Πρόκειται για ερμηνεία του οκταήχου μαθήματος «Θεοτόκε Παρθένε» του Πέτρου Μπερεκέτου από τον πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Παναγιωτίδη. Η ηχογράφηση έλαβε χώρα εν είδει μαθήματος και προέρχεται από τα αρχεία των αειμνήστων Φραγκίσκου Μανιάτη και Δημητρίου Ιωαννίδη. Το παρατιθέμενο κείμενο είναι πιστή αντιγραφή της εκδόσεως του Γεωργίου Πρωγάκη από τον φίλο κ. Βασίλειο Μαυράγκανο, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση!
Είναι αμφίβολο αν ο ψάλλων είχε μπροστά του μουσικό κείμενο, καθώς δεν υπακούει απολύτως στις εναλλαγές των συλλαβών, παραλείπει μια γραμμή στο κράτημα του λεγέτου και παραλλάσσει μια θέση στον 8ο πόδα. Εν τούτοις, απολαμβάνουμε μια εκφραστικότατη απόδοση των θέσεων του μαθήματος, με πολλή δημιουργική φαντασία, διατηρώντας το εκκλησιαστικό ύφος και δημιουργώντας κλίμα κατανύξεως.
Παρατηρήσεις:
- Προτιμήθηκε η παράθεση του κλασικού κειμένου ως σπουδή στον τρόπο αναλύσεως του Παναγιωτίδη. Άλλωστε, οι διάφορες σωζόμενες εκτελέσεις του έχουν διαφορές μεταξύ τους, οπότε μια αναλυτική καταγραφή θα ήταν αρκετά μονοσήμαντη σε σχέση με τον πλούτο της ερμηνευτικής του δεινότητος.
- Τα κρατήματα του α΄ και του γ΄ ποδός τα καταλήγει με θέσεις του ιδίου ήχου, χωρίς μετάβαση προς τους επόμενους. Αυτό συνηθίζεται όταν ψάλλονται μεμονωμένα οι πόδες και όχι ως σύνολο. Για τον α' ήχο, παρατίθεται γραφή που ο κ. Δεβρελής αποδίδει στον Κωνσταντίνο Πρίγγο, ενώ για τον γ΄ χρησιμοποιήθηκε η κατάληξη από το κείμενο του Παναγιωτίδη για τη χορωδιακή εκτέλεση της Βυζαντινής Συμφωνίας (1955).
- Από τη συγκεκριμένη εγγραφή απουσιάζει το ποιητικό κείμενο του γ' ποδός, αλλά υπάρχει το κράτημά του. Δε θέλησα να παραθέσω πλήρες το μέλος από άλλη σωζόμενη εγγραφή, καθώς είναι σε άλλη τονικότητα και με άλλη ένταση φωνής, οπότε δε θα έδενε με την υπόλοιπη ηχογράφηση.
- Τα κρατήματα αποδίδονται σε ρυθμό 3ημο. Ο φιλόλογος και μουσικός ερευνητής κ. Μανόλης Χατζηγιακουμής, στο φυλλάδιο που συνοδεύει δίσκο που εξέδωσε με το «Θεοτόκε Παρθένε» του Μπερεκέτου κατ' εκτέλεσιν του Θρασυβούλου Στανίτσα, θεωρεί ότι πρέπει να σχολιαστεί «η εκτέλεση των Κρατημάτων σε τρίσημο χρόνο (ο “διπλούς αναλελυμένος” των παλαιών Θεωρητικών). Πρόκειται για μια παράδοση της Πόλης, πιθανότατα νεωτερική. Να σημειωθεί πάντως ότι σε τρίσημο χρόνο εκτελείται το Κράτημα και στο αρχαίο λειτουργικό μέλος Άνωθεν οι προφήται [...] Η διαφοροποίηση αυτή του χρόνου (δίσημος στο Κείμενο - τρίσημος στο Κράτημα) καθιστά το μέλος εύστροφο, ρυθμικά πεποικιλμένο και, για τον κοινό ακροατή, ασφαλώς περισσότερο ευχάριστο».
- Σχετικά με την ερμηνεία του στίχου «Και ευλογημένος», παρατηρεί πάλι ο κ. Χατζηγιακουμής στο προαναφερθέν φυλλάδιο ότι πρέπει να σχολιαστεί «ο ειδικός τρόπος εκφοράς του πλ α'. Δηλαδή η αργή χρονική αγωγή, επίσης η εκτεταμένη, και ελεύθερη, μελισματική ανάπτυξη του Κειμένου (λιγότερο του Κρατήματος). Η παρατήρηση αφορά και στην κανονική εκτέλεση του στίχου μέσα στο σύνολο μέλος και στην συμπληρωματική του καταγραφή (όπως επανεκτελείται στο τέλος, μάλιστα σε ψηλότερη βάση). Φαίνεται ότι ο στίχος του πλ α' πρέπει να είχε και μιαν αυτόνομη (από το σύνολο μέλος) ειδική ψαλτική χρήση, το πιθανότερο εξωλειτουργική (όπως π.χ. οι Καλοφωνικοί Ειρμοί, με τους οποίους ίσως συμφυρόταν). Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ερμηνευτική του παρέκκλιση».
Παρακάτω παρατίθεται η δακτυλογράφηση του μέλους από το Βασίλη Μαυράγκανο, τον οποίο ευχαριστώ θερμότατα για την πρόθυμη ανταπόκρισή του, καθώς και η πλήρης ηχογράφηση σε μορφή mp3.
Attachments
-
ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ-Π.ΜΠΕΡΕΚΕΤΟΥ.pdf515 KB · Views: 63
-
01-Theotoke Parthene (a').mp39.6 MB · Views: 50
-
02-Xaire Kexaritwmenh (legetos).mp37 MB · Views: 37
-
03-Maria o Kyrios meta soy (g').mp34.8 MB · Views: 35
-
04-Eyloghmenh sy en gynaiksi (d').mp310.3 MB · Views: 30
-
05-Kai eyloghmenos (pl.a').mp313.6 MB · Views: 29
-
06-O karpos ths koilias soy (pl.b').mp310.5 MB · Views: 31
-
07-Oti Swthra etekes (barys).mp311.7 MB · Views: 34
-
08-Twn psyxwn hmwn (pl.d' & a').mp315.7 MB · Views: 33