Ευάγγελος Γκίκας-Βιβλίο με παραδοσιακά τραγούδια

aposto

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοι φιλοι του psaltologion με μεγαλη χαρα παραθετω την επιστολη που εγραφη απο τον Αρχοντα Μουσικοδιδασκαλο της Μεγαλης του Χριστου Εκκλησιας κ.Θεοδωρο Βασιλικο η οποια θα διατεθει στο βιβλιο που ετοιμαζει ο Πρωτοψαλτης και Καθηγητης Βυζαντινης και Ευρωπαικης Μουσικης κ.Ευαγγελος Γκικας με τραγουδια απο ολες τις περιοχες της Ελλαδος με Βυζαντινη σημειογραφια.Το εν λογω βιβλιο με τα παραδοσιακα τραγουδια θα κυκλοφορησει λιαν συντομως.
Ευχαριστω πρωτα σαν Αποστολης τον Αρχοντα κ.Θεοδωρο Βασιλικο για τα εγκαρδια λογια του κ την αναφορα του τοσο στον Βαγγελη Γκικα οσο κ για το βιβλιο.
Του ευχομαστε απο καρδιας ετη πολλα κ παντα με υγεια.

Θεοδωρος Βασιλικος

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΡΧΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ --------------------------------------------------------------
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΚΙΚΑ.
Ο Ευάγγελος Γκίκας-άξιος Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής-υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης μου-άξιος μαθητής μου-και ένα από τα πολυτιμότερα μέλη των κατά καιρούς χορωδιών μου! Καλλικέλαδος «μονοφωνάρης» πάντα ξεχώριζε και ξεχωρίζει ανά το πανελλήνιο αλλά και έξω από αυτό διότι πώς να το κάνουμε ο άνθρωπος είναι πολυτάλαντος! Και το λέγω αυτό διότι από ετών ασχολήθηκε και ασχολείται με την συλλογή παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών-Κρήτης-Μακεδονίας-Ηπείρου-Αιγαίου-Μικράς Ασίας-μηδέ του Γάμου-και με πολλά άλλα διάφορα-τα οποία τα καταγράφει με την Βυζαντινή σημειογραφία και ήδη σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουν σε ένα τόμο. Μια εργασία άκρως σημαντική διότι θα παραμείνει καταγεγραμμένη δια να την γνωρίσουν οι επερχόμενες γενεές-άρα ιστορική! Μέσα στην όλη εργασία του συμπεριλαμβάνεται και ένα μέρος από το δημώδες μουσικό έργον του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με το γενικό τίτλο οι «Σειρήνες» (όπου το επί μέρους κομμάτι με τίτλο «ΘΕΟΣΚΟΤΙΝΟ ΠΕΛΑΓΟ»και άλλα δυο ακόμη-είχα την τιμή να μου αναθέσει ο συνθέτης-ώστε να το ερμηνεύσει η ελαχιστότητα μου.) Θαυμασμός συγκίνηση και έπαινος με διακατέχει για τον Ευάγγελο Γκίκα τον άξιο μαθητή μου που όσοι τον ακούουν και θα τον διαβάζουν δεν μπορεί παρά να ευφραίνονται καθ΄οιονδήποτε τρόπο!
Μάϊος 2014.

Παρεθεσα την εν λογω επιστολη με την αδεια του ιδιου του Αρχοντος κ.Θεοδωρου Βασιλικου για τον Ευαγγελο Γκικα.
 

iordanis

Μέλος
Χαιρετώ όλους τους φίλους του Ψαλτολογίου.

Ειχα ακούσει πως ο κ.Γκίκας έχει προς έκδοση βιβλίο με δημοτικά τραγούδια γραμμένα σε βυζαντινή παρασημαντική. Γνωρίζει κάποιος τι έχει γίνει με αυτή την έκδοση του βιβλίου; Πότε θα είναι έτοιμη;

Ευχαριστώ πολύ!
 
Last edited:
Top