Ι.Μ.Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανη

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος

Attachments

  • ntouris orthros apneyma.mp3
    23.1 MB · Views: 78
Last edited:

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Κυριακή Αγίων Πάντων 19 Ιουνίου 2011, Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης. Απόσπασμα από τον όρθρο. Στο δεξιό αναλόγιο ψάλλει ο Ντούρης.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 η Ι.Μ. πανηγυρίζει το Γενέσιον του Προδρόμου. Την Πέμπτη στις 6 θα γίνει ο μεγάλος εσπερινός της εορτής και το πρωί της Παρασκευής στις 7:30' Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι φιλομόναχοι χριστιανοί καλούνται να τιμήσουν με την προσευχητική παρουσία τους την εορτή. Κατά την διάρκεια της εορτής θα τεθεί προς προσκύνηση λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
 

Attachments

  • ntouris apantes orthros a.mp3
    17.9 MB · Views: 36
  • ntouris apantes orthros b.mp3
    11.5 MB · Views: 29
  • ntouris apantes orthros c.mp3
    21.2 MB · Views: 26

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Κυριακή Αγίων Πάντων 19 Ιουνίου 2011, Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης. Το τέλος του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία. Στο δεξιό αναλόγιο ψάλλει ο Ντούρης.
 

Attachments

  • ntouris apantes orthros d - theia leitoyrgia a.mp3
    18.7 MB · Views: 13
  • ntouris apantes theia leitoyrgia b - khrygma.mp3
    20 MB · Views: 10
  • ntouris apantes theia leitoyrgia c.mp3
    14 MB · Views: 10
  • ntouris apantes theia leitoyrgia d.mp3
    22.8 MB · Views: 6

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2011 στο μαναστήρι του αγίου Ιωάννου προδρόμου στη Νικήσιανη ένα ηλιόλουστο πρωινό σε κατανυκτική ατμόσφαιρα παρουσία μικρού αριθμού προσκυνητών, ίσως λόγω καθημερινής, τελέστηκε η πανήγυρη ιερουργούντως του ηγουμένου π.Αθηναγόρα. Στο ένα και μοναδικό δεξιό αναλόγιο, γιατί αριστερά υπάρχει η εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης, μαζί με τον Ντούρη, έψαλλε από τα αντίφωνα και ο πρώην δήμαρχος Απόστολος Τσακίρης.
 

Attachments

  • ntoyris orthros prodromoy.mp3
    16 MB · Views: 24

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Θεία Λειτουργία (συνέχεια και τέλος).
 

Attachments

  • ntoyris khrygma athnagora theia leitoyrgia prodromoy b.mp3
    22.6 MB · Views: 20
  • ntoyris tsakiris theia leitoyrgia prodromoy c.mp3
    12.5 MB · Views: 21
  • ntoyris tsakiris theia leitoyrgia prodromoy d.mp3
    18.3 MB · Views: 19

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
28-6-2011 παραμονή της εορτής των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων τελέστηκε μικρή (τετράωρη) κατανυκτική αγρυπνία στην ιερά μονή παρουσία πλήθους πιστών που προσήλθαν από τις οκτώ το βράδυ. Τέθηκαν προς προσκύνηση άγια λείψανα των αποστόλων. Μικρό απόσπασμα από τον εσπερινό.
 

Attachments

  • V0213001.MP3
    4.2 MB · Views: 17

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Νικήσιανη Καβάλας



Κοντά στην κωμόπολη της Ελευθερούπολης και στους πρόποδες του καταπράσινου χωριού της Νικήσιανης, βρίσκεται η Ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, πληροφορηθήκαμε ότι οι κάτοικοι της Νικήσιανης είναι ιδιαίτερα ευσεβείς και για το λόγο αυτό, το χωριό τους έχει πάρα πολλά εξωκλήσια. Η αγάπη τους για το Μοναστήρι του χωριού τους (το οποίο είναι και το μοναδικό ανδρικό Μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως) είναι έκδηλη και προσπαθούν με κάθε πρόσφορο μέσο να συμβάλλουν στην αποπεράτωσή του. Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή, παλαιά υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους οδοιπόρους προσκυνητές που πηγαίναν πρός τη γειτονική ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας (η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας). Το 1972 στη θέση που βρισκόταν το προσκυνητάρι άρχισε να κτίζεται ένα εξωκλήσι. Κτήτορες του ήταν οι: Νικόλαος Τσεκούλης, Ευάγγελος Ζαχαρούδης και Θεόδωρος Σαλτείρης. Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος (ο Νικολάου) μετέτρεψε σιγά – σιγά το εξωκλήσι σε ησυχαστήριο. Με ενέργειες του διαδόχου του Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμου, το 1992 το ησυχαστήριο μετατράπηκε και αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή. Το 2000 έγινε η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Μονής, με την κατασκευή της πτέρυγας των κελλιών, της μοναστηριακής τράπεζας και του χώρου υποδοχής των προσκυνητών (αρχονταρίκι). Στη Μονή σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 18 μοναχοί... Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής με δύο κλίτη. Όπως αναφέρεται και στη κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στον πρόναο: «Ανεγέρθη ούτος ο περικαλλής Ναός εκ βάθρου κατά το σωτήριο έτος 1973 με την εισφορά των ευσεβών Χριστιανών των κατοίκων Νικήσιανης και με τον μεγάλο ευεργέτη εκ Δράμας Γεώργιον Ν. Λαζαρίδην». Στον πρόναο βρίσκεται το ξύλινο παγκάρι – επιτροπικό και οι κηροστάτες. Στο δεξιό κλίτος του Ναού υπάρχουν αγιογραφίες – τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που απεικονίζουν τους Αγίους: Bίκτωρα, Θεόδωρο Τύρωνα, Θεόδωρο Στρατηλάτη, Γεώργιο, Ευδόκιμο, Διονύσιο τον εν Ολύμπω, Σάββα, Αντώνιο, Μακάριο, Νικόλαο Πλανά και Κοσμά τον Αιτωλό. Στο αριστερό κλίτος του Ναού υπάρχουν αγιογραφίες – τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τους Αγίους: Χριστόδουλο τον εν Πάτμω, Σεραφείμ του Σάρωφ, Νικόλαο, Κωνσταντίνο και τις Αγίες: Ελένη, Βαρβάρα, Άννα, Παρασκευή, Μαρίνα, Φωτεινή, Ευφροσύνη, Ειρήνη την Χρυσοβαλάντου, Κυριακή, Μακρίνα, Αικατερίνη, Ελισάβετ και Αναστασία. Τέλος σε περίοπτη θέση βρίσκεται η ολόσωμη αγιογραφία του Αγίου Φιλούμενου του Νεομάρτυρα που μαρτύρησε στο φρέαρ του Ιακώβου, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το τέμπλο του καθολικού είναι κατασκευασμένο από γύψο, ενώ ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας του Ναού είναι ξυλόγλυπτος. Η Μονή πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου την 29η Αυγούστου. http://www.green-e.gr/m/destination/view/Iera-Monh-Agioy-Prodromoy-sth-Nikhsianh-Kabalas

http://pdilezos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7877.html

Όμορφα πλάνα του χωριού, όπως φαίνεται από το μοναστήρι του Άη Γιάννη, στην αρχή του βίντεο. Τον προοιμιακό διαβάζει ο ηγούμενος πατήρ Αθηναγόρας από Κέρκυρα, δυστυχώς δεν γνωρίζω τα ονόματα όσων ψάλλουν στο αναλόγιο.
 

Attachments

  • Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανη 1.jpg
    631.5 KB · Views: 9
  • Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανη 2.jpg
    472.4 KB · Views: 7
Top