Καλοφωνικός ειρμός «Ουρανός πολύφωτος» - Ήχος βαρύς – Πέτρου Λαμπαδαρίου. Εξήγηση-Ερμηνεία: Ιωάννης Αρβανίτης.

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#1

Κύκλος:Επετειακά μνήμης και τιμής Πέτρου Λαμπαδαρίου.​

Οπως προαναγγείλλαμε ξεκινάμε τις επετειακές αναρτήσεις του ανωτέρω κύκλου, με μία σύνθεση του Διδασκάλου,η οποία παρουσιάζεται γιά πρώτη φορά στην νέα γραφή.
Πρόκειται γιά έναν καλοφωνικό ειρμό σε ήχο βαρύ διατονικό και ως ύμνος είναι το κοντάκιον της ιγ' Σεπτεμβρίου,όπου εορτάζεται η μνήμη των εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως "Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία, ἀνεδείχθη ἅπαντας, φωταγωγοῦσα τοὺς πιστούς· ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν· Τοῦτον τὸν οἶκον, στερέωσον Κύριε".
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνον τον σε ήχο Γ' μελοποιηθέντα από τον Διδάσκαλο καλοφωνικό ειρμό "Γόνυ κάμπτει άπασα η φύσις...".
Ο ανωτέρω νέος ειρμός,εξηγήθηκε από το υπ'αριθ.ΕΒΕ-3469 χειρόγραφο,από τον φίλο του ΟΦΕΛΠ,ακάματο εργάτη και δάσκαλο της Ψαλτικής, Πρωτοψάλτη κ.Ιωάννη Αρβανίτη,ο οποίος μάλιστα μας τον αφιέρωσε.
Του ζητήσαμε και μας τον ερμήνευσε ο ίδιος και ως αυτόχρημα δικαιούμενος τούτο,αλλά και γιά να μας παρουσιάσει την δική του ερμηνευτική προσέγγιση όπως την αντιλήφθηκε από την εξήγηση εκ της Πέτρειας γραφής.
Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιά όλα και τού ευχόμαστε κάθε καλό.
Επισυνάπτουμε σε φωτογραφίες και το μουσικό κείμενο.
Την ηχητική ερμηνεία τού κ.Αρβανίτη μπορείτε να βρείτε Ε Δ Ω
ΟΦΕΛΠ

Σημείωση (α) διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτη Τζανάκου:
Ο φίλος Γιάννης τον ανωτέρω ειρμό -όπως γράφει και ο ίδιος στο τέλος- τον εξήγησε τον Αύγουστο του 2012 και μας τον απέστειλλε ως αντίδωρο στα "δικά" μας επετειακά τον Φεβρουάριο φέτος.Ομως αποφασίσαμε να τον δημοσιεύσουμε οπωσδήποτε μαζί με την ερμηνεία τού ιδίου.Και αυτό γιά τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω.Ετσι το καταφέραμε με την βασική και ουσιαστική συνδρομή του Λακεδαιμόνιου συντάκτου του ΟΦΕΛΠ φίλου Πρωτοψάλτου του Ι.Ν Αγ.Δημητρίου Βύρωνος κ.Γεωργίου Ντόβολου που τον ηχογράφησε και τον ισοκράτησε,παρ' ότι ο Γιάννης διέθετε ελάχιστο χρόνο αυτό το χρονικό διάστημα λόγω των συνεχών σχολικών και μουσικών εξετάσεων και ένοιωθε πολύ κουρασμένος.
Τους ευχαριστώ και προσωπικά και τους δύο.
Οι "αναζητήσεις" γιά την πλήρη γνώση του τεράστιου έργου του Διδασκάλου συνεχίζονται.
Παν.Τζ.


 

phokaeus

Παλαιό Μέλος
#2
Πιστεύω ό,τι δεν πρόκειται καθαρά για σύνθεση του Πέτρου άλλα μάλλον διασκευή απο παλιότερο μέλος του Ζαχαρίου Χανεντέ, δάσκαλος του Δανιήλ.
 
Top