λεξικού έγινε το 1514 από τον ’λδο Μανούτιο στη Βενετία, με την επίβλεψη του Κρητικού φιλολόγου Μάρκου Μουσούρου (1470-1567), ο οποίος εξέδωσε και πολλά άλλα ελληνικά έργα (των Αθήναιου, Πλάτωνα, Αριστοφάνη, Ευριπίδη κ.ά.).
Ακολούθησαν άλλες εκδόσεις από τους Α. Francino (Φλωρεντία 1520), C. Schrevelio - J. Pricaei (Leyden 1668), Johannes Alberti (Leyden 1746-1766), Mauricius Schmidt (Ιένα 1858-1868) και Κ. Latte (Κοπεγχάγη 1953).

Βλ. Λεξικό

http://www.musipedia.gr/

http://el.wikisource.org/wiki/Ησύχιος
 
Last edited:
Top