Εωθινά Δοξαστικά Γεωργίου Ραιδεστηνού

Από το πρόσφατα εκδοθέν Αναστασιματάριο του μακαριστού διδασκάλου Γεωργίου Ραιδεστηνού,
παραθέτουμε το δεύτερο και εκτενέστερο Δ' Εωθινό Δοξαστικό.
Η ηχογράφηση προέρχεται από κινητό και πραγματοποιήθηκε στις 07/12/2014 στην
Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας Γουμενίσσης.

Ψάλλουν οι: π. Ραφαήλ, Κώστας και Χαράλαμπος Χαρτοματσίδης, π. Παντελεήμων Θωμόπουλος.
 

Attachments

  • Εωθινόν Δ΄ Γ. Ραιδεστηνού (το εκτενέστερο) 7 Δεκ. 2014.mp3
    6.5 MB · Views: 130
  • Like
Reactions: tzo

zaxarias

Μέλος
Από ηχογράφηση που έγινε στην Ι. Μονή Αγ. Ραφαήλ Γρίβας την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, παραθέτουμε το Η΄Εωθινό δοξαστικό σε μέλος Γεωργίου Ραιδεστηνού του β΄, Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (1871-1875). Ψάλλει ο π. Ραφαήλ Γκουρβέλος, ο π. Παντελεήμων Θωμόπουλος και ο Κώστας Χαρτοματσίδης.

Το συγκεκριμένο δοξαστικό είναι η δεύτερη εναλλακτική μελοποίηση του Η΄Εωθινού που παρουσιάζει ο Ραιδεστηνός στο ωραιότατο Αναστασιματάριό του, που εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον σεβαστό δάσκαλο και εκδότη Χαράλαμπο Καρακατσάνη, μόλις το 2012.

Η ηχογράφηση είναι πρόχειρη και χαμηλής ποιότητας ήχου από ταπεινό δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι. Παρόλα αυτά διαζωγραφίζεται επαρκώς η μελουργική δεινότητα του αοιδίμου Πρωτοψάλτου, και ο κατ' έννοιαν τονισμός του ποιητικού κειμένου.

 

Attachments

  • Κυριακή 4-1-15 Εωθινό Η' Ραιδεστηνού.mp3
    8 MB · Views: 84

zaxarias

Μέλος
Χαίρετε!
Παραθέτουμε το Α' Εωθινό σε μέλος Γεωργίου Ραιδεστηνού, Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (1871-1875), στην δεύτερη εναλλακτική μελοποίηση του εν λόγω εωθινού.
Ψάλλει ο π. Ραφαήλ Γκουρβέλος σε ζωντανή ηχογράφηση από την Ι. Μονή αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γρίβας - Γουμενίσσης.
 

Attachments

  • Εωθινόν α΄ Γ. Ραιδεστηνού.mp3
    4.8 MB · Views: 66

zaxarias

Μέλος
Χαίρετε!
Σε συνέχεια των αναρτήσεων των Εωθινών του Γεωργίου Ραιδεστηνού παραθέτουμε το Β' Εωθινόν και συγκεκριμένα την δεύτερη εναλλακτική μελοποιήση που παραθέτει ο Ραιδεστηνός στο Αναστασιματάριό του.
Ψάλλει ο π. Ραφαήλ Γκουρβέλος σε ζωντανή ηχογράφηση από την Ι. Μ. Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γρίβας - Γουμενίσσης. Ισοκρατεί ο λαμπαδάριος της μονής, Χριστόφορος Δαούλκας.
 

Attachments

  • Εωθινόν β΄ Ραιδεστηνού (αργόν) 30-8-2015.mp3
    12.5 MB · Views: 74

zaxarias

Μέλος
Χαίρετε!

Σε συνέχεια των παραπάνω αναρτήσεων, παραθέτουμε το Γ΄ Εωθινό (την αργή εκδοχή) του Γεωργίου Ραιδεστηνού. Είναι φανερό ότι παρόλο το τεχνικομουσικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, παρουσιάζει επίσης και ασυνήθιστες δυσκολίες στην εκτέλεση αλλά και στην ερμηνεία. Συνίσταται λοιπόν όχι τόσο για λειτουργική χρήση, όσο για εκπαιδευτική εξάσκηση.
Μια τέτοια εκπαιδευτική προσέγγιση (μέλος και ισοκράτημα) και μόνο, αποτελεί η εκτέλεση αυτού του Εωθινού από τον π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Της Μαγδαληνης Ραιδεστηνού.mp3
    18.9 MB · Views: 75
  • Like
Reactions: tzo

zaxarias

Μέλος
Χαίρετε!
Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις των Εωθινών δοξαστικών του Γεωργίου Ραιδεστηνού και παραθέτουμε αυτή την φορά το Ε' Εωθινό, στην δεύτερη και πάλι εκδοχή του που είναι και η πιο αργή από τις δύο, σε ζωντανή ηχογράφηση από την Ι. Μονή αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης, Γρίβας - Γουμενίσσης.
Ψάλλει ο π. Ραφαήλ Γκουρβέλος και ισοκρατεί ο Χριστόφορος Δαούλκας, λαμπαδάριος της μονής.
 

Attachments

  • Εωθινόν Ε΄ Ραιδεστηνού 20-9-2015.mp3
    16.9 MB · Views: 51

zaxarias

Μέλος
Χαίρετε και καλή εβδομάδα!

Ολοκληρώνουμε την ανάρτηση των Εωθινών από το Αναστασιματάριον του Γεωργίου Ραιδεστηνού. Επιλέξαμε να αναρτήσουμε μόνον τα εωθινά στα οποία παραθέτει δύο εκδοχές, μια σύντομη η οποία είναι ερμηνεία της μελοποίησης του Πέτρου και μία αργότερη, η οποία παρουσιάζει μεγαλύτερο μουσικολογικό ενδιαφέρον.
Αυτός ο κύκλος κλείνει λοιπόν με την ανάρτηση και της αργής εκδοχής του Στ' Εωθινού σε ερμηνεία του π. Ραφαήλ Γκουρβέλου.

Καλή ακρόαση!
 

Attachments

  • Εωθινόν στ΄ Ραιδεστηνού αργόν 27-9-2015.mp3
    19.9 MB · Views: 42
Top