[Ψάχνω] Ηχογράφηση Θεσσαλονικέων Ιεροψαλτών παρόντος του Κωνσταντίνου Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Στο μήνυμα αυτό, ο Βασίλης ο Ζάχαρης μας παρέθεσε μια πολύτιμη ηχογράφηση από το αρχείο του μακαριστού Βαγγέλη Λιναρδάκη, το «Ήδη βάπτεται κάλαμος», ψαλλόμενο από τους Θεσσαλονικείς ιεροψάλτες Αθάνασιο Παναγιωτίδη, Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Αθάνασιο Καραμάνη και Χαρίλαο Ταλιαδώρο παρόντος του Κωνσταντίνου Πρίγγου, ο οποίος προλογίζει. Μας γράφει συγκεκριμένα:

Στις αρχες της δεκαετιας του 1950 , ο Κ.Πριγγος βρεθηκε στην Θεσσαλονικη .Εκει συνευρεθη σε καποιο δωματιο με τους πρωτοψαλτες Αθανασιο Παναγιωτιδη , Χρυσανθο Θεοδοσοπουλο , Αθανασιο Καραμανη και Χαριλαο Ταλιαδωρο . Εκει εψαλλησαν διαφορα . Επισυναπτω το ''Ηδη βαπτεται'' το οποιο συνεψαλλαν οι τεσσερεις Θεσσαλονικεις πρωτοψαλτες , ακουωντος του Πριγγου .

Την ηχογράφηση αυτή χρόνια τώρα την αναζητώ. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου μια σελίδα με περιεχόμενα μάλλον αυτής (αν δηλαδή δεν πρόκειται για κανένα κολλάζ). Αρχίζει με ένα μέλος του Χατζημάρκου, που δε νομίζω να συμμετείχε, καθώς άλλο μέλος απ' αυτόν δεν ψάλλεται, ούτε συμμετέχει στα από κοινού ψαλλόμενα. Η λίστα αυτή είναι η ακόλουθη:

ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: Άξιον εστίν πλ. β'
ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ: Δύναμις Κορώνη
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ: Δύναμις Παλάση, Εν ταις λαμπρότησι, Έρραναν μύρα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: Σε υμνούμεν β'
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ: Άξιον εστίν β'
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: Πάντων προστατεύεις, Η αμαρτωλός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ - ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ: Ήδη βάπτεται
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: Ο της ψυχής

Σήμερα μόλις πρόσεξα και κάτι άλλο και το συνδύασα με την ηχογράφηση αυτή. Στην ιστοσελίδα http://psaltiri.org/ του Δημήτρη Λέκκα υπάρχουν κάποια μέλη του Παναγιωτίδη που δεν τα έχω ξανασυναντήσει. Συγκεκριμένα, εδώ, στο 2ο mp3, ακούμε τον Παναγιωτίδη να ψάλλει «Σε υμνούμεν» σε β' και ακολούθως, μαζί με το Χρύσανθο, το ομόηχο «Άξιον εστίν». Προφανώς πρόκειται για το αντίστοιχο τμήμα της παραπάνω ηχογράφησης. Και στο 1ο mp3 της σελίδας που παραπέμπω ψάλλει ο Χρύσανθος, αν και δεν μπορώ να διακρίνω τον συμψάλλοντα. Εκείνο, όμως, έχει άλλη ποιότητα ήχου και μάλλον προέρχεται από άλλη ηχογράφηση. Επίσης, στην ίδια ποιότητα ήχου με τα «Σε υμνούμεν... Άξιον εστίν» και σε αντιστοιχία με την παραπάνω ηχογράφηση είναι και το «Δύναμις» του Παλάση που ανέβηκε εδώ και ψάλλει ο Χρύσανθος (και όχι ο Παναγιωτίδης όπως εσφαλμένα αναγράφεται). Ως επικύρωση των ανωτέρω έρχεται το «Ήδη βάπτεται» που ανέβηκε εδώ, πάλι στην ίδια ποιότητα, του οποίου η εκτέλεση ταυτίζεται με αυτή που γνωρίζαμε ως τώρα, λείπει μόνο ο προλογίζων Πρίγγος.

Άγνωστο είναι, για μένα τουλάχιστον, αν τα μέλη «Πάντων προστατεύεις» και «Η αμαρτωλός» που εμπεριέχονται με αυτή τη σειρά στην 3η επίσημη κασέτα του Παναγιωτίδη προέρχονται από αυτή την ηχογράφηση ή από ηχογράφηση στο σπίτι του Μανιάτη, όπως τα υπόλοιπα της ίδιας κασέτας. Τα διαδεδομένα στο Διαδίκτυο, πάντως, προέρχονται από την επίσημη κασέτα και όχι μέσο που περιέχει ολόκληρη την παρούσα ηχογράφηση, διότι τότε θα υπήρχαν και άλλα άγνωστα μέλη της.

Παρακαλώ, όποιον έχει την ηχογράφηση ή γνωρίζει περαιτέρω στοιχεία, να μας βοηθήσει στην αναζήτησή μας!!! Και αυτά που έχουν ήδη ανεβεί, αξίζει να ψηφιοποιηθούν εκ νέου για να έχουν πληρέστερο ήχο και ίσως καθαρότερο.
 
Top