Επίσημη Τελετή: Η Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO

Diogenes

Νέο μέλος
Απο την ιστοσελίδα: https://www.pemptousia.gr/2020/02/e...tiki-klironomia-tis-anthropotitas-tis-unesco/

19 Φεβρουαρίου 2020​
Tην «ιστορική» εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, επισφραγίζουν, γιορτάζουν και δημοσιοποιούν, με ένα διήμερο Εκδηλώσεων, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).

H διεθνής αναγνώριση της πολιτιστικής αξίας της βυζαντινής μουσικής υπήρξε ένας μεγάλος «εθνικός» στόχος, που έθεσε η Ιεροψαλτική Κοινότητα, προ οκταετίας. Η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) κατά τη 14η ετήσια συνεδρίασή της (9-14 Δεκεμβρίου 2019, Μπογκοτά –Κολομβία) εισάγει και επισήμως, τη Βυζαντινή Μουσική στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

-PNG-χωρις-μμ-1-1024x709.jpg


Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 18:30, σε Επίσημη Τελετή, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα) η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη θα επιδώσει στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ως ανώτατο εκπρόσωπο της εν Ελλάδι Ιεροψαλτικής Κοινότητας, το Αποδεικτικό της εγγραφής στην UNESCO. Οι χορωδίεςτου Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων, με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θηβών με Χοράρχη τον κ. Αντώνη Τσαρουχά και ο «μικρός βυζαντινός χορός» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος με Χοράρχη τον κ. Φώτη Κετσετζή θα πλαισιώσουν μουσικά την τελετή. Θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄. Επίσης θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, η κα Ισμήνη Α. Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Κωνσταντίνος Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, από 6:30π.μ. μέχρι 9:30π.μ., στον Ιερό Ναό ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, ο Γέροντας Εφραίμ θα τελέσει Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνος διακονησάντων την Ψαλτική, κεκοιμημένων Διδασκάλων, Χοραρχών, Πρωτοψαλτών, Λαμπαδαρίων, Μελοποιών και των ευγενών ευεργετών αυτής, με τη συμμετοχή πολυμελών χορών Αρχόντων Ιεροψαλτών και δασκάλων της βυζαντινής μουσικής.

1582146578152.png
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος

Από την Ορεστιάδα, ξεκινούν και πάλι, "οι εργασίες της Ψαλτικής Τέχνης για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά..."

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τον τοπικό Ιεροψαλτικό Σύλλογο, την Κυριακή του Ασώτου, (03) του μηνός Μαρτίου ε.έ., στην αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) Κωνσταντίνος Πολίτης μίλησε για την πορεία της Ψαλτικής Τέχνης στην προοπτική της πολιτιστικής ανάπτυξης και της διαφύλαξής της ως άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Περισσότερα, εδώ, εδώ κι εδώ.
ΥΓ.: αξίζει ν' αναφέρουμε ότι ο πρωτεργάτης για την εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, ήταν ο μακαριστός, πλέον, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Αντ. Αλυγιζάκης, εδώ.
 
Last edited:
Top