Κυριακὴ τοῦ ἀσώτου

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
Ἕνας ἀπὸ τοὺς λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους ἡ περικοπὴ τῆς παραβολῆς τοῦ ἀσώτου ὁρίστηκε γιὰ Κυριακὴ (β' νηστειῶν ἤ πρὸ τῆς ἀπόκρεῳ) εἶναι οἱ ἀναστάσιμες φράσεις «ὅτι οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησεν...ὅτι ὁ ἀδελφός σου οὗτος νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε» (Λκ. ιε' 24, 32).

Last edited:
Ἕνας ἀπὸ τοὺς λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους ἡ περικοπὴ τῆς παραβολῆς τοῦ ἀσώτου ὁρίστηκε γιὰ Κυριακὴ (β' νηστειῶν ἤ πρὸ τῆς ἀπόκρεῳ) εἶναι οἱ ἀναστάσιμες φράσεις «ὅτι οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησεν...ὅτι ὁ ἀδελφός σου οὗτος νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε» (Λκ. ιε' 24, 32).
Υπάρχει κάποια τεκμηρίωση γι' αυτό;

Παλιά η Κυριακή του Ασώτου ήταν η σημερινή β´ νηστειών (του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά δηλαδή). Ακόμη σήμερα στο έντυπο Τριώδιο σώζονται μερικά σχετικά τροπάρια που αποδεικνύουν το γεγονός, μεταξύ των οποίων

Χαλινοὺς ἀποπτύσας τοὺς πατρικούς, ἀστάτῳ φρενί, τοῖς κτηνώδεσι τῆς ἁμαρτίας, λογισμοῖς συνέζησα, ὅλον μου τὸν βίον δαπανήσας ἀσώτως, ὁ τάλας ἐγώ, τροφῆς δὲ λειπόμενος, βεβαιούσης καρδίαν, πρὸς καιρὸν λιπαίνουσαν, ἡδονὴν ἐσιτούμην. Ἀλλὰ Πάτερ ἀγαθέ, μὴ κλείσῃς μοι τὰ φιλάνθρωπα σπλάγχνα, ἀλλ' ἀνοίξας δέξαι με, ὡς τὸν Ἄσωτον Υἱόν, καὶ σῶσόν με.

Ἐπίσης ἡ ἀκούσια σωτήρια νηστεία του ἐν ὄψει τῆς τεσσαρακοστῆς.

Ἐπισυνάπτω κανόνα τοῦ Θεοφάνους «Εἰς τὸν ἄσωτον υἱὸν», πού κατά τόν 14ο αἰῶνα τόν ἔψαλλαν τήν Β΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν (ὅπως φαίνεται στόν Παρισινό κώδ. 263 (Τριῴδιο-Πεντηκοστάριο τοῦ ιδ΄ αἰ.), ὅπου σημειώνεται: «Κυριακὴ Β΄ τῶν Νηστειῶν, Εἰς τὸν ὄρθρον ὁ ἀναστάσιμος κανών, τῆς Θεοτόκου καὶ ὁ παρὼν τοῦ Τριῳδίου, Εἰς τὸν ἄσωτον υἱὸν»).
Ὁ κανόνας ἐκδόθηκε ἀπό τόν Εὐτ. Τωμαδάκη τό 1995 καί περιέχεται στό βιβλίο «ᾌσματα τοῦ Τριῳδίου», τ. Α΄, ἀπ᾿ ὅπου καί ἔχει ληφθεῖ.

Attachments

• Θεοφάνους - Κυριακή Ασώτου.pdf
    556.1 KB · Views: 14
Ἐπισυνάπτω κανόνα τοῦ Θεοφάνους «Εἰς τὸν ἄσωτον υἱὸν», πού κατά τόν 14ο αἰῶνα τόν ἔψαλλαν τήν Β΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν (ὅπως φαίνεται στόν Παρισινό κώδ. 263 (Τριῴδιο-Πεντηκοστάριο τοῦ ιδ΄ αἰ.), ὅπου σημειώνεται: «Κυριακὴ Β΄ τῶν Νηστειῶν, Εἰς τὸν ὄρθρον ὁ ἀναστάσιμος κανών, τῆς Θεοτόκου καὶ ὁ παρὼν τοῦ Τριῳδίου, Εἰς τὸν ἄσωτον υἱὸν»).
Ὁ κανόνας ἐκδόθηκε ἀπό τόν Εὐτ. Τωμαδάκη τό 1995 καί περιέχεται στό βιβλίο «ᾌσματα τοῦ Τριῳδίου», τ. Α΄, ἀπ᾿ ὅπου καί ἔχει ληφθεῖ.
Εὐχαριστοῦμε.
Θά ἀντιγράψω τό μήνυμά σας σέ νέο θέμα σχετικό μέ τήν Κυριακή Β΄ Νηστειῶν, ὅπου ἀνήκει κατά τήν παλαιά θεματολογία καί νά προσθέσουμε.

Back