Εσπερινός Κοιμήσεως Θεοτόκου (15 Αυγούστου)

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
#1
Από έναν πανηγυρικό εσπερινό Δεκαπενταύγουστου, όπου έψαλε ο Παναγιωτίδης με πολλούς άλλους μαζί, ανεβάζω όλα τα μαθήματα εκτός από τα απόστιχα, γιατί δεν υπάρχουν στην κασσέτα που είχα. Η ηχογράφηση είναι δυστυχώς σε κακή κατάσταση, αλλά τουλάχιστον μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το μεγαλείο της εκτέλεσης.
 

Attachments

#2
Ανεβάζω ολόκληρη σχεδόν την ηχογράφηση δεξιού-αριστερού (στα απόστιχα έπεσε μάχαιρα!) σε λίγο καλύτερη ποιότητα, προσφορά του ανθρώπου που έκανε την ηχογράφηση του κ.Μιχάλη Παπασάββα, τον οποίο ευχαριστούμε!
 

Attachments

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#3
Την ίδια ηχογράφηση έχει ο κ. Δεβρελής στη σειρά των ηχογραφήσεών του, δεν αναφέρει όμως κάτι για το όνομα του Παναγιωτίδη. Μου κίνησε την περιέργεια, καθώς η φωνή του Παναγιωτίδη δεν ακούγεται πουθενά καθαρά και μόνο στα πολλαπλά «Κύριε ελέησον» της Αρτοκλασίας θα πιθανολογούσα ότι είναι αυτός, ενώ η φωνή του κ. Δεβρελή δεσπόζει σε ολόκληρη την εγγραφή. Ρώτησα σήμερα το δάσκαλο σχετικά και μου είπε ότι, ήταν μεν όλοι οι μαθητές του Παναγιωτίδη, δηλ. αυτός, ο Κωνσταντίνος Γουλέτης (γνωστός ως «Τσίφτης»), ο Σωκράτης Τσάπας κ.α., όμως ο δάσκαλός τους έλλειπε. Πήγαν στο Πανηγύρη της Παναγίας Φανερωμένης, όπου ο ψάλτης του Ναού, ονόματι Νικηφόρος (το επώνυμο δεν το θυμόταν), παραχώρησε στον κ. Δεβρελή τη θέση του και έψαλαν εν χορώ. Αυτός ο Νικηφόρος ήταν ο Πρωτοψάλτης του Ναού μετά τον Παναγιωτίδη και το Φωτόπουλο. Αν και δεν ήταν ανάμεσά τους ο Παναγιωτίδης, το άκουσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που δημιουργούσε ο Παναγιωτίδης όταν έψαλλε με μαθητές του εν χορώ, καθώς και τα μέλη ήταν κατά την προφορά του. Τα κείμενα της Ακολουθίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μπορεί κανείς να τα βρει στον τόμο του κ. Δεβρελή «Εγκόλπιον».

Η αλήθεια είναι πως προβληματίζομαι εντόνως. Από την άλλη, εάν 23-8 ήταν Δευτέρα, όπως φαίνεται από το Προκείμενο στην ηχογράφηση του Εσπερινού του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και ταιριάζει και με το έτος 1971, είναι φυσικό 22-8 να είναι Κυριακή, όπως τεκμαίρεται με το Προκείμενο της παρούσας ηχογράφησης, οπότε τα στοιχεία ταιριάζουν. Είναι και ότι τα τελευταία αρχεία προέρχονται από το αρχείο του ανθρώπου που έκανε την ηχογράφηση, οπότε έχει έτι μεγαλύτερο κύρος ο λόγος του.

Δεν ξέρω, μπερδεύτηκα! Εσείς ακούτε μέσα στην ηχογράφηση αυτή τον Παναγιωτίδη;
 
Last edited:
Top