Οι κανόνες του Όρθρου νομίζω είναι ένα ακόμα παρεξηγημένο ψαλτικό ζήτημα. Σπάνια να ακούσει κανείς σήμερα ολόκληρο κανόνα σε ενορία. Πρώτη ωδή, άντε και τρίτη ωδή κάποιες φορές και μετά κοντάκιο και καταβασίες.
Ο Στανίτσας εν τούτοις έλεγε (δεν θυμάμαι την αναφορά τώρα, νομίζω στο βιβλίο του κ. Τσιούνη) οτι κάποιος δεν είναι καλός ψάλτης εάν δεν γνωρίζει να ψάλλει κανόνες.
Μπορεί κάποιος να συνοψίσει σε λίγες γραμμές πώς θα έπρεπε να ψάλλονται οι κανόνες σύμφωνα με το Τυπικό της εκκλησίας ή έστω συμβιβαστικά (π.χ. μπορούν να διαβαστούν οι κανόνες; ) και να συζητήσουμε γιατί δεν ψάλλονται από πολλούς και πώς θα γίνει να αρχίσουμε να τους ψάλλουμε και πάλι όπως διατάσσει η εκκλησία.
Νομίζω προσωπικά οτι οι κυριότεροι λόγοι που πέσανε σε "αχρηστία" οι κανόνες είναι (ως μη ώφειλε):
Ο Στανίτσας εν τούτοις έλεγε (δεν θυμάμαι την αναφορά τώρα, νομίζω στο βιβλίο του κ. Τσιούνη) οτι κάποιος δεν είναι καλός ψάλτης εάν δεν γνωρίζει να ψάλλει κανόνες.
Μπορεί κάποιος να συνοψίσει σε λίγες γραμμές πώς θα έπρεπε να ψάλλονται οι κανόνες σύμφωνα με το Τυπικό της εκκλησίας ή έστω συμβιβαστικά (π.χ. μπορούν να διαβαστούν οι κανόνες; ) και να συζητήσουμε γιατί δεν ψάλλονται από πολλούς και πώς θα γίνει να αρχίσουμε να τους ψάλλουμε και πάλι όπως διατάσσει η εκκλησία.
Νομίζω προσωπικά οτι οι κυριότεροι λόγοι που πέσανε σε "αχρηστία" οι κανόνες είναι (ως μη ώφειλε):
- η αδιαφορία αρκετών ψαλτών εφόσον η εκκλησία είναι "άδεια" τόσο νωρίς και "τα λέμε όλα γρήγορα και μουντά μέχρι να έρθει ο κόσμος" οπότε αρχίζουν οι "καλλιφωνίες".
- η αδικαιολόγητη επιμήκυνση της Θείας Λειτουργίας με Δύναμις, κρατήματα, κορώνες κτλ σε βάρος του Όρθρου οπότε "δέ μένει χρόνος να τα πούμε όλα".
- η παρανόηση οτι οι κανόνες "είναι για τα μοναστήρια και μόνο" και οτι "ο πολύς κόσμος δεν τα καταλαβαίνει αυτά και αδυνατεί να τα παρακολουθήσει".
- η δυσκολία ανάγνωσης (και πόσο μάλλον κατανόησης) των γραφομένων κειμένων (είναι όντως απαιτητική ιδιαίτερα στην ταχύτητα που πρέπει να ειπωθούν)
- η άγνοια αρκετών (των περισσοτέρων ; ) ψαλτών περί της μουσικής των σπανίως ψαλλομένων ειρμών.
- οι εξαίσιοι κανόνες της Μ. Εβδομάδος από Πρίγγο-Στανίτσα (ηχογράφηση Μ. Δευτέρας που προσέφερε ο Γ. Μιχαλάκης)
- και επίσης από Στανίτσα-Δανιηλίδη (ηχογραφήσεις που προσέφερε ο Ν. Θάνος)
- και από το Δ. Μαγούρη π.χ. "Εν Βυθώ Κατέστρωσε Ποτέ" (ηχογραφήσεις που προσέφερε ο κ. Βαγγέλης)