Εορτή Αγ. Γεωργίου, Επανωμή Θεσσαλονίκης

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#1
Μία από τις καλύτερες ηχογραφήσεις του κ. Αστερίου Δεβρελή είναι αναμφισβήτητα η Πανήγυρις του Αγ. Γεωργίου που έψαλε στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, όπου τα παλιά τα χρόνια οι φιλόμουσοι της περιοχής συνήθιζαν να καλούν τον Παναγιωτίδη και τον Καραμάνη μαζί. Όταν πλέον οι τελευταίοι άρχισαν να πέφτουν φωνητικά, ξεκίνησαν να καλούν και άλλους ψάλτες, εν οις και τον κ. Δεβρελή. Κατά την Ακολουθία αυτή ήταν παρών και ο Παναγιωτίδης, που όμως είχε χάσει τη φωνή του και παρακολουθούσε έξω από το Ναό. Απ' αυτήν προέρχεται και το μεγαλειώδες «Ανέτειλε το έαρ» που κατέγραψε ο ίδιος ο κ. Δεβρελής από εκτέλεση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου και ανέβασα στο youtube με το κείμενό του. Παρατίθεται παρακάτω, ενώ αξίζει να μπείτε στο αντίστοιχο θέμα και να διαβάσετε το ιστορικό της καταγραφής του μέλους.


Ο κ. Δεβρελής μου είχε πει από καιρό όλες αυτές τις ζωντανές Ακολουθίες να τις ανεβάσουμε, οπότε κι εγώ το κάνω μετά χαράς και συγκίνησης από τις τόσο μεγαλειώδεις εκτελέσεις ενός ψάλτη που, δυστυχώς, δε χαίρει προβολής αντίστοιχης της αξίας του!

Τα μέλη της Ακολουθίας του Αγίου, το Δοξαστικό του Πρίγγου και τα Αναστάσιμα θα τα βρείτε στην έκδοση του κ. Δεβρελή με την Ακολουθία του Αγ. Γεωργίου (1994), όπου έχει καταγράψει τα πάντα και συμπληρώνει με μέλη έντεχνα της Λειτουργίας που έχουν δημοσιευτεί κυρίως στο Μονωδικόν του, εν οις και καταγραφές εκτελέσεων του Παναγιωτίδη. Ακόμη, περιλαμβάνει τα «Τον δεσπότην», «Άνωθεν οι Προφήται» και «Περίζωσαι την ρομφαίαν σου» και άλλες συνθέσεις του κ. Δεβρελή για τη διανομή του Αντιδώρου και όχι μόνον.

Μόνη μου επεξεργασία ήταν στα fades (τα έντονα fades δεν οφείλονται σε εμένα, απλά επειδή και τα fades πολλές φορές κόβονταν πριν ολοκληρωθούν, τα έκανα να σβήνουν μέχρι το μηδέν). Τις συχνότητες δεν τις πείραξα. Θέλει πάντως μια ελαφρά ενίσχυση των πρίμων για να ακουστεί σωστά, κάτι που έκανα στην ανάρτηση του Δοξαστικού στο youtube.
 

Attachments

Top