Ηλίας «Ελ Ρουμί» Σιμωνίδης

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ηλίας "Ελ Ρουμί" Σιμωνίδης Νέο αφιέρωμα στο Αναλόγιον (analogion.com) στον παλαιό Πρωτοψάλτη Αντιοχείας Ηλία Σιμωνίδη (Ελ Ρουμί). Πληροφορίες και ηχογραφήσεις προσέφερε ο Χαλίμ Σάρμπακ με αφορμή συζήτησης στο Αγγλόφωνο μέρος του Ψαλτολογίου στο θέμα How long has Byzantine Music notation been used in Arabic speaking communities?

Όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες ας στείλει. Φαίνεται οτι ο Σιμωνίδης ήταν από τους πιό σημαντικούς ψάλτες στην Αραβία του 20ου αιώνα. Το ύφος και η εκτέλεσή του θυμίζουν τους παλαιούς Κωνσταντινοπολίτες ψάλτες και μάλιστα τους πατριαρχικούς.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το βιβλίο του Φίλιππου Οικονόμου «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία» σ. 314:

Επιφανής πρωτοψάλτης της Δαμασκού. Γεννήθηκε στη Μουταλάσκη της Καισάρειας της Καππαδοκίας το 1900 και το 1907 εγκαταστάθηκε στην Κων/πολη όπου φοίτησε στα Σχολή Βυζ. Μουσικής της Μ. του Γ. Σχολής και είχε καθηγητές τους Κ. Κλάββα, Πολυχρ. Παχείδη, Φώτη Παπαδόπουλο και Ι. Ναυπλιώτη. Διετέλεσε και Κανονάρχης του μετέπειτα άρχοντος Άρχοντα Πρωτοψάλτη Αριστείδη Νικολαΐδη. Διδάχθηκε επίσης θεωρία από τον περίφημο Καθηγητή Ιερέα Θεόδ. Θωΐδη και ιστορία από τον Γεώργ. Παπαδόπουλο, Μέγα Πρωτέκδικο της Μ. του Χ. Ε. Έψαλλε σε διάφορους Ι. Ναούς ως Πρωτοψάλτης και Λαμπαδάριος και το 1923 ανέλαβε, έπειτα από πρόσκληση, Πρωτοψάλτης στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δαμασκό όπου έψαλε επί σειρά ετών.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ο Φίλιππος Οικονόμου τον αναφέρει σαν «Συμεωνίδης Ι. Ηλιού». Το Σιμωνίδης μπορεί εύκολα φαντάζομαι να πρόκειται για αραβική παραφθορά του αρχικού. Όπως και να έχει, πρόκειται για λεπτομέρεια.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Και από εδώ

Συμεωνίδης Ηλιού Ι.

(Μουταλάσκη Καισάρειας 1900). Ονομαστός πρωτοψάλτης Συρίας. Από το 1923 και επί σειρά ετών κρατούσε το δεξιο αναλογιο στον Πατριαρχικο καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμασκού. Προηγουμένως, είχε εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Κων/πολη το 1907 και είχε διδαχτεί τη βυζ. μουσική στη Μεγάλη του Γένους Σχολή (στους δασκάλους του, οι: Πολ. Παχείδης, Φ.Σ. Παπαδόπουλος, Κ. Κλάββας, Ι. Ναυπλιώτης, Θ. Θωίδης, Γ.Ι. Παπαδόπουλος). Έψαλλε σε διάφορους ναούς της Πόλης (συνήθως ως λαμπαδάριος) και για ένα διάστημα διετελεσε κανονάρχης του «άρχοντος πρωτοψάλτου» Αρ. Νικολαΐδη.
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Πάντως με τα λίγα Αραβικά που γνωρίζω, βλέπω στη φωτογραφία να γράφεται: al Ustadh Ilia Simiunid(i)s (ο μαΐστωρ Ηλίας Συμεωνίδης)
[στα Αραβικά δεν υπάρχει γράμμα -ε-, αντ' αυτού μπορεί να γραφεί το γράμμα ya=i ή y (ελλ. γι, γάμμα ελαφρώς ουρανικοποιημένο) ή να μή γραφεί καθόλου το ε ή το ι,, όπως εδώ στην κατάληξη. Και ο κ. Μάρκελλος έτσι τον γράφει σε τούτο το θρέντ]
Νομίζω μπορεί να χαρεί ο φίλος μας ο Χάρης
:)
[ο Κων/νος Σιμωνίδης ήταν ένας διάσημος παραχαράκτης χειρογράφων. https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Σιμωνίδης]
 

Diogenes

Νέο μέλος
Στο πολύ σημαντικό αυτό άρθρο γράφει ότι έμαθε την Ψαλτική στην Κωνσταντινούπολη μάλλον από τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη:
Έβαλα στο google translate την ανωτέρω ιστοσελίδα. Ιδού η αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά:
https://josephzeitoun-com.translate...l=auto&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
 
Top