Η Πατριαρχική Επιτροπή του 1887 (Κωνσταντινούπολη)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Στο βιβλίο Γεωργίου Δ. Καμαράδου-Βυζαντίου, Βιογραφία Νήλεως Καμαράδου, μουσικοδιδασκάλου. Αθήνα 1976 αναφέρεται η σύσταση Πατριαρχικής Μουσικής Επιτροπής το 1887 χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα ο σκοπός των εργασιών της. Προφανώς για να συνεχίσει το έργο της Πατριαρχικής Επιτροπής του 1881-83. Μέλος της επιτροπής αυτής αναφέρεται ο Νηλεύς Καμαράδος. Ο Νηλεύς εργαζόταν εκείνη την περίοδο στο σχεδιασμό οργάνου απόδοσης των Βυζαντινών διαστημάτων με όνομα «Παναρμόνιον» (το οποίο τελικά κατασκεύασε ο Ψάχος πολλά χρόνια αργότερα με το ίδιο όνομα).

Γνωρίζει κανείς περισσότερα για την Πατριαρχική αυτή επιτροπή; Φαίνεται γενικά οτι τα μουσικά πράγματα δεν διευθετήθηκαν το 1881-83 και για αυτό χρειάστηκε η επιτροπή του 1887 και αργότερα η Επιτροπή του 1895 (Κωνσταντινούπολη) και ακόμα αργότερα η εν πολλοίς άγνωστη Πατριαρχική Επιτροπή του 1914 για την οποία θα ανοίξω άλλο θέμα.
 
#2
Επισυνάπτω σε μορφή DOCK PDF και png τρεις σελίδες της Εκκλησιαστικής Αλήθειας του 1887; (Μάλλον 1888).
Ο πατέρας μου, που είχε φωτοτυπήσει το θέμα, μάλλον έκανε λάθος στην ημερομηνία της δημοσιεύσεως γράφοντας 18-11-1887 ενώ στο τέλος του άρθρου με τις υπογραφές των συμμετασχόντων αναγράφεται χρονολογία 27-01-1888.
Πρόκειται μάλλον για σκόρπια φύλλα και βλέποντας μια πρώτη σελίδα νόμισε ότι το θέμα είχε την ίδια ημερομηνία.
Από την στοίχιση του κειμένου και των στηλών φαίνεται ότι ο πατέρας μου δούλεψε ψαλίδι και έκανε κολάζ. Στις φωτοτυπίες που έχω φαίνονται κάθετες γραμμές-σκιές που κατά τη σάρωση τις έσβησα.
Σε κάποια σημεία δεν φαίνεται καλά το κείμενο αλλά από τα συμφραζόμενα βγαίνει άνετα νόημα.
Το pdf δεν είναι καλής ποιότητας, οπότε αν κανείς θέλει και μπορεί ας το βελτιώσει.
Ευχαριστώ
ΝΓ
ΥΓ Η κόκκινη επικεφαλίδα είναι προσθήκη δική μου, αντιγραφή της ιδιόχειρης του πατέρα μου... Εγώ έγραψα «ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ» το «ΕΚ» πού πήγε;:D
 

Attachments

Top