Θεωρία & Πράξη της Βυζαντινής μουσικής (Πρωτ. Βασιλείου Περουλάκη)

#1
Κατ'αρχήν καλησπερίζω την όμορφη παρέα σας. Ασχολούμαι λίγο καιρό με την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική και στην αναζήτησή μου για την εκμάθηση αυτής, γνώρισα και αυτό το φόρουμ στο οποίο εχω μάθει και πληροφορηθεί αρκετά γύρω απο την συγκεκριμένη αυτή μουσική.

Πάνω στην αναζήτηση βρήκα απο αυτό το φόρουμ και το συγκεκριμένο βιβλίο. Χωρίς υπερβολή μπορώ να πω πως τα λίγα που έμαθα γύρω απο τη Βυζαντινή μουσική, τα έμαθα χάρη σε αυτό το pdf! Eνθουσιασμένος απο την απλότητα και την αναλυτικότητα αλλά και την «ομορφιά» με την οποία παρουσιαζόταν η ύλη, θέλησα να το αγοράσω ώστε να διαβάσω ολόκληρη τη θεωρία. Έτσι βλέποντας το αντίστοιχο post έσπευσα να πάρω τηλεφωνο για να το παραγγείλω.
Μετά απο λίγες μέρες το έχω επιτέλους στα χέρια μου εξετάζοντάς το όσο μπορώ καλύτερα, προσπαθώντας να «ζυγίσω» αν το τελικό προϊόν είναι ανάλογης ποιότητας του «δοκιμαστικού» pdf που αναρτήθηκε.

Η ανάρτηση λοιπόν αυτή αφορά ακριβώς στην παρουσίαση-κριτική του βιβλίου αυτού.

Για αρχή το ντύσιμο του βιβλίου είναι ένα σκληρόδετο εξώφυλο αλλά κάπως διαφορετικό απο αυτά που έχουμε συνηθίσει (πχ τα σκληρόδετα βιβλια που βλέπουμε στα αναλόγια). Σε αυτή την περίπτωση τα φύλλα δεν είναι «κολλημένα» πάνω στη ράχη, αλλά η ράχη στην ουσία είναι ένα σκληρό «πιεστικό» στο οποίο τα φύλλα «μαγκώνονται» κατα μήκος αυτού. Συγχωρέστε με για την απλοϊκή περιγραφή, αλλά δεν γνωρίζω τους βιβλιοδετικούς όρους. Πάντως προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο και νομίζω αρκετοί απο εσάς. Σε ερώτησή μου γιατί επιλέχθηκε τέτοιο είδος βιβλιοδεσίας, μου είπαν πως σε περίπτωση εκτύπωσης διορθωμένων σελίδων ή περιπτώσεις προσθήκης επιπλέον σελίδων, δεν θα χρειαστεί κάποιος να αγοράσει ξανά το βιβλίο, αλλά θα του σταλούν οι συγκεκριμένες σελίδες και το μόνο που έχει να κάνει είναι να τις προσθέσει. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως «καλή φάση»· μέχρι εκεί.

Συνεχίζοντας προς τα φύλλα του βιβλίου, εδώ αρχίζει η απογοήτευση. Μην περιμένετε τα «λεπτά» καλαίσθητα φύλλα των σκληρόδετων βιβλίων· τα φύλλα αυτά δεν ξεχωρίζουν (δεν ξέρω αν είναι ακριβώς τα ίδια) με τα φύλλα που αγοράζουμε απο ένα βιβλιοπωλείο και βγάζουμε φωτοτυπίες. Αν φυλλομετρήσετε το βιβλίο, θα σας δωθεί η αίσθηση ότι «χαϊδεύετε» φύλλα μεταξύ «χαρτονιού» και του κλασικού φύλλου Α4.

Όσο αφορά την εκτύπωση τώρα· η σελίδα λέει ότι το βιβλίο διατίθεται σε δύο δερματόδετες εκδόσεις: Έγχρωμη & Γκρι-Μαύρο. Στα χέρια μου έχω την πρώτη. Το πρώτο πράγμα (αυτονόητο) που περίμενα, είναι η εκτύπωση να είναι η ίδια με αυτή του pdf. Aμ δε! Σε κεφάλαια στα οποία διδάσκεται η χρονική αγωγή με τη μορφή κλασμάτων, πολύ απλά οι αριθμοί αυτών δεν ξεχωρίζουν καλά καλά! Σου δίνει δηλαδή την εντύπωση πως η εκτύπωση έγινε με το λιγότερο δυνατό μελάνι και την μικρότερη δυνατή ανάλυση! Αυτό το χαμηλό επίπεδο εκτύπωσης μου θύμησε εποχές που πήγαινα γυμνάσιο σε κάτι «πρωτόγονους» εκτυπωτές που είχαμε τότε. Το βιβλίο επίσης είναι «εμπλουτισμένο» και με διάφορες εικόνες, οι οποίες έχουν εκτυπωθεί με την ίδια πολύ χαμηλή ποιότητα. Δείχνουν δηλαδή σαν να έχουν «ξεβάψει» τα χρώματα.

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες απο το βιβλίο και ύστερα απο το pdf για να γίνει η σύγκριση μεταξύ τους:Οι αριθμοί στα κλάσματα είναι «ξεβαμένοι» και όχι ευδιάκριτοι σε σχέση με την ίδια σελίδα στο pdf.Για να προλάβω αναμενόμενες ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες, όντως εξ'ορισμού η ποιότητα του pdf είναι καλύτερη απο την φτωχή..φωτογραφία μου που έβγαλα πάνω στο βιβλίο. Παρ'όλα αυτά δείτε τους αριθμούς στους κλασμάτων τι διαφορά υπάρχει. Ακόμα και μόνο τις φωτογραφίες του βιβλίου να δείτε, θα παρατηρήσετε πως ένα νούμερο (το «1») έχει εκτυπωθεί πολύ καλύτερα απο τους κλασματικούς αριθμούς. Αυτό για να δείξω ότι δεν «φταίει» η -όντως- χαμηλή ποιότητα της φωτογραφικής μου μηχανής.

Θέλω όμως να τονίσω πως εκτός των σημείων που ανέφερα, όλα τα κείμενα του βιβλίου (η γραμματοσειρά δηλαδή γενικά), καθώς και η παρασημαντική (τα σημάδια δηλαδή) που αναγράφεται στο βιβλίο, είναι πέρα ως πέρα ευκρινέστατα σαν του pdf. Oι περιπτώσεις γενικά κακής εκτύπωσης είναι πολύ λιγότερες, αλλά δεν είναι και λίγες (κυρίως σε διάφορες εικόνες και σε διάφορα «κουτάκια» που «στολίζουν» την αισθητική του βιβλιου). Η συνολική αίσθηση δείχνει ερασιτεχνική.

Σχετικά με το περιεχόμενο αν και η ανάπτυξη της θεωρίας του είναι σε γενικές γραμμές απλή και αναλυτική, εν τούτοις στα πιο «προχωρημένα» κεφάλαια, είναι λιγότερο αναλυτικός απ ότι στην αρχή. Γενικά όμως πρόκειται για μια ευχάριστα διατυπωμένη θεωρία στο σύνολό της.

Σχετικά με την διάταξη του βιβλίου, επίσης νομίζω θα απογοητευτείτε αρκετοί και αυτό διότι ουκ ολίγοι θα διαπιστώσετε πως μεγάλο μέρος του βιβλίου το πήρατε «τσάμπα». Και εξηγούμαι:

-Το βιβλίο περιέχει συνολικά 324 σελίδες. Ικανοποιητικός αριθμός για «θεωρητικό» βιβλιο, αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Το βιβλιο χωρίζεται σε 4 μέρη εκ των οποίων το πρώτο μέρος αποτελείται απο 75 σελίδες, το δεύτερο απο 67 σελίδες, το τρίτο απο μόλις 19 σελίδες και το τέταρτο (το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου) απο 137 σελίδες. Ευνόητο πως στους παραπάνω αριθμούς, δεν περιλαμβάνονται τα περιεχόμενα. Η θεωρία του βιβλίου υπάρχει μόνο στα 3 πρώτα μέρη (161 σελίδες). Το τέταρτο μέρος (το οποίο όπως είπαμε έιναι και το μεγαλύτερο του βιβλίου), το οποιό καταλαμβάνει 137 σελίδες του συνολικού βιβλίου, δεν είναι θεωρία, αλλά ούτε και «ασκησούλες», αλλά επιλογές (ως επι το πλείστον) απο το «Αναστασιματάριο» και μάλιστα μόνο του συντόμου μέρους του!

Δηλαδή με άλλα λόγια, πλήρωσα ένα βιβλίο για το οποίο αφενός οι μισές σχεδόν σελίδες του περιέχουν κείμενα ενός βιβλίου (Αναστασιματάριο) το οποίο ήδη έχω (αλήθεια πως μαθαίνει Βυζαντινή μουσική χωρίς να έχει ήδη αγοράσει το «Αναστασιματάριον»; ) και αφετέρου, τα κείμενά του είναι μόνο απο το «σύντομο Αναστασιματάριο» δηλαδή επιπέδου α'τάξης. Το μισο σχεδόν λοιπόν βιβλίο αγοράστηκε τσάμπα. Πέρα απο αυτό, αναφέρω και τις 20 σελίδες «γενικών ασκήσεων εξάσκησης» στο τέλος του πρώτου μέρους (δεν κάνω λόγο για τις ασκησούλες εμπέδωσης στο τέλος κάθε κεφαλαίου διότι τις θεωρώ προφανώς απαραίτητες).

Να κάνω λόγο φυσικά και για την απουσία ψηφιακών αρχείων για τα κομμάτια/ασκήσεις του βιβλίου. Μπορεί να ακούγεται αυτό «πολυτέλεια» αλλά αρέσει δεν αρέσει, ζούμε σε μια εποχή προόδου και η τεχνολογία αποδεδειγμένα μας έχει βοηθήσει σε πολλά όσο αφορά την εκμάθησή της μουσικής γενικά. Την βοήθειά της ειδικότερα στην εκμάθηση της Β. Μ για την οποία και γίνεται λόγος, την θεωρώ απαραίτητη ειδικά όταν μιλάμε για εποχή 2015.


//Τέλος να αναφέρουμε και την πολύ υψηλή τιμή του βιβλίου, η οποία αν θυμάμαι καλά είναι (μόνο για το βιβλίο) 50+ ευρώ. Λέω μόνο, διότι το βιβλίο θα έρθει σε εσάς ύστερα απο τηλεφωνική παραγγελία απο την Κρήτη. Οπότε υπολογίστε ταχυδρομικά περιπου 20+ ευρώ επιπλέον (σε περίπτωση προφανώς που δεν μένετε Κρήτη).

Το site κάνει λόγο και για «ειδικές» τιμές για σπουδαστές Σχολών Βυζαντινής μουσικής. Η «προσφορά» αυτή βέβαια είναι ανακριβής· οι «ειδικές» τιμές αφορούν μόνο τους σπουδαστές της συγκεκριμένης εκεί σχολής Β.Μ και όχι γενικά όλων των σχολών Β. Μ.


Εν κατακλείδι νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ότι πιάστηκα «κορόίδο» και δηλώνω μετανιωμένος για την αγορά του. Ύστερα κιόλας απο την αγορά αντίστοιχου βιβλίου του Αβραάμ Ευθυμιάδη (το οποίο κοστίζει τα ίδια λεφτά και αποτελείται απο τριπλάσιο όγκο), δεν ξέρω που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο. Η ευχάριστη και σχετικά αρκετά αναλυτική θεωρία, καθώς και το τσουχτερό ποσό που δαπάνησα για το βιβλίο, αποτελούν τους μοναδικούς λόγους που δεν το έχω σουτάρει στο καλάθι των αχρήστων.

Επιγραμματικά αναφέρω τα + και τα - του βιβλίου. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα «ζυγίσει» και να αποφασίσει αν θα προβεί σε αγορά ή όχι.

Συν:
-Ευχάριστα «ξεδιπλωμένη» θεωρία και αρκετά αναλυτική σε σχέση με άλλα βιβλία του είδους. Αρκετά φιλικό.

Μείον:
-Αντιαισθητικά φύλλα.
-Κακή εκτύπωση σε πολλά σημεία, ερασιτεχνικό αποτέλεσμα.
-Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι «τσάμπα αγορά» αφού περιλαμβάνει για μουσικά κείμενα επιλογές κυρίως απο το γνωστότατο (και αν όχι αγορασμένο απο όλους) «Αναστασιματάριον», και οι επιλογές αυτές αφορούν μόνο το σύντομο μέρος αυτού.
-Απουσία ψηφιακών αρχείων.
-Υψηλή τιμή.
 
Last edited:
Top