Εκοιμήθη ο Άρχων πρ. Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδας Αστέρης

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής

Αφιέρωμα​

Αφιέρωμα​

Αιωνία η μνήμη!
«Πώς να ξεχάσει κάποιος, αναφέρει ο Παππάς, «τον περίφημο Κιανί Καρατζά, ο οποίος τυφλός, ων, όταν μετά από την απόδοση του ύμνου “Άνωθεν οι Προφήται” από τον άρχοντα στην Αγία Ειρήνη, (σ.σ: χρησιμοποιείται ως χώρος συναυλιών ) έσπευσε να του φιλήσει το χέρι; Αυτό για τους γνωρίζοντες, είναι η ύψιστη ένδειξη τιμής σε καλλιτέχνη και μάλιστα από αντίστοιχο ευρείας φήμης και αποδοχής»».

Αιωνία του η μνήμη,πραγματικός Άρχων πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Διατήρώ άριστες αναμνήσεις από τη συνάντησή μας στην Κάλυμνο, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη όπου και έκαμε το παν, για να μας εξυπηρετήσει,εμένα και την πολυφωνική χορωδια μου,όταν πήγαμε μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να παρουσιάσουμε το Ορατόριό μου " " " Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω".Ο Θεός να τον αναπαύσει τον εξαίρετο πωτοψάλτη και ακλεκτό άνθρωπο.

Εἴπομεν καὶ ὑπὲρ αὐτοῦ τὸ «Κύριε ἐλέησον».-Θερμὰ συλλυπητήρια.

Οταν το 1997 το Αγρίνιο τίμησε το κορυφαίο Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Λεωνίδα Αστέρη

......στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία - πρόσκληση με τον Λεωνίδα Αστέρη για την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο Αγρίνιο προς τιμήν των Αρχόντων, Πρωτοψάλτου και Λαμπαδαρίου της Μ.Χ.Ε., η απάντηση ήταν «αγαπώ την εκκλησία μας και την πατρώα μας εκκλησιαστική μουσική και δεν κάνω τίποτα περισσότερο, εκτός από το καθήκον, και γι’ αυτό δεν χρειάζονται τιμές και διακρίσεις».
Τα πράγματα κύλησαν και ο Κύριος οικονόμησε και ζήσαμε μια πνευματική πανδαισία! Ένα διήμερο εκδηλώσεων, με προβολή μικροταινιών, με ψαλμωδία κατά τη διάρκεια Θ. Λειτουργίας και με συναυλία, η διδασκαλία και η χοραρχία της οποίας ήταν ευθύνη των Αρχόντων.
Όταν κάποιος χορωδός, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας σε κάποιο μάθημα του Κ.Πρίγγου, είπε στον Άρχοντα «εδώ, δάσκαλε, καλόν θα είναι να αλλάξουμε λίγο το κείμενο», η απάντηση ήταν· «μαθήματα των προκατόχων μου δεν έχω δικαίωμα να τα πειράξω!».
Μετά τον απόηχο της παραπάνω εκδήλωσης, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη. Κατά την διαμονή μας στην Βασιλεύουσα, στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ, παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Χορωδίας του Συλλόγου, με χοράρχη τον Άρχοντα Λεωνίδα Αστέρη. Επίσης, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημήτριου Ταταούλων, πραγματοποιήθηκε, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέργης κυρό Ευάγγελο, η αδελφοποίηση του Συλλόγου μας με τον ιστορικό Σύνδεσμο Μουσικοφίλων Πέραν.
Είμαστε ευγνώμονες για ότι μας προσέφερες από την διακονία σου στην Μ.Χ.Ε.
Ως ταπεινός διάκονος, υπήρξες ένθερμος υποστηρικτής και υπερασπιστής της Πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης, «ἣν, ὡς καλὴν παρακαταθήκην, ἐφύλαξες».Πίστη και αγάπη, ποιότητα, σεμνότητα, ταπείνωση, φιλία στην πιο ειλικρινή και αγνή μορφή.
Χριστός Ανέστη , πεφιλημένε Λεωνίδα Αστέρη.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναρτώ ενθύμημα από την εκδήλωση στο Αγρίνιο, και στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε . Λεωνιδα Αστέρη και του Άρχοντος Λαμπαδάριου της Μ.Χ.Ε. Βασιλείου Εμμανουηλίδη.

Attachments

• 001.jpg
    001.jpg
    405 KB · Views: 47
  • 012.jpg
    012.jpg
    400.7 KB · Views: 47
Συμφωνώ και επαυξάνω με τον διαχειριστή μας. Αξιώθηκα να τον ακούσω στο Βόλο να ψάλλει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως το 2003 ή 2004, αν δεν απατώμαι. Ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, η φωνή του ηχεί ακόμη στα αυτιά μου. Η αρχοντιά του, ο τρόπος που έψαλλε, η στάση του πάνω στο αναλόγιο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και να συναντήσει εκεί πάνω τους προκατόχους του, τους οποίους σεβάστηκε υποδειγματικά, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε παραπάνω.
Επιτρέψτε μου να θέσω και ένα προβληματισμό μου. Αυτός ο άνθρωπος έψαλλε σχεδόν 30 χρόνια στο Πατριαρχείο και δεν εξέδωσε τίποτα στο όνομα του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Αρχονταρίκι», είχε δηλώσει ότι η όποια τροποποίηση σε ένα κλασικό μέλος που γίνεται τη στιγμή της ψαλμωδίας πρέπει να παραμένει στο χειρόγραφο και όχι να εκδοθεί με σκοπό να παραμείνει το πρωτότυπο μέλος αναλλοίωτο στο χρόνο.
Τέλος, μακάρι η εκδημία του Άρχοντα να σταθεί αφορμή για να γίνουν εκπομπές αφιερώματα στη μνήμη του και όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να μοιραστούν στην ψαλτική μας κοινότητα ηχογραφήσεις με τον Άρχοντα.

Ο ευγενέστατος, ο σπάνιος, ο χαρισματικός, ο Αστέρης όλων μας!
αθόρυβα διακόνησε επάξια Αρχοντικα την Πρωτοψαλτία στο Φανάρι
τώρα λυτρώθηκε οριστικά από την ανίατη παρατεταμένη δοκιμασία.
Αναρτώ την βιογραφία του όπως ο ίδιος μου την παρέδωσε.​

Attachments

• 056.jpg
    056.jpg
    2.5 MB · Views: 94
Αιωνία αυτού η μνήμη!

Μόλις πριν λίγες ώρες ανέβηκε η εξόδιος ακολουθία στα εξής δύο κανάλια του YouTube.

Audiții Patriarhale:
Εξόδιος Ακολουθία Λεωνίδας Αστέρης ΑΠτΜτΧΕ.
Ψάλλουν οι Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Παναγιώτης Νεοχωρίτης και Στυλιανός Φλοίκος.
Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου από Φανάρι, Κωνσταντινούπολη - 6.12.2024

Μελίσματα Ψαλτικής (Δημήτριος Γ. Παπάνης):
ℹ️ Η Εξόδιος Ακολουθία του μακροβιότερου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδα Αστέρη η οποία τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024.Πηγή μαγνητοσκοπίου: / 579170144843229

Last edited:
Αιωνία η μνήμη του άρχοντος Πρωτοψάλτου. Ως Ορθόδοξος Χριστιανός μεν έφερε επάξια στους ώμους του το φορτίο της Πρωτοψαλτίας στο σεπτόν Πατριαρχείο μας. Με την διακονία του ανεδείχθηκε άξιος συνεχιστής των αειμνήστων μεγάλων προκατόχων του. Η ψαλτική τέχνη της καθ' ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας βρήκε στα χείλη του τον γνήσιο εκφραστή της. Ως γνήσιος Έλλην δε και λαϊκός, διαβιώντας σε μια όχι και τόσο φιλική χώρα, ετίμησε το γένος μας με την πολυετή προσφορά του στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Του οφείλουμε παντοτινό μνημόσυνο. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να του ανταποδώσει εκατονταπλασίονα το τάλαντο.

Σήμερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό, στον οποίο διακονώ, τελέστηκε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως του δούλου του Θεού Λεωνίδου, Άρχοντος τ. Πρωτοψάλτου Μ.Χ.Ε.

Ο Θεός να τον συναριθμήσει μετά Αγίων και Δικαίων.

Back