philoctetes
Νέο μέλος
Τελικα δεν απαντηθηκε συγκεκριμενα. ποια ειναι η διδακτεα υλη του διπλωματος? υπαρχει συγκεκριμενη υλη?
Τελικα δεν απαντηθηκε συγκεκριμενα. ποια ειναι η διδακτεα υλη του διπλωματος? υπαρχει συγκεκριμενη υλη?
Μου άρεσε αυτό "τα πτυχία και τα διπλώματα πρέπει να δίνονται μόνο σε αυτούς που τα αξίζουν ,αφού πρώτα περάσουν από σοβαρή και λεπτομερή εξέταση " . Να σκεφτείτε όλοι έχουν πτυχίο με ΑΡΙΣΤΑ ...κανείς δεν έχει πτυχίο με άλλη βαθμολογία...ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ!!!Παλιότερα με το δίπλωμα Β.Μ, μπορούσες να διοριστείς καθηγητής μουσικής στο δημόσιο σχολείο, όταν δεν είχαν ιδρυθεί ακόμα οι σχολές Μουσικολογίας δηλδ γύρω στο 1990. Αυτός ο νόμος ίσχυσε για καναδυό χρόνια. Γνωρίζω κάποιους που κατάφεραν και μπήκαν και σήμερα κοντεύουν κοντά 30 χρόνια στο δημόσιο σχολείο. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα όμως κάποιος που έχει πτυχίο ή δίπλωμα μπορεί να πάρει θέση σε ένα Ωδείο και αν μεν είναι καλός ο.κ ,κάνει έργο, αν όμως είναι ....................... ,που δυστυχώς είναι πολλοί τέτοιοι αυτοί που κατάφεραν έρποντας να πάρουν θέσεις δασκάλου Β Μουσικής , τότε δυστυχώς διαφθείρουν την Δαμασκηνού τέχνη ασυστόλως και ανεμποδίστως. Το ανέφερα και παραπάνω,τα πτυχία και τα διπλώματα πρέπει να δίνονται μόνο σε αυτούς που τα αξίζουν ,αφού πρώτα περάσουν από σοβαρή και λεπτομερή εξέταση. Στους άλλους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ( πτυχίου ή διπλώματος) ας τους δίνεται ένα πτυχίο ιεροψάλτου χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν. Αν θέλουμε και ενδιαφερόμαστε να σταματήσει ο κατήφορος που έχει πάρει η Βυζαντινή μας Μουσική θα πρέπει να δούμε τα πράγματα σοβαρά . Δεν μπορεί " ψάλτες" που έχουν πτυχία και διπλώματα να μην λένε σωστά αργές δοξολογίες, πολυελέους ή να μην ξέρουν την έκταση της φωνής τους και πως θα πάρουν σωστά τη βάση του ύμνου που πρόκειται να ψάλλουν ή και ακόμα χειρότερα να μην μπορούν να εκφράσουν σωστά τα διαστήματα. Τέτοιες περιπτώσεις έχω συναντήσει πολλές γι αυτό τις αναφέρω , και λές " αυτός ο άνθρωπος έχει πάρει πτυχίο ; ποιος του το έδωσε ο μπακάλης ; " Το δε χειρότερο είναι ότι αυτοί οι τύποι φιλοδοξούν και επιδιώκουν να κάνουν και το δάσκαλο.
Δεν γνωρίζω αν μοριοδοτείται στον ΑΣΕΠ, ξέρω όμως ότι στους διορισμένους δίνει κάποια μόρια στα προσόντα του για αξιολόγηση.Εξακολουθεί να έχει ένα δίπλωμα βυζαντινής μουσικής κάποια ουσιαστική συμβολή στο διορισμό στο δημόσιο;
Δηλαδή συγκριτικά με το πλήθος των διπλωματούχων που παράγονται νομίζω πως το 99% δεν έχει καμιά ελπίδα να το αξιοποιήσει.
Αυτό πράγματι είναι αξιοθαύμαστο , όμως για να δείτε τη διαφορά των παλαιοτέρων θα παραθέσω στην υπομονή σας δύο περιπτώσεις όπου ήμουν παρών . Πήρα δίπλωμα από τον τέως Λαμπαδάριο της ΜΧΕ Ελευθέριο Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη, στις εξετάσεις ήταν και ένας μαθητής του Γεωργιάδη που τον είχε μαζί του στο αναλόγιο από μικρό παιδί. Δεν τα είπε και τόσο καλά και ο Δάσκαλος του έβαλε " Λίαν καλώς" ,εμένα μου έβαλε άριστα γιατί πράγματι τα είχα πολύ καλά διαβασμένα και τα απέδωσα χωρίς κανένα λάθος . Μάλιστα ο άλλος θύμωσε και έκανε παράπονα στο δάσκαλο και ο Γεωργιάδης του είπε με αυτό το χιουμοριστικό ύφος που τον διέκρινε " Τα παράπονα σου στο Δήμαρχο" σαν να του έλεγε ότι κι αυτό που πήρες πολύ σου είναι. Ο δε Ταλιαδώρος -Χρύσανθος - Πασχαλίδης και Παπαλεξίου σε κάποιον μαθητή που τα δεν τα είπε καλά του είπε ο αείμνηστος Ταλιαδώρος , που δεν μάσαγε τα λόγια του ούτε κοίταζε να τα οικονομίσει από τα πτυχία και τα διπλώματα " Αγόρι μου εσύ το εκτέλεσες πραγματικά το μάθημα, Έλα πάλι το Σεπτέμβρη διαβασμένος και αν το πεις πάλι έτσι θα κάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα παρέα" Ήταν όμως άλλες εποχές τότε δεν ήταν η εποχή της άνεσης της κολακείας της τεμπελιάς και του δε βαριέσαι ! όχι ότι δεν υπήρχαν κι αυτά αλλά δεν ήταν ο κανόνας.Να σκεφτείτε όλοι έχουν πτυχίο με ΑΡΙΣΤΑ ...κανείς δεν έχει πτυχίο με άλλη βαθμολογία...ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ!!!
μην τα ισοπεδωνετε ολα... υπαρχουν ακομη σχολες και δασκαλοι που δεν μοιραζουν χαρτια και βαθμους ετσι για πλακα, ενδεικτικα αναφερω το Σχολειον Ψαλτικης και την σχολη βυζαντινης μουσικης Αγιας Μαρινας Ιλισίων, οπου για να αποφοιτησεις πρεπει πραγματικα να το αξιζεις...Να σκεφτείτε όλοι έχουν πτυχίο με ΑΡΙΣΤΑ ...κανείς δεν έχει πτυχίο με άλλη βαθμολογία...ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ!!!
Έχετε απόλυτο δίκιο. Τα πτυχία και τα διπλώματα δείχνουν ότι αυτός που τα λαμβάνει κατέχει πλήρως την ύλη, την θεωρία και την πράξη της βυζαντινής μουσικής. Ουσιαστικά ο πτυχιούχος θεωρείται μάλλον είναι Πρωτοψάλτης και είναι υπεύθυνος ώστε να διευθύνει μια ολόκληρη χορωδία με τις δικές του πρακτικές γνώσεις αλλά και ο Διπλωματούχος 7ετης φοίτησης μπορεί να κάνει μάθημα και να πάρει στην πλάτη του πολλά άτομα.Αν όπως λέτε τα πτυχία δίδονται για άλλους λόγους είναι λογικό να μην βγαίνουν σωστοί και καταξιωμένοι ΙεροψάλτεςΤα πτυχία και τα διπλώματα στη Β.Μ είναι μία τραγική ιστορία που ξεκίνησε, τέλος δεκαετίας 80 τότε που προϋπόθεση για να διδάξει κάποιος ακόμα και παραδοσιακό όργανο σε Ωδείο ή Μουσικό σχολείο ήταν το δίπλωμα Β. Μ . Τότε ήταν που γλυκάθηκαν οι δάσκαλοι από το χρήμα και δυστυχώς αυτή η ιστορία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Γι αυτό ευθύνονται αποκλειστικά οι "δάσκαλοι" οι οποίοι είτε λόγω φιλαργυρίας είτε λόγω αδυναμίας δίνουν πτυχία και διπλώματα σε ημιμαθείς. Ξέρετε αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που έχει εκπέσει η ψαλτική τέχνη. Έχω συναντήσει πτυχιούχους η και διπλωματούχους Β.Μ που δεν γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα και απλά μαθήματα . Πως είναι δυνατόν παιδιά 18 ετών να παίρνουν δίπλωμα πότε πρόλαβαν και κάλυψαν την ύλη; κάποιοι δε απ αυτούς είναι και φάλτσοι. Και αναρωτιέμαι αυτός που τους έδωσε δίπλωμα ήταν κουφός ; Όχι βέβαια διότι κάποιους τους γνωρίζω και είναι καλοί ψάλτες άρα η εξήγηση είναι μία, η φιλαργυρία. Ξέρετε η Βυζαντινή Μουσική είναι το μοναδικό είδος μουσικής που αν δεν έχεις καλό δάσκαλο μένεις στάσιμος και μάλιστα γίνεσαι χειρότερος απ αυτόν. Σε όλα τα μουσικά όργανα αν ο δάσκαλος δεν είναι καλός υπάρχει πιθανότητα ο μαθητής να γίνει καλύτερος .Στη βυζαντινή μουσική αυτό είναι αδύνατον ! Ίσως γιατί η Β Μ είναι φωνητική. Επίσης θεωρώ ότι ο σπουδαστής που θέλει να έχει σφαιρική γνώση της Β. Μ δεν πρέπει να είναι κολλημένος σε ένα δάσκαλο αλλά να μαθητεύσει τουλάχιστον σε τρεις τους οποίους όμως θα έχει διαλέξει κατόπιν μεγάλης προσοχής. Αυτά πρέπει να τα δούμε σοβαρά και συγνώμη για την πολυλογία μου.