Κωνσταντίνος Πρίγγος - Δοξαστικόν Αίνων εις την Σύναξιν των Ταξιαρχών

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για το Δοξαστικό Αίνων εις την Σύναξιν των Ταξιαρχών (Η' Νοεμβρίου) «Όπου επισκιάση η χάρις σου Αρχάγγελε» σε ήχο πλ. α'. Ψάλλει ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος (+1964).

Η ηχογράφηση έλαβε χώρα στο σπίτι του Πρίγγου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 1959, κατά την επίσκεψη των μαθητών του: Ευστρατίου Κλήμη (μετέπειτα Μητροπολίτου Σαν Φρανσίσκο Ιακώβου), Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη (μετέπειτα Πρωτοπρεσβυτέρου στη Λωζάννη), Σεραφείμ Φαράσογλου (μετέπειτα Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου) και Δημητρίου Παλαβίδη.

Το κείμενο προέρχεται από το πόνημα του Άρχοντος «Πατριαρχική Φόρμιγξ - Μουσική Κυψέλη» (συγκεκριμένα, από το 16ο φυλλάδιο του βιβλίου που κυκλοφόρησε στα 1960). Η αργότερη θέση στη φράση «ου φέρει γαρ το φωτί σου προσμένειν», που απουσιάζει από το παραπάνω έργο, παρατίθεται από καταγραφή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαριλάου Ταλιαδώρου από άλλη εκτέλεση του Πρίγγου που άκουσε κατά το περιστατικό που διηγείται εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=35RvYfYMSdc&t=10m42s. Σημειώνει δε τις εντυπώσεις του στο φυλλάδιο του CD «Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος ερμηνεύει μέλη Κωνσταντίνου Πρίγγου»:
«Θυμάμαι σχετικά με το Δοξαστικό των Ταξιαρχών "Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε..." ότι όταν άρχισε να μου το ερμηνεύει έμεινα άναυδος... Το έχω καταγράψει, αλλά αν δεν το ακούσεις... Η ερμηνεία είναι το παν...»
Η καλλιγράφηση της καταγραφής του κ. Ταλιαδώρου ανήκει στο μαθητή του και Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.Χ.Ε. κ. Πασχάλη Μάνο.

 
Last edited:

pfilippou

Παναγιώτης Φιλίππου
Αφού ευχαριστήσω και δημόσια τον φίλτατο και φιλόπονο Ιωάννη Μπουλμπουτζή για την πολύ ωραία και ποιοτική δουλειά που κάνει, να αναφέρω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ανωτέρω ηχογράφηση, από την οποία προέρχεται και το Δοξαστικό των Αρχαγγέλων.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε για λόγους ιστορικής ακρίβειας ότι το σωστό όνομα είναι Δημήτριος Παλαβίδης και όχι Παλαμίδης. Μάλιστα, το μπομπινόφωνο με το οποίον έγινε η ηχογράφηση ανήκε στον Παλαβίδη, ο οποίος αν και δεν ήτο ψάλτης, ήτο όμως μουσικόφιλος και γόνος ευκατάστατης οικογένειας και ως εκ τούτου, είχε την οικονομική δυνατότητα αγοράς τέτοιου πανάκριβου (για την εποχή εκείνη) μηχανήματος. Το οποίο ήταν και ιδιαίτερα βαρύ!

Λίγα λόγια και για τους υπόλοιπους:

Ο Ευστράτιος Κλήμης, ο οποίος προλογίζει την ηχογράφηση, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το έτος 1928 και διετέλεσε Πρωτοψάλτης στη Σιάτιστα. Το έτος 1957 και σε ηλικία 29 ετών ενεγράφη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αργότερα εξελέγη Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο. Το μοναχικό του όνομα ήτο Ιάκωβος. Εκοιμήθη το έτος 2003.

Ο π. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, είναι έγγαμος Ιερεύς (Πρωτοπρεσβύτερος) και διακονεί στη Λωζάννη. Είναι αδελφικός φίλος και συνηλικιώτης του π. Σεραφείμ Φαράσογλου.

Επίσης, ο Μέγας Πρίγγος σε κάποιο σημείο της ηχογράφησης λέει: "Πολύ ωραία! Μα πολύ ωραία τα λέτε! Ήκουσα μερικά πράγματα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πολύ ωραία! Όπως τα λέγω εγώ". Αναφέρεται σε μία ηχογράφηση ύμνων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εις την οποίαν έψαλλε ο π. Σεραφείμ Φαράσογλου και η οποία είχε λάβει χώρα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης! Τον ηχογράφησε ο Δημήτριος Παλαβίδης την Κυριακή των Βαΐων. Μάλιστα, ο π. Σεραφείμ διηύθυνε τον αριστερό Χορό της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καίτοι μαθητής Λυκείου. Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων δεξιά έψαλλε Χορός υπό τον μετέπειτα Μητροπολίτη Βελγίου κ. Ιερεμία Καλλιγιώργη και το βράδυ στους πρώτους Νυμφίους υπό τον μετέπειτα Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Τσέτση. Στο μεσοδιάστημα των δύο αυτών Ακολουθιών, ο Παλαβίδης ηχογράφησε τον π. Σεραφείμ σε κάποιες μονωδίες (Επί ξύλου βλέπουσα, Εξέδυσάν με, Τα της Μαρίας δάκρυα κ.λπ.) τις οποίες ήκουσε ο Πρίγγος και είπε αυτά που ακούμε στην ως άνω ηχογράφηση.

Τέλος, από το συγκεκριμένο Δοξαστικό των Αρχαγγέλων και εξής, η ηχογράφηση είναι από τη δεύτερη επίσκεψη που του έκαναν οι ίδιοι μετά από ένα μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο 1959. Δυστυχώς, ο π. Σεραφείμ δε θυμάται την ακριβή ημερομηνία. Μάλιστα, ο μακαριστός Άρχων, καθόταν σε μια πολυθρόνα και έπινε τον καφέ του σιγά-σιγά και τους έψαλλε, καθότι είχαν παραλύσει εντελώς τα κάτω άκρα του. Ως γνωστόν, ου μετά πολύ, έφυγε από την Πόλη για το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" εις τας Αθήνας.

Υ.Γ.: Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες προέρχονται από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου. Να τον έχει ο Θεός καλά και εμείς να έχουμε την ευχή Του!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ευχαριστώ θερμότατα κι εγώ με τη σειρά μου το φίλο Παναγιώτη Φιλίππου, ιδιαιτέρως μερακλή στην εξερεύνηση της πατριαρχικής παραδόσεως και στην αναζήτηση της ιστορικής ακριβείας! Ενσωμάτωσα πολλές από τις παραπάνω λεπτομέρειες στα σχόλια του βίντεο, κάνοντας και τις απαραίτητες διορθώσεις!

Πιστεύω πως, αν υπάρχει η άδεια του π. Σεραφείμ, θα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναρτηθούν οι ηχογραφήσεις στη Χάλκη για τις οποίες γίνεται λόγος παραπάνω!
 
Top