1) Ο τρόπος που ψάλλει ο Γεώργιος το συγκεκριμένο μάθημα, θα λέγαμε ότι είναι αυτό που περιγράφει θεωρητικά ο Ευάγγελος;
2) Υπάρχουν ηχογραφήσεις (όχι αναλυτικές καταγραφές, όπως συζητήθηκε πχ στο Δύναμις του Κρητός) που να έχουν αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης (καταμέτρησης του χρόνου) από τους Πατριαρχικούς ψάλτες; Όχι στα κρατήματα. Απλά σε διάφορα μαθήματα.
1) δεν ξέρω....ρώτα τον ίδιον να σου πει αν συμφωνεί θεωρητικώς ή όχι.
Σε ποια θεωρία όμως αναφέρεσαι απ'όλες;;
δηλαδή θεωρητική περιγραφή όσον αφορά τα διαστήματα ή την καταμέτρηση του χρόνου; ή και τα 2;;
2) μισό λεπτό, για να μην γίνει παρεξήγηση και απαντάω άλλα αντ'άλλων: όταν λες "τρόπο" εννοείς την διαφορετική καταμέτρηση στο "Τας εσπερινάς", έτσι δεν είναι;
Και βέβαια υπάρχουν!! Απ'την μια ο Πρίγγος στο "Την γαρ σην μήτραν" και απ'την άλλη ο Τσολακίδης στον Επινίκιο ύμνο της Θ.Λ.Μ.Β. καθώς και στο "Την γαρ". Ο χρόνος στους ύμνους της ΘΛΜΒ είναι ο διπλός και μάλιστα σε γρήγορη-ζωηρή χρονική αγωγή. Αν κρατήσεις αργή χρονική αγωγή, ο επινίκιος ύμνος δεν θα βγει στην ώρα του (αν λάβουμε υπόψιν ότι ο ιερέας διαβάζει με φυσιολογική ταχύτητα, ούτε πολύ γρήγορα ούτε και πολύ αργά), που είναι περίπου 2:00 με 2:20 λεπτά, αν δεν κάνω λάθος. Αν ακούσεις τον Τσολακίδη και προσπαθήσεις να το μετρήσεις με το χέρι σου, πρέπει να το χτυπάς κάθε 4 χρόνους, ούτε καν κάθε 2, γιατί είναι γρήγορο και είναι πιο βολικό και πιο εύκολο να μετράς κάθε 4 χρόνους.
Τέλος, η κάθε καταλλαγή χρόνου, δηλαδή ο κάθε διαφορετικός τρόπος του καταμετράν τον χρόνον (ακόμη και την ώρα που ψάλλουμε έναν ύμνο, μπορεί να γίνει αλλαγή της καταμέτρησης σε κάποια σημεία), δίνει άλλη χάρη στην εκτέλεση (διαφορετικές αναλύσεις, λαρυγγισμοί, οι ίδιες γραμμές ακούγονται κάπως διαφορετικές κτλ. Ψιλά γράμματα αυτά βέβαια, αλλά έτσι γίνεται...)
Ευχαριστώ!