Εμπειρίες από τον Πατριαρχικό Ναό του Σταμάτη Παπαμανωλάκη

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Έκθαμβος διαπίστωσα προ ολίγων ωρών την ανάρτηση στους διαλόγους της συμβολής 2 ραδιοφωνικών συνεντεύξεων του Κωνσταντινουπολίτη Πρωτοψάλτη κ. Σταμάτη Παπαμανωλάκη στον κ. Δαμαρλάκη. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που συγκρότησε και παρουσίασε σε ομιλία του την πλέον γνωστή βιογραφία του Κωνσταντίνου Πρίγγου που ανέβηκε κι εδώ από το cmkon. Τις εν λόγω συνεντεύξεις θα βρείτε εδώ. Κατεβάστε και ξεζουμίστε τες! Αξίζουν τον κόπο.

Βέβαια, στο τέλος έμεινα με το ερωτηματικό αν υπήρξε και άλλη συνέντευξη, όπως δεσμεύεται ο κ. Παπαμανωλάκης στο τέλος της 2ης συνέντευξης.

Κάπου θα ακούσετε τον κ. Δαμαρλάκη να λέει πως του έδωσε ο Παπανδρέου 80 κασέτες Πρίγγου από τον Ευαγγελισμό (!!!) Τι να γίνεται άραγε αυτό το υλικό και πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτό;
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Χάλκη. Αν μπορέσω να τον ηχογραφήσω θα ανεβάσω συνέντευξη. Πρόκριται για σπουδαία και σημαντική πηγή.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Υπέροχο ντοκουμέντο! Συγκινητικό. Ευχαριστούμε πολύ όλους. Έχει κανείς το μεράκι να μεταγράψει τη συνομιλία σε κείμενο και να την αναρτήσει; Επίσης να κόψει τα ηχητικά παραδείγματα; Άκουσε ακόμα και το Ναυπλιώτη;! Πρόκειται για ζωντανό αρχείο ιστορίας όντως. Όποιος μπορεί να καταγράψει ή να μεταφέρει και άλλες εμπειρίες του θα είναι όφελος για την ψαλτική. Χρήστο, περιμένουμε εναγωνίως! Ανυπομονώ να διαβάσω και το βιβλίο που ετοιμάζει. Προφανώς πρόκειται περί θησαυρού. Είναι άραγε δυνατόν να γίνουν 10-20 ακόμα ραδιοφωνικές εκπομπές-συνεντεύξεις του; Οι αναφορές σε ηχογραφημένη συνομιλία και άλλες κασέτες αποδεικνύουν μάλλον ακόμα τί θησαυροί υπάρχουν απρόσιτοι στην ψαλτική κοινότητα ακόμα.
 
Last edited:

Lakedaimonios

Ευάγγελος Θεοδώρου
Καλημέρα. Καταπληκτικό ντοκουμέντο! Τελειώνοντας την πρώτη συνέντευξη τον ακούμε να ψάλλει σε ηλικία 86 ετών (!) με εκέινο το γεμάτο παράδοση υπέροχο πατριαρχικό ύφος και το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα εντοπίσουμε ηχογραφήσεις αυτού του ανθρώπου! Μήπως υπάρχει κάτι;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Οι αναφορές σε ηχογραφημένη συνομιλία και άλλες κασέτες αποδεικνύουν μάλλον ακόμα τί θησαυροί υπάρχουν απρόσιτοι στην ψαλτική κοινότητα ακόμα.
Εικάζω πως αναφέρεται στην ομιλία που καταγράφηκε και σε βιβλίο και δημοσίευσε το cmkon στο link που παραπέμπω. Έχω την εν λόγω ομιλία, κατά τι κομμένη. Είναι από εκδήλωση προς τιμήν του Πρίγγου όπου έψαλλε και ο εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κων/πόλεως κομμάτια που ειπώθηκαν και στο Ιωβηλαίο του Πρίγγου. Δεν είμαι όμως τώρα Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω αν έχουμε άδεια για την ανάρτηση αυτή.
 

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
...Δεν είμαι όμως τώρα Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω αν έχουμε άδεια για την ανάρτηση αυτή.

Γιάννη, γνωρίζω προσωπικά τον πριγγικότατο κ.Παπαμανωλάκη κ σε διαβεβαιώ πως άδεια δεν χρειάζεται. Όταν επιστρέψεις, ανάλαβέ το.
 
P

ptz

Guest
-Σήμερα άκουσα και ξανάκουσα την συνέντευξη του κυρ Σταμάτη τον οποίο και έχω γνωρίσει.
-Και βέβαια αποτελεί μαζί με δύο-τρείς άλλους τους τελευταίους εναπομείναντες φορείς και μεταδότες του Πριγγαίου ή Ιακωβαίου-και κατ επέκτασιν Πατριαρχικού-ύφους.
-Πέραν των πολλών σπουδαίων αναμνήσεων και γνώσεων που μεταφέρει και που απέκτησε αυτές ζώντας μαζί τους,θέλω να επισημάνω κάτι που δις και τρίς επανέλαβε και με εντυπωσίασε.
-Οτι Δοξαστάριον Ειρμολόγιον και Αναστασιματάριον στον Πατριαρχικό Ναό [υποχρεωτικώς-και ευτυχώς] μάθαιναν από του Πέτρου .Και έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που κάποτε μου είχε πει ο Δάσκαλος κυρ Θρασύβουλος.Οτι ήξερε ΟΛΟ τον Πέτρο απέξω.Και τον έμαθε υποχρεωτικά γιά να σταθεί εκεί.
-Και ακόμη ότι μαθήματα έλεγαν ΜΟΝΟ των μελουργών που είχαν χρηματίσει Πατριαρχικοί οφικιάλοι ψάλτες με εξαίρεση κάποια μέλη του Χουρμουζίου και του Κρητός.Γιά να το σκεφθούμε λίγο αυτό.
-Επίσης ας προβληματισθούμε όλοι γιά το τι λέει και πως το ψάλλει αυτό το τόσο κακοποιημένο στις μέρες μας ''Κέλευσον....ήχος....''.
-Ακούγοντας αυτούς τους ανθρώπους να λένε με αυτή την ιδιόμορφη Πολίτική προφορά,τόσο σπουδαία γιά όσους ενδιαφέρονται,πράγματα, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και πάντα έναν απίστευτο σεβασμό στα κλασικά μέλη που τους μεταλαμπάδευσαν οι Δάσκαλοί τους,μάλλον μελαγχολείς για το ψαλτικό σήμερα..........
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Συγχαρητήρια στον κ. Δαμαρλάκη και στο Διονύσιο για τη δημοσίευση των πολύτιμων αυτών συνεντεύξεων.

Μια άλλη ερώτηση που θα είχε ενδιαφέρον να έχουμε τη γνώμη του κ. Παπαμανωλάκη είναι σχετικά με τα γραφόμενα του Αγγέλου Βουδούρη περί του Πατριαρχικού ναού. Φυσικά πρόκειται για ανθρώπους της ίδιας «σχολής» αλλά και πάλι θα είχε πολύ ενδιαφέρον η κριτική του έργου του Βουδούρη από τους τελευταίους εν ζωή ανθρώπους που έζησαν τον Ναυπλιώτη.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Χάλκη. Αν μπορέσω να τον ηχογραφήσω θα ανεβάσω συνέντευξη. Πρόκριται για σπουδαία και σημαντική πηγή.
Μην τάξεις σ' Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι....
 

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Πρώτη συνέντευξις τοῦ Σταματίου Παπαμανολάκη στὸν Ἰωάννη Δαμαρλάκη, μεταδοθεῖσα στὶς 22/10/2008.

Δευτέρα συνέντευξις τοῦ Σταματίου Παπαμανολάκη στὸν Ἰωάννη Δαμαρλάκη, μεταδοθεῖσα στὶς 29/10/2008.

Τρίτη συνέντευξις τοῦ Σταματίου Παπαμανολάκη στὸν Ἰωάννη Δαμαρλάκη, μεταδοθεῖσα στὶς 5/11/2008.


Βιογραφικὰ στοιχεῖα, μνῆμες ἀπὸ τὴν ψαλτικὴ παράδοσι τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τάξις πατριαρχικοῦ ναοῦ, περὶ τῶν παλαιῶν μουσικοδιδασκάλων, κ.λπ
 
Top